неділю, 13 червня 2010 р.

ПРОПОВІДЬ НА 3-Ю НЕДІЛЮ ПО П'ЯТИДЕСЯТНИЦІ


                       НЕВИДИМЕ ЦАРСТВО БОЖЕ – ВІЧНЕ!
                (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
Та мавши того ж духа віри, за написаним: Вірував я, через те говорив, і ми віруємо, тому то й говоримо,  знавши, що Той, Хто воскресив Господа Ісуса, воскресить з Ісусом і нас, і поставить із вами. Усе бо для вас, щоб благодать, розмножена через багатьох, збагатила подяку на Божу славу. Через те ми відваги не тратимо, бо хоч нищиться зовнішній наш чоловік, зате день-у-день відновляється внутрішній. Бо теперішнє легке наше горе достачає для нас у безмірнім багатстві славу вічної ваги,  коли ми не дивимося на видиме, а на невидиме. Бо видиме дочасне, невидиме ж вічне!   (2 Коринтян 4:13-18).

            Благодать вам і мир від Бога Отця нашого й Господа Ісуса Христа!   (2 Кор. 1:2).  Амінь.

         Дорогі брати і сестри, не так давно, зручно вмостившись перед об
єктивом телекамери один з проповідників з екрану мого телевізора пропонував мені прикласти руку до того місця, де мені болить і по його молитві біль мав ущухнути.  Через деякий час після нього інший переконував мене в тому, що Бог хоче, аби я не перебував у теперішньому матеріальному становищі, а мав достатньо грошей, щоби вповні насолоджуватися всіма благами цивілізації.  Мабуть він хотів, щоби я перестав бути лютеранським пастирем :-).

Зовсім недавно один із заїжджих місіонерів з п’ятидесятницького руху пропонував свої екзальтовані молитви за одужання і здорове та гарне життя масі киян. Ну кому хочеться мати різні болі і бачити, як твоє тіло зношується від хвороби та поволі старіє?  Не знаю навіть хто в кого запозичив технології: косметичні компанії в пятидесятницько-харизматичних рухів, чи харизмати в косметичних і медичних компаній. 

А ще є так багато новин про чудодійні ікони, приклавшись до яких, можна зцілитися та визволитися від багатьох проблем.  Ну хіба не чудова дорога до успіху в світі? Ну і що з того, що Апостол Яків (4:4) каже: «Чи ж ви не знаєте, що дружба зо світом то ворожнеча супроти Бога? Бо хто хоче бути світові приятелем, той ворогом Божим стається».

«Що було, воно й буде, і що робилося, буде робитись воно, і немає нічого нового під сонцем!...» (Еккл. 1:9). Повернемося приблизно на 2 тисячі років назад у часі.  В Євангелії від Св. Івана ми читаємо, як Господь, пожалівши народ, створив чудо і нагодував їх їжею. «А люди, що бачили чудо, яке Ісус учинив, гомоніли: «Це Той справді Пророк, що повинен прибути на світ!» Спостерігши ж Ісус, що вони мають замір прийти та забрати Його, щоб настановити царем, знов на гору пішов Сам один…. [Потім]  Відповів їм Ісус і сказав: «Поправді, поправді кажу вам: Мене не тому ви шукаєте, що бачили чуда, а що їли з хлібів і наситились.  Пильнуйте не про поживу, що гине, але про поживу, що зостається на вічне життя, яку дасть нам Син Людський, бо відзначив Його Бог Отець». Сказали ж до Нього вони: «Що ми маємо почати, щоб робити діла Божі?»  Ісус відповів і сказав їм: «Оце діло Боже, щоб у Того ви вірували, Кого Він послав» (Ів. 6:14-15, 26-29).

Повернімося ще декілька тисяч років назад і загляньмо майже на самий початок історії людства. Намагаючись спокусити нашу праматір Єву, сатана їм сказав: «Відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро й зло» (Буття 3:5).  Логіка проста – вам треба щось більше, ніж хоче для вас Бог.   Вам треба особливе знання?  Ми його дамо. Вам треба особливе здоровя? Ми вас зцілимо!  У вас фінансові проблеми?  Ми скажемо, як заробити гроші і порадимо куди вкласти гроші від проданої квартири!  Вам треба особлива влада?  Ми установимо новий світовий порядок!  Ви не чули останнім часом подібних послань від місцевих і заїжджих «пасторів» і «пророків»?

І хіба не апелюють такі послання до ваших бажань?  Гріх притягується до гріха.  Нашій грішній плоті грішні пропозиції подобаються.  І сатана про це знає. Тому він настільки активно пропонує їх через масу способів. 

Чекайте, але як же Бог?  Хіба не хоче Бог, аби ми були щасливі, здорові, багаті?  Хіба Він не хоче, щоб ми жили і то жили вічно?  Звісно, Бог хоче вам добра.  Але Він також знає, що для вас найкраще.  Сьогодні Бог каже нам через апостола Павла цікаву річ: «Хоч нищиться зовнішній наш чоловік, зате день-у-день відновляється внутрішній».  Господь Святий Дух спростовує усіх фальшивих пророків, які пропонують нам здоровя, процвітання і життя без проблем. 

Господь каже: «Дорогі Мої християни, не женіться за цим світом, бо це – пастка для вашої душі».  «Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить? Або що дасть людина взамін за душу свою?»  (Мт. 16:26) «Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться» (Мт. 6:33).  Бог дасть вам усе, що потрібно, але вирішить Він Сам. 

«Та мавши того ж духа віри, за написаним: Вірував я, через те говорив, і ми віруємо, тому то й говоримо», - промовляє коринтській громаді і нам Апостол Павло.  Важливо мати духа віри.  Дух світу, якому служать релігійні цілителі усіх мастей – інший, і походження його не в Богові.  Наш дух даний нам Святим Духом через Євангеліє.

Такого духа мав цар Давид.  Такого духа мав Апостол Павло.  Такого духа маємо й ми і тому ми віруємо Богові.  Ми довіряємо Йому цілковито.  Віруємо і сповідуємо, що знаємо, що Він нас любить, як ніхто на світі не любив, не любить і любити не зможе.  Божа любов до нас досконала.  І вияв цієї любові до кожного з вас не в відмінному здоровї, не в шестизначному банківському рахунку, а в хресті Голгофи, на якому за всі наші гріхи і провини у жертву приніс Себе Єдинородний Божий Син, наш Спаситель Ісус Христос.

Божа любов до вас – це збичоване тіло Сина Божого, це прибиті до хреста руки та ноги Ісуса Назарянина, Царя Ізраїлевого. Божа любов до вас – це кров, пролита на хресті на прощення ваших гріхів, це смерть Христа за весь світ і за кожного з нас особисто.  Ми віруємо в те, що «так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3:16).

Божий Син врятував нас від влади гріха, від влади диявола.  Бог Син врятував кожного з вас від вічної смерті, довівши вашу перемогу славетним Своїм воскресінням на третій день. Цар Давид вірував у доброту і любов Божу, тому сповідує у Псалмі 115: «Я вірив, коли говорив».  Його слова повторює Апостол Павло.  Слова Апостола повторюємо сьогодні й ми: «І ми віруємо, тому то й говоримо,  знавши, що Той, Хто воскресив Господа Ісуса, воскресить з Ісусом і нас, і поставить із вами».

Історія цього світу закінчиться дуже величною подією.  Світ про неї часто говорить і називає її то апокаліпсисом, то страшним судом. Світ не хоче, аби та подія настала, тому вже й нині у головах фантастів виношуються маси планів з порятунку бодай частини людства, які часом реалізуються у такі фільмові проекти, як «2012» або щось подібне до нього. 
Господь Святий Дух каже, щоби ми не боялися.  Він каже, що Бог воскресив нашого Спасителя Ісуса Христа.  А якщо Він воскресив Ісуса, то й у час повернення Спасителя у славі, а це й буде Останній День цього світу, то Бог воскресить і всіх віруючих у Христа.  Бог воскресить вас до вічного життя.

Вічне життя буде в Божому Царстві.  Апостол Іван так пише про нього: «І я, Іван, бачив місто святе, Новий Єрусалим, що сходив із неба від Бога, що був приготований, як невіста, прикрашена для чоловіка свого. І почув я гучний голос із престолу, який кликав: «Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними, і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося» (Об. 21:1-4).

Біль, крик, сльози всього цього не буде.  Не буде в Царстві Небесному, шукати якого запрошує нас Господь і яке лине до нас через засоби благодаті, про яку каже Апостол сьогодні в Писанні: «Усе бо для вас, щоб благодать, розмножена через багатьох, збагатила подяку на Божу славу». Ця благодать лине до вас Христове Слово  і у середину вас через тіло та кров розпятого та воскреслого Ісуса в хлібі та вині Святої Вечері.   Щоразу, коли ви отримуєте Христове тіло та кров, ви отримуєте прощення гріхів, а з ним праведність, вічне життя і всі Божі дари.

А поки що каже Апостол Павло: «Через те ми відваги не тратимо, бо хоч нищиться зовнішній наш чоловік, зате день-у-день відновляється внутрішній». Слово Христове, Христові тіло та кров зміцнюють нас у людині внутрішній. А як же щодо наших так би мовити зовнішніх даних, здоровя, заможності тощо?  Господь каже, що ця людина нищиться.

В іншому місці Павло називає себе і нас посудинами глиняними.  Наше тіло – крихке і вражене гріхом.  Проте нова людина, створена в нас Святим Духом, лише набирається сил щоразу, коли ми чуємо проповідь Божого Слова, щоразу, коли ми куштуємо правдиве Христове тіло та пємо Його правдиву кров.   Ми стаємо також більш відважними і не боїмося нічого, що є в цьому світі.  Допоки є в нас нова людина, людина віруюча, людина, яка покладається на Христа і довіряє Йому в усіх справах, все буде гаразд.

Минає все.  Минає світ. Нищиться наша людна зовнішня.  Маса фальшивих пророків намагаються розставити пастки на нашу слабку і немічну плоть, аби ми увагу звертали на видиме. Прийдіть на зібрання і зціліться, доторкніться до ікони і зціліться – закликають вони.  Але ми чуємо сьогодні інший заклик.  І цей заклик від Бога.  Господь каже: «Видиме – дочасне.  Невидиме ж – вічне!»   Всі біди, які ми маємо в цьому житті – тимчасові, а тому вони й нетяжкі, якщо порівняти це з тим, що чекає на нас – вічне життя в Царстві Божому.  Заради Христа. Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога й Отця, і причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами! Амінь. (2 Кор. 13:13).


Немає коментарів: