вівторок, 30 квітня 2024 р.

Чотири риси американського християнства

        Американське християнство має чимало сили. До Біблії воно часто ставиться серйозно. Воно радісно очікує на повернення Господа Ісуса. Воно прагне зробити світ кращим. Але в підсумку американське християнство  і його вчення часто від Писання відходить. Воно розбавляє Господні Заповіді і плутає Божі обітниці, що призводить до повного замішання в церквах і того, що християни не мають тієї повної втіхи, яку для них має Ісус….

Під «американським християнством» я маю на увазі декілька широких богословських трендів, які проникають в Американську Церкву, незважаючи на конфесії і так або інакше відвертають увагу від Ісуса та Його слів утіхи і життя.

Американське християнство – це збірка богословських трендів, які хоча й визначають певні церковні спільноти, зачіпають їх усіх. Чотирма рисами американського християнства є рівайвілізм, пієтизм, містицизм і ентузіазм. Рівайвілізм навчає, що християнське життя починається з особистого рішення прийняти Христа. Пієтизм навчає, що християнське життя головним чином позначається зростанням у добрих ділах.  Містицизм навчає, що ми можемо мати прямий, неопосередкований доступ до Бога. Ентузіазм навчає, що духовне життя трапляється всередині нас.

Деякі з цих трендів мають більший вплив у певних місцях. Але разом ці риси описують богословський ландшафт американського християнства. Вони формують серця і розум американських християн.

 Браєн Вольфмюллер

Немає коментарів: