неділю, 23 травня 2010 р.

ПРОПОВІДЬ НА НЕДІЛЮ П'ЯТИДЕСЯТНИЦІ


              РІКИ ЖИВОЇ ВОДИ
(Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

А останнього великого дня свята Ісус стояв і кликав, говорячи: «Коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п'є!  Хто вірує в Мене, як каже Писання, то ріки живої води потечуть із утроби його».  Це ж сказав Він про Духа, що мали прийняти Його, хто ввірував у Нього. (Івана 7:37-39а).

            Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого            (2 Петр. 1:2).  Амінь.

           Дорогі брати і сестри,
я вже не раз у різних інформаційних виданнях натрапляв на такий вислів, що війни наступних століть будуть війнами за воду.  Існують спеціальні карти, які показують країни, де люди вже помирають від того, що в них немає питної води.  Також є такі країни, де питної води обмаль.  Цікаво, що саме до таких країн, за деякими даними, належить Україна.   Вода поволі стає найбільшою цінністю людства. Без золота можна прожити все життя. Без металу можна теж прожити все життя.  Без їжі можна протриматися декілька тижнів.  Але без води смерть настає всього на всього за декілька днів.  Вода – найважливіший елемент людського життя.  Навіть наші тіла на дві третини насправді складаються із води.

Сьогоднішній наш євангельський текст також говорить про воду в нашому житті. Мільйони людей, живуть нічого не підозрюючи про проблеми з водою на нашій планеті і я підозрюю, що ще більше людей живуть, не маючи жодного уявлення про воду, про яку в сьогоднішньому тексті говорить Син Божий.  До цих людей належали колись також і ми. 

Бо так само, хоча тіло складається на дві третини з води, сама людина складається не лише з тіла, але й з духа.  Від зневоднення в людини настає велика проблема.  Якщо в наше тіло не потрапляє свіжа чиста вода, наші тіла отруюються токсичними речовинами і врешті тіло помирає.  Тобто хоча вода є всередині нас самих, ми все-одно повинні пити воду ззовні, інакше ми помремо.

Так само із духом, хоча в нас є дух, наша душа, ми повинні мати Духа ззовні, бо цей дух, із яким ми народжуємося вражений токсинами гріха і мертвий ще до народження.  Наші тіла отримують  живлення від годувальників.  Якщо не годувати тіло новонародженої дитини, то таке тіло незабаром помре.  Але ж людина складається не лише з тіла, але й з душі. І якщо цю душу не очистити від смертельного токсину-гріха, то людина залишатиметься духовно мертвою.

Апостол Павло звертаючись до ефесян (2:1), пише, що вони: «мертві були через…  провини й гріхи».  Без води Святого Духа людина назовні може виглядати дуже здоровою, мати рожеві щоки, весело сміятися, бути оптимістом, зробити чудову карєру, але всередині душа її буде як пересохла земля: вся покрита пилом, порепана, у тріщинах, на якій немає жодного живого місця. В Посланні до римлян (8:9) Апостол Павло каже: «Коли хто не має Христового Духа, той не Його». 

Не маєш Христового Духа – значить не Христів.  Не маєш Христового Духа – значить не маєш вічного життя.  Не маєш Христового Духа – значить промайне як красне літечко твоє життя і ти помреш, аби цілу вічність перебувати в жахливих муках аду.   Невіруюча людина, душа і тіло без води – Святого Духа, буде горіти, як суха трава, але не згорати, а горіти весь час.   

Дорогі брати і сестри, дослідіть-но уважно свій стан – чи не нагадує ваша душа пересохлої землі без води Духа?  А як щодо ваших родичів?  Як щодо ваших батьків, дітей і внуків?  Що в них в душі?  Яке буде їхнє майбутнє?  Навіть якщо вони влаштовані матеріально, мають або здобувають хорошу освіту, заробляють непогані гроші, мають добре здоров’я – що буде з ними через декілька десятків або навіть сотню літ.  Що буде з ними, коли настане Останній День і буде вершитися суд Божий, а ми точно знаємо слово Господа: «Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства…  Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже» (Ів. 3:3, 5).

Без Духа Божого у Царство Небесне і у вічне життя не увійти. Убита токсином гріха душа приречена до смерті.  Проте є добра новина.  І її сьогодні звіщає нам Божий Син, наш Спаситель, Ісус Христос.  «Коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п'є!»   Чуєте, Ісус каже, коли хтось спрагнений води – Святого Духа, хай сміливо приходить до Нього і пє.  Просто так, вільно, безкоштовно, скільки хочеш – бери і пий.  Одержуй Святого Духа – рясний, цілющий, живильний дощ на свою душу, і хай вона оживає.  Ставай живою людиною, з живим духом, з душею, оживленою Святим Духом і живи вічно!

Чотири роки тому після панічних прогнозів про майбутні війни за воду, а саме 2006 року ООН зробила цікаву заяву про воду на землі. Суть цієї заяви зводилася до того, що на землі є достатньо води для всіх шести з лишком мільярдів людей.  Цікаво – води вистачає для всіх людей!  Чому ж тоді мільйони людей потерпають від браку води, а дехто навіть помирає від того, що води немає?  Відповідь, яку дає ООН така: доступ до води багатьом людям закритий через корупцію і погане управління.  Ось в чому причина! Хтось просто займається здирництвом із нещасних, убогих людей, які потерпають від браку води, а хтось просто байдужий до своєї праці і не виконує вміло та ретельно своїх обовязків!

На жаль, так буває часто і в духовному світі.  Чому в нашій країні і в цілому світі так багато невіруючих, так багато людей, які приречені до вічних мук у пеклі? Через корупціонерів у церковних шатах, через менеджерів, яким було доручено роздавати безкоштовно Євангеліє, а натомість вони намагаються перетворити його собі на джерело прибутку, на бізнес, не даючи щедрою міркою води – Святого Духа, Ісуса Христа усім спрагненим душам!

Бог має спасіння для всіх людей.  Лишень зважте на слова в Євангелії від Св. Івана: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне».  Бог полюбив світ, весь світ і кожного, тобто, кожну людину.  Наш Творець зглянувся над жалюгідним станом людства, кожної людини, над вашим станом і моїм і для кожного з нас дав Свого Сина Ісуса Христа.

Аби забрати з нас отруйні токсини гріха і дати нам життя, Ісус Христос, правдивий Бог і правдива людина, пішов на хрест і там на Голгофі Своєю святою кров’ю обмив вас усіх з гріхів, у яких ви народилися, які ви вчинили і за ті вчинки добра та милосердя, яких ви у своєму житті не зробили, хоча й мали таку можливість.  Він помер за кожного з нас, аби нас більше не міг звинувачувати жоден диявол, ані корумпований торговець водою життя, ані невдаха-менеджер, який не знає, що робити із прощенням гріхів, яке для всіх людей здобув Господь на хресті.

Це прощення гріхів – ваше.  Христос його здобув для вас.  І це підтверджено Його славетним воскресінням  Це підтверджено Його сьогоднішніми словами: «Коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п'є!» Приходьте самі і пийте Святого Духа з джерела чистого, відкритого для всі людей.  Джерело це називається Євангеліє.  З нього лине у ваші спрагнені, порепані від спеки та засухи гріха душі, жива вода – Святий Дух. 

Це джерело дане для вас і дане для всіх людей, адже в кожній християнській церкві, принаймні, читається Євангеліє.  Господь хоче, щоб воно лунало в проповідях. Господь хоче, щоб кожен із вас був упевнений, що заплата за ваші гріхи принесена повністю і що ви прощені повністю. І що Отець Небесний настільки кожного з вас любить, що «великою Своєю милістю відродив нас до живої надії через воскресення з мертвих Ісуса Христа, на спадщину нетлінну й непорочну та нев'янучу, заховану в небі для вас» (1 Петр. 1:3, 4).

Лишень пийте цю воду Євангелія часто.  Не нехтуйте приходити до євангельського джерела.  Так само, як чиста джерельна вода очищує ваше тіло, виводячи з вашого тіла токсичні елементи, так і вода Євангелія – Святий Дух, очищує вас, щедро поливаючи ваші зранені та занепокоєні душі втіхою Христовою, Його праведністю, Його милосердям, Його любовю, запевнюючи вас, що там де Він – там будете й ви: у Царстві Божому, бо Христос царює і повернеться у славі судити живих і мертвих. 

Господь каже: «Хто вірує в Мене, як каже Писання, то ріки живої води потечуть із утроби його».  Ріки живої води – це євангельські слова, це бажання навернути до Спасителя інших людей.  Ось яка чудова природа євангельського джерела – як ви будете з його пити, то ви не лише втамуєте спрагу, не лише отримаєте повне прощення ваших гріхів, не лише зцілите свої духовні рани та отримаєте запевнення Бога про Його до вас любов та вічне життя в Його Царстві, але й потік Євангелія солодкою музикою буде виходити з ваших вуст, як написано в Книзі приповістей: «Добра звістка з далекого краю це холодна водиця на спрагнену душу» (Прип. 25:25).  «Коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п'є».

Запрошуйте до цього євангельського джерела і своїх знайомих.  Адже Євангельської живої води – Святого Духа вистачить для всіх людей, бо джерело це невичерпне, як і невичерпна до вас Божа любов, яка ніколи в Христі до вас не перестає (1 Кор. 13:13).   

Приводьте і приносьте до євангельського джерела і дітей ваших.  Це ж і за них помер Христос. І для них Він воскрес, і для них Він приготував Царство Боже і вічне життя.  Це ж про любов саме до Ваших дітей промовляє Господь: «Пустіть діток, і не бороніть їм приходити до Мене, бо Царство Небесне належить таким» (Мт. 19:14).  Хай Святий Дух виливається на них у Таїнстві Хрищення і хай Він у них стане ріками живої води, щойно вони навчаться ходити та говорити й спілкуватися зі своїми однолітками.

Приходьте до Христової Вечері: споживайте Його правдиве тіло і пийте Його правдиву кров, про яку Він каже, що вона – правдиве пиття, бо це вони вас єднають із Христом, Який посилає нам Святого Духа – чисту джерельну воду Євангелія, яка призначена для всіх людей.

Сьогодні ми святкуємо неділю Пятидесятниці.  У ту першу неділю Господь Святий Дух зійшов на всіх віруючих.  Бо така природа Євангелія – прощення для всіх вас, Божа любов для всіх вас, життя вічне в Царстві Божому для всіх вас. В Імя Христа.  Амінь.

А Бог усякої благодаті, що покликав вас до вічної слави Своєї в Христі, нехай Сам удосконалить вас, хто трохи потерпів, хай упевнить, зміцнить, уґрунтує.  Йому слава та влада на вічні віки, амінь  (1 Петр. 5:10,11).

Немає коментарів: