неділю, 4 квітня 2010 р.

ВЕЛИКОДНЯ ПРОПОВІДЬ


                 
                            В ХРИСТІ ОЖИВЕМО!
              (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

Коли ми надіємося на Христа тільки в цьому житті, то ми найнещасніші від усіх людей! Та нині Христос воскрес із мертвих, первісток серед покійних.  Смерть бо через людину, і через Людину воскресення мертвих. Бо так, як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть,  кожен у своєму порядку: первісток Христос, потім ті, що Христові, під час Його приходу. А потому кінець, коли Він передасть царство Богові й Отцеві, коли Він зруйнує всякий уряд, і владу всяку та силу. Бо належить Йому царювати, аж доки Він не покладе всіх Своїх ворогів під ногами Своїми! Як ворог останній смерть знищиться, бо під ноги Його Він усе впокорив. Коли ж каже, що впокорено все, то ясно, що все, окрім Того, Хто впокорив Йому все. А коли Йому все Він упокорить, тоді й Сам Син упокориться Тому, Хто все впокорив Йому, щоб Бог був у всьому все.   (1 Коринтян 15:19-28)

            Христос воскрес!  Воістину воскрес!

            Дорогі брати і сестри, щороку тисячі людей піднімаються на гору в італійських Альпах, проходячи своєрідні «станції хреста», аби вкінці зупинитися біля розп
яття. Один турист зауважив маленьку стежину, яка вела за хрест.  Він ледь пробився крізь густі хащі, якими заросла ця ледь-помітна стежка і в її кінці здивовано наштовхнувся на маленьку святиню, яка символізувала порожній гріб.  Вона була в запущеному стані, довкола неї кругом вже росли кущі, які ніхто й не думав обрізувати.  Всі відвідувачі просто доходили до хреста і там зупинялися.  Далі просто ніхто не йшов.

Багато людей доходили до хреста і пізнавали відчай і сердечний біль. Надто мало хто йшов далі, аби зауважити порожній гріб і справжнє послання Великодня. Але буває й так, що люди навіть зауважуючи порожній гріб, кажуть: «Ну, справді цікаво.  Але Христос, насамперед, – один із найкращих учителів моральності і, якщо суспільство буде прислуховуватися до Його вчення, намагатися повторювати Його приклад, то зможе стати набагато кращим.  В цьому й полягає користь християнської віри».

Святий Дух через Апостола Павла різко перечить такому ставленню і каже: «Коли ми надіємося на Христа тільки в цьому житті, то ми найнещасніші від усіх людей!» Який сенс тоді навіть називатися християнами?  Який сенс говорити про Христа і про християнство, якщо не вірити у воскресіння з мертвих?  Який сенс йти до церков із святковими кошиками чи без них? Врешті-решт, для чого воскрес Христос? 

Святий Дух каже нам: «Всі сумніви – геть!  Нині Христос воскрес із мертвих! І ось для чого!  Він не останній:  Він – первісток серед покійних!  Так, були воскресіння і до Христа. Були воскресіння в Старому Заповіті, згадаймо лишень пророка Іллю та сина вдовиці. З Новозаповітних воскресінь ми згадуємо про те, як Господь Ісус Христос воскресив дочку Яіра, про сина вдови з Наїну. Ми пам’ятаємо, як Спаситель воскресив і викликав із гробу Лазаря, тіло якого вже почало розкладатися. 

Але Христове воскресіння – унікальне.  Воно унікальне не тільки в тому, що відбулося на третій день після Його смерті на хресті.  Воно унікальне не тільки в тому, що Його тіло було понівечено бичуванням, терновим вінцем, пробиттям рук і ніг і боком, який проколов римський спис.  Христос воскрес, аби більше ніколи знову не переходити  через смерть. Христос воскрес, щоби жити вічно.  Але й це не все. Апостол стверджує: «Христос – первісток серед покійних!»

Христос – перший серед усіх, хто помер, починаючи від Адама.   Вічний Бог Син – також правдива Людина.   Для того Він набув нашу природу, щоби визволити нас від смерті, яка увійшла через людину. Як смерть увійшла, так вона й мала бути забраною .  Смерть увійшла через Адама. І через цього нашого праотця, каже Апостол – «вмирають усі». Бо всі ми народжені вже вражені смертоносним вірусом гріха.  Всі люди ведуть свій родовід від Адама, а отже у всіх цей вірус гріха діє. 

Для того й прийшов Другий Адам, Христос, правдивий святий Бог, Який народився від Діви Марії безгрішною людиною, Який будучи невинним, помер на хресті за наші гріхи, так що ми – прощені.  Свідченням цього є воскресіння Христа.  І воно – для нас!

Апостол каже: «Як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть».  Всі люди помирають. Але Христове воскресіння гарантує воскресіння усіх людей без винятку. Воскреснуть і віруючі, і невіруючі.  Господь каже, що невіруючі підуть на вічную муку, а праведники на вічне життя (Мт. 25:46).

Проте сьогодні Господь Святий Дух звертається більше не до невіруючих, а до вас, що віруєте в Імя Христа, заради Якого ви маєте вічне життя. Апостол Павло каже, що воскресне «кожен у своєму порядку: первісток Христос, потім ті, що Христові, під час Його приходу».  Христос воскрес, вознісся і сидить праворуч Отця Небесного.  Він бере активну участь у житті Церкви. Він промовляє до віруючих через Своє Слово.  Він прощає ваші гріхи та провини. Він підтримує вашу віру та живить Вас Своїми правдивими тілом і кровю.  Він потішає вас у біді, а в кінці життя, забере до Себе.

Але не цим закінчиться історія світу.  Апостол каже, що наближається час Христового приходу.  Існує нехристиянське повіря про «благодатний вогонь», що поки він загорається, то «слава Богові» світ має можливість ще один рік пожити.  Це – фальшиве заспокійливе для невіруючого світу.  По-перше, ніхто не знає, коли Господь повернеться.  Він каже: «Стережіться, щоб вас хто не звів!.. Про день той й годину не знає ніхто: ані Анголи небесні, ані Син, лише Сам Отець….  Тож пильнуйте, бо не знаєте, котрого дня прийде Господь ваш…. Тому будьте готові й ви, бо прийде Син Людський тієї години, коли ви не думаєте!» (Мт. 24:4, 36, 42, 44).

Будьмо готові до Христового приходу і молімося, аби Його прихід стався швидше. Тільки невіруючі зацікавлені в тому, щоби Христос довше не повертався, адже це їм дає можливість поки що радіти своїми беззаконнями. Але молитва Церква завжди була: «Прийди, Господи Ісусе!» Чому ж Церква так ревно проказувала цю молитву?

Одну з відповідей ми знаходимо у нашому сьогоднішньому Біблійному тексті: «Оживуть ті, що Христові під час Його приходу!»  Дорогі брати і сестри, та картину, яку ми будемо бачити, якщо Христос повернеться сьогодні, або принаймні, до нашої смерті буде чудесна.  Ви памятаєте про мандрівників у італійських Альпах, більшість з яких зупинялися перед хрестом?  І лише дехто доходив до порожнього гробу. А тут будуть кругом порожні гроби.  Всі наші кладовища, цвинтарі, меморіали раптом наповняться живими людьми!


Апостол каже, що до вічного життя у Божому Царстві воскреснуть Христові.  Сьогодні багато-хто каже, що всі релігії ведуть до Бога.  Не вірте їм. Це – обман.  До Бога веде лише Христос.  Воскреснуть до вічного життя тільки ті, хто Христові – каже Господь Святий Дух.

Воскреснуть лише ті, хто належить Ісусові Христові. А як же ми належимо Йому? Через віру.  Господь каже, хто Йому належить і кого саме Він воскресить: «Нехай серце вам не тривожиться! Віруйте в Бога, і в Мене віруйте! Багато осель у домі Мого Отця; а коли б то не так, то сказав би Я вам, що йду приготувати місце для вас? А коли відійду й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я були й ви» (Ів. 14:1-3).  Тому до вічного життя Господь воскресить лише віруючих, вас та всіх, що покладаються у своєму спасінні винятково на Ісуса Христа, Сина Божого.

І як буде чудово знову зустрітися з нашими віруючими родичами, які померли в Христі, як буде знову радісно з ними обнятися і тішитися їхнім товариством і знати, що воно вже ніколи не зупиниться.  Вони і ми будемо жити вічно, бо Христос воскрес для нас і Він – первісток серед покійних.  А ми будемо воскрешені, як і Він до вічного життя у Божому Царстві. 

А що ж буде потім. Апостол пояснює: «А потому кінець, коли Він передасть царство Богові й Отцеві, коли Він зруйнує всякий уряд, і владу всяку та силу». Наймогутніші держави світу, найпотужніші системи влади, найбільш потужні армії та організації будуть зруйновані. В одну мить перестануть існувати країни світу з усіма урядами та всім тим, що сьогодні називається держава. Потреби в них не буде. 

Уряд, звісно – Божий слуга, але лише для цього грішного світу, аби стримувати зло, караючи злочинців і хвалячи доброчинців.  Але яка буде потреба в уряді у час приходу Христа, коли всі ті, що помирали з вірою у Христа, воскреснуть святими та досконалими. Навіщо потрібна держава, коли ті віруючі, що побачать прихід Христа ще до своєї смерті також переміняться на святих і безгрішних людей?

Апостол Іван так пише про наслідки приходу воскреслого Христа та воскресіння мертвих: «І бачив я небо нове й нову землю, перше бо небо та перша земля проминули, і моря вже не було. І я, Іван, бачив місто святе, Новий Єрусалим, що сходив із неба від Бога, що був приготований, як невіста, прикрашена для чоловіка свого. І почув я гучний голос із престолу, який кликав: «Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними»… І не ввійде до нього ніщо нечисте, ані той, хто чинить гидоту й неправду, але тільки ті, хто записаний у книзі життя Агнця» (Об. 21:1-3, 27).

І, найголовніше, коли ми воскреснемо, то нам вже не буде загрожувати більше смерть.  Бо Христос на Голгофському хресті подолав гріх і Своє смертю подолав нашу смерть так, що сьогодні ми можемо впевнено співати: «Христос воскрес із мертвих!  Смертію смерть здолав і тим, що в гробах життя дарував!»

А далі вічний Син Божий, Який рівний з Отцем упокориться Отцеві відповідно до Своєї людської природи, а з Ним і ми, Божі смиренні та люблячі діти, викуплені Христовою кров’ю до вічного життя, «щоб Бог був у всьому все».

Коли ми читаємо біографію будь-якої людини, то обовязково натрапляємо там на такі слова: народився тоді-то, помер тоді-то.  Всі біографії нагадують паломництво у італійських Альпах до хреста, тільники тут дорога від материнської утроби до могили. Але варто завжди дивитися трохи далі – до місця, де вже розташований розкритий гріб, де воскресіння усіх віруючих, що покладаються на віруючого Христа і моляться: «Прийди, Господи Ісусе. Амінь».  І ми маємо всі підстави для такої молитви. Бо Христос воскрес!  Воістину воскрес!

Немає коментарів: