неділю, 9 жовтня 2011 р.

Проповідь на День подяки за врожай

                 УРОЖАЙ ДЛЯ НЕБЕС
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
            Іншу притчу подав Він їм, кажучи: «Царство Небесне подібне до чоловіка, що посіяв був добре насіння на полі своїм. А коли люди спали, прийшов ворог його, і куколю між пшеницю насіяв, та й пішов. А як виросло збіжжя та кинуло колос, тоді показався і кукіль. І прийшли господареві раби, та й кажуть йому: «Пане, чи ж не добре насіння ти сіяв на полі своїм? Звідки ж узявся кукіль?» А він їм відказав: «Чоловік супротивник накоїв оце». А раби відказали йому: «Отож, чи не хочеш, щоб пішли ми і його повиполювали?» Але він відказав: «Ні, щоб, виполюючи той кукіль, ви не вирвали разом із ним і пшеницю. Залишіть, хай разом обоє ростуть аж до жнив; а в жнива накажу я женцям: «Зберіть перше кукіль і його пов'яжіть у снопки, щоб їх попалити; пшеницю ж спровадьте до клуні моєї».
            Тоді відпустив Він народ і додому прийшов. І підійшли Його учні до Нього й сказали: «Поясни нам притчу про кукіль польовий».  А Він відповів і промовив до них: «Хто добре насіння посіяв був, це Син Людський, а поле це світ, добре ж насіння це сини Царства, а кукіль сини лукавого;а ворог, що всіяв його це диявол, жнива кінець віку, а женці Анголи. І як збирають кукіль, і як палять в огні, так буде й наприкінці віку цього.  Пошле Людський Син Своїх Анголів, і вони позбирають із Царства Його всі спокуси, і тих, хто чинить беззаконня,і їх повкидають до печі огненної, буде там плач і скрегіт зубів! Тоді праведники, немов сонце, засяють у Царстві свого Отця. Хто має вуха, нехай слухає!» (Євангеліє від Св. Матвія 13:24-30, 36-43).

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого й Господа Ісуса Христа! (2 Кор. 1:2) Амінь.

Дорогі брати і сестри, засоби масової інформації частенько повідомляють про те, що Україна – один із головних постачальників соняшникової олії у світі. 60 відсотків від усієї соняшникової олії виробленої в світі – українська.  А ще Україна – один із головних виробників зерна. Недаремно колись наш край називався «житницею Європи». Родючий ґрунт, добрі природні умови, які є благословенням від Бога, а ще наполеглива хліборобська праця, для якої Господь дає сили та вміння, приносять добрі результати – плоди, частину яких ми сьогодні бачимо біля престолу в нашій парафії.  Україна може легко бути одним із головних постачальників світу з будь-якої сільськогосподарської продукції, яка росте в нашому кліматі.

Звісно, ми як українці можемо пишатися тим, що Україна постачає 60 відсотків усієї соняшникової олії на світовий ринок цього продукту.  Ми би так само пишалися й іншими продуктами. Але як щодо іншого виду постачання?  Як щодо постачання Царства Небесного?  Який відсоток від усіх спасенних, становитимуть українці?  Або зробімо задачу простішою: скільки відсотків українців воскреснуть до вічного життя у Божому Царстві?  Вам, певно, цей відсоток визначити досить легко: просто подумайте про свою родину. Ваші діти будуть у Царстві Небесному?  А ваші батьки? А ваші рідні брати і сестри? А як щодо родини? Як щодо вашого дядька, тітки і усіх, хто з вами споріднений? Де проведуть вічність вони? Який відсоток з них сповідує віру в Христа?

А ще подумайте про те, чи ви долучилися до того, аби вони мали віру в Спасителя?  Чи ділилися ви з ними Божим Словом, а чи проявляли духовний егоїзм, плоди якого буде видно у далекому майбутньому? Подумайте лише про те, як було би добре, якби хоча би половина всіх наших родичів справді сповідували Господа, перебувала в Слові і в Таїнстві – і тоді Україна стала би одним з головних постачальників спасенних душ до Царства Божого.  Господь порівнює світ людство із полем. На цьому полі трудиться Він, Син Людський.  Тут є Його насіння, тут росте Його збіжжя – сини Його Царства.   Вони вірують в Ісуса і є спадкоємцями вічного життя. Аби це життя належало вам вічний Божий Син стався людиною і віддав Своє життя за кожного з вас на Голгофському хресті.  Через Його порожній гріб, з якого Він торжествуючи воскрес на третій день по Своїй смерті, пролягає і дорога вашого майбутнього торжества – вашого воскресіння до вічного життя у Христовому Царстві.

Його Царство – Царство благодаті, сили та слави.  Сини Царства, як пшениця, що кидає колос. Ця пшениця особлива, вона посіяна Христом через Його Євангеліє і вона зростає, будучи рясно полита дощем Хрищення, осяяна Словом Божим і живлена Христовими тілом і кровю у Господній Вечері. Господь піклується про вас щодня, прощаючи вам ваші гріхи, виявляючи до вас Свою любов словами з Писання і благословеннями у щоденному житті.

Проте Господь каже, що на цьому полі, у цьому світі є ще одна культура.  І культура ця – не пшениця, не християни, а кукіль.   Назовні ця рослина дуже подібна до пшениці. Але вона – бурян. Господь пояснює походження цього буряну – його посіяв «чоловік супротивник» - противник Божий – диявол.  Як бачите інших рослин на цьому полі немає, так само як немає третього виду людей.  Господь Христос каже: є лише віруючі та невіруючі. Якщо віруючі в Христа – сини Царства і спадкоємці вічного життя, то невіруючі – сини лукавого, тобто діти диявола.  Третього не дано. Немає якоїсь нейтральної рослини чи нейтральної смуги – ви або з Богом, або з дияволом.  Або ви спадкоємець Царства вічного щастя або спадкоємець царства вічних мук.

У людей може виникнути спокуса збудувати царство Боже ще тут на цьому полі і позбутися невіруючих силою. Таких спроб було багато. Згадайте лишень про хрестові походи. Але Господь застерігає усіх, і віруючих Його Церкви і владу, що робити цього не можна, щоб «виполюючи той кукіль, ви не вирвали разом із ним і пшеницю».

Диявол багато потрудився і доклав усіх вмінь, аби засіяти свою шкідливу культуру не окремими острівцями, а «куколю між пшеницю насіяв», тобто просто посеред віруючих людей, просто у нашому світі – не в Церкві, а у світі. А Господь настільки любить Своїх віруючих, настільки Він хоче, аби ви мали спасіння і життя вічне, що забороняє будь-які дії, що можуть привести до руйнування вашого життя, як духовного так і фізичного.  Коли ж хтось береться до фізичного знищення інаковірців, той кидає виклик Богові і насправді виявляє, що Бога не слухає, а є радше спадкоємцем царства противника роду людського та ворога Божого, диявола і належить до світу, а не до Церкви.

Такими були ті, що вбивали пророків. Такими були ті, що вимагали розпяття Христа. Такими були ті, що вкаменували диякона Степана. Такими були ті, що спалили на стовпі 1415 року в Констанці Яна Гуса. Такими були ті, що спалили на стовпі 1528 року першого шотландського лютеранського пастиря і мученика, Патріка Гамільтона та вбили масу інших людей чи то через інквізицію, а чи через інші підступні засоби, одним з яких є релігійна війна. Такими є всі, хто під маскою християнства прагне знищити вірних Богові людей і коять страшний гріх.

Сини Царства такого не роблять. Ми слухаємося Господа Ісуса і ми знаємо, що все, що Він каже – правда і для нашого добра. До того ж, Господь хоче, щоб усі люди спаслися. Ми ж теж на народилися від наших фізичних батьків, як сини Царства. Ні, від часу нашого зачаття ми перебували під владою гріха, диявола та смерті.

Але синами Царства нас учинив Господь і зробив Він це Своїм Євангелієм – через Слово, через купіль відродження.  Синами Царства можуть стати усі наші ближні, бо ж Христос Господь пролив Свою кров за всіх людей. Немає такої людини, за яку Він не страждав на Голгофі.  Немає такої людини, за яку Він не пролив крові і не помер. Він хоче, аби спаслися всі, аби всі увірували в Нього і разом із вами були спадкоємцями вічного життя і Царства Небесного.  Господь хоче вашого спасіння і хоче спасіння вашої родини.  Якщо ви не знаєте, як вирвати їх з-під влади диявола, то почніть за них молитися і при нагоді діліться Словом Божим.  Бо цей час, час благодаті не триватиме вічно.

Ось на дворі осінь. Біля престолу – дари, які зібрані з полів. Бурянів тут немає. Буряни або згнили на полях або на тих самих полях спалені. Так сталося, бо на те надійшла пора, пора збору урожаю та обробітку землі.

Подібне відбувається і зі світом. Ми все більше і більше наближуємося до того часу, про який Господь у Своїй сьогоднішній притчі каже: «в жнива накажу я женцям: «Зберіть перше кукіль і його пов'яжіть у снопки, щоб їх попалити; пшеницю ж спровадьте до клуні моєї». А потім пояснює, що жнива – кінець світу, час завершення пори благодаті, час завершення проповіді Євангелія. Гострі серпи ангелів Господніх вижнуть весь кукіль,  всіх нечестивих, усіх дітей лукавого, тобто всіх невіруючих.  

Наш розпятий і воскреслий Господь каже, що Його ангели «позбирають із Царства Його всі спокуси, і тих, хто чинить беззаконня,і їх повкидають до печі огненної, буде там плач і скрегіт зубів!» На відміну від звичайного спалення буряну, після якого вогонь гасне і залишається лише попіл, піч огняна, про яку каже Син Божий – пекло і воно «вогонь невгасимий» (Мр. 9:44) тож плач і скрегіт зубів дітей лукавого, невіруючих людей не спинятиметься повіки. Не допоможуть їм ні їхні фальшиві боги, ані їхні діла чи заслуги перед світом.

Але й віруючі не будуть як зібрані овочі та фрукти, які лише на певний час залишаються у наших коморах перед тим як підуть на нашу поживу – для цього їх створив Господь.  Але з віруючими не так. Він каже, що віруючі люди – праведники, тобто вірою в Христа ви – виправдані від гріхів ваших, ваші гріхи обмито кровю Спасителя і проголошено вас праведниками. Тут, поки ви ще в цьому світі, гріх, що живе у вашій плоті, весь час нагадуватиме вам, що ви не лише праведник або праведниця, але й грішник або грішниця водночас. 

Але коли вкінці світу Господь повернеться у славі, то Він зодягне вас у нові і досконалі тіла і ви будете повним праведником, повною праведницею, бо матимете не лише нову людину в старому тілі, хворому на гріх, але й нове тіло.  До того ж Господь каже, що «праведники, немов сонце, засяють у Царстві свого Отця».  Ми будемо сяяти не через наші заслуги, а через те, що ми були осяяні правдивим Світлом-Христом в Його Євангелії і Таїнствах.  Ми будемо сяяти в Царстві Отця Небесного, бо наша віра горнеться до Христа Спасителя, а Він – Світло правдиве. І це сяйво буде тривати повіки, і радість цю ми будемо ділити з іншими спасенними самою вірою в Христа.

Україна, як заявляють експерти, постачає 60 відсотків всієї соняшникової олії світу.  Хай благодатний Господь дає, аби ще більше відсотків було спасенних самою вірою в Христа в нашому рідному краї, Україні.  Заради Ісуса. Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога й Отця, і причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами! Амінь. (2 Кор. 13:14).

Немає коментарів: