середу, 23 листопада 2011 р.

Нове число Стягу - Редакторська стаття

       ГОТОВНІСТЬ ДО КІНЦЯ СВІТУ
Останні три неділі церковного року, що якраз передують церковному Новоліттю (в західній традиції – Адвенту), присвячені останнім часам. В церкві, під час служб Божих, читаються відповідні тексти зі Священних Писань, як-от Євангеліє від Св. Матвія 24:15-28, у яких Господь Ісус Христос розповідає нам про ознаки, які передуватимуть Його другому приходу в славі та, відповідно, передуватимуть Судному Дню. 
Правильне вчення Церкви, яка вірна Своєму Господу Христові, вкрай важливе, особливо з огляду на діяльність різноманітних фальшивих пророків.   Господь у Своєму Слові каже про дату кінця світу: «А про день той й годину не знає ніхто: ані Анголи небесні, ані Син, лише Сам Отець» (Матвія 24:36).  Фальшиві пророки, а з ними і ті фальшиві церкви, які провіщають про дату кінця світу, потрапляють, звісно, під застереження нашого розпятого і воскреслого Господа: «Стережіться, щоб вас хто не звів» (Марка 13:5).
А остерігатися є кого. І це не обовязково мають бути якісь поганські культи, як-от поганський культ Майя, але й люди, які видають себе за християн. Одним із таких людей є чоловік вже поважного літнього віку, Гарольд Кемпінг, з каліфорнійського Оукленду (США), фальшивий пророк, який видає себе за християнського проповідника. Нещодавно він вкотре обдурив світ своїми підрахунками про кінець світу.   Виправдовуючи несправдження своїх пророцтв, пан Кемпінг 1994 року зазначав, що він не знав ще багато місць з Біблії і через це його підрахунки про кінець світу 6 вересня 1994 року не були зовсім точними.  Власне, він до уваги брав і природні катаклізми, які відбуваються дедалі частіше.
Але цьогорічні землетруси в Японії, Туреччині та Китаї, величезна повінь у Таїланді, війни у Північній Африці та воєнні чутки не дають послання на кшталт: «Господь повернеться через стільки-то днів». Натомість вони підтверджують інші Його слова: «Так і ви: коли все це побачите, знайте, що близько, під дверима!» (Євангеліє від Св. Матвія 24:33). Але замість визначення точного часу Його повернення, Господь Христос каже: «Пильнуйте, бо не знаєте, котрого дня прийде Господь ваш. Знайте ж це, що коли б знав господар, о котрій сторожі прийде злодій, то він пильнував би, і підкопати свого дому не дав би. Тому будьте готові й ви, бо прийде Син Людський тієї години, коли ви не думаєте» (Матвія 24:42-44).
            А в чому полягає пильнування християн?  Що означає готовність господаря, тобто людини, яка вірна Господеві? Тут Господь говорить про збереження віри, яка створена Господом Святим Духом через Євангеліє. І ця спасенна віра через Євангеліє таки й підтримується.  Пильнування в останні часи, готовність в останні часи можуть бути лише тоді, коли християнин або християнка не кидають свого збору (Євреїв  10:25).  Саме про це й навчає Господь Святий Дух через це Послання: «Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося, і тим більше, скільки більше ви бачите, що зближається день той». Саме в зборі, тобто на Службі Божій, проповідується Христове Слово, роздається віруючим Його правдиві тіло та кров – і такими засобами Господь живить нашу віру та чинить нас готовими до Свого повернення, до воскресіння у славі та вічного життя в Його Царстві.  Прийди, Господи Ісусе!
Вячеслав Горпинчук

Немає коментарів: