неділю, 18 грудня 2011 р.

Проповідь на 2-у неділю церковного року

      СОНЦЕ ПРАВЕДНОСТІ
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
Бо ось наступає той день, що палає, як піч, і стануть всі пишні та кожен, хто чинить безбожне, соломою, і спалить їх день той, який наступає, говорить Господь Саваот, Який не позоставить їм кореня, ані галузки. А для вас, хто Ймення Мого боїться, зійде Сонце Праведності та лікування в промінні Його, і ви вийдете та поскакаєте, мов ті ситі телята! І безбожних топтати ви будете, бо стануть за попіл вони під п'ятами ніг ваших у той день, що його Я вчиню, промовляє Господь Саваот. Згадайте Закона Мойсея, Мого раба, що йому наказав на Хориві устави й права щодо всього Ізраїля. Ось Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий й страшний!  І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям!   (Малахії 4:1-6).

Усім… улюбленим Божим, вибраним святим, благодать вам та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа!  (Рим. 1:7) Амінь.

Дорогі брати і сестри,  вчені давно говорять про лікувальні властивості світла, а нещодавно швейцарські лікарі навіть продемонстрували різноманітні лампи, які лікують чимало недуг. Маєте проблеми з кістками – вам не обійтися без сонячного світла, яке також, через шкіру, спричиняє наш організм до активації вітаміну Д. Без сонячного світла в деяких людей можуть початися психічні розлади. Без світла, звісно, неможливо нормально пересуватися. А ще сонячне світло приносить нам тепло та масу енергії. Без сонячного світла не можливе нормальне життя рослин, бо не буде фотосинтезу.  Сонце, головний постачальник світла – вкрай важливе для нашого життя.

Є ще інший вид світла – світло від вогнища. Часто світло від вогнища має приємні асоціації – найчастіше з відпочинку на природі. У відблисках його полумя ми бачимо обличчя наших рідних і друзів.  Але біда тоді, коли це світло йде з пожежі.  Саме зі згадування подібного світла розпочинається сьогоднішнє пророцтво Малахії.  Пророк бачить у майбутньому страшне світло – день, що палає, як піч.

В печі горить все – так само буде і в той день. Це – день повернення  Господа Христа у славі.  Почуйте це, невіруючі!  Почуйте це, всі грішники!  Бо від цієї неділі залишилося до того дня ще менше часу.  Той день буде жахливий для всіх, що чинить беззаконня. Чому так станеться?  Невже не можна буде заховатися в якомусь підземному бункері?  Невже не можна буде забратися на якусь святу монастирську гору або втекти в якусь віддалену пустиню  і там все переждати? Ні! 

Господь каже, що день палає, як піч – усе, що є в той день займистого, буде горіти, додаючи  до палахкотіння печі Страшного суду.  А може нас це не займе? Що ж, визначити це легко. В наступних словах Господь через пророка Малахію каже, що «стануть всі пишні та кожен, хто чинить безбожне, соломою».  У час, коли зросли дуже ціни на газ, популярністю користуються котли на альтернативному паливі.  Часом на трасі я бачу рекламу котлів, які гарно та ефективно спалюють солому.  Їх рекламують і, певно, на них є попит.  Чому?  Бо солома гарно горить!

Бог каже, що всі пишні і безбожні – солома для Його дня. Солома – кожен, хто пишається своїми особистими ділами, а не Богом. Солома – кожен, хто зневажає Бога, а звеличує себе. Кожен, хто не вірує в Бога та живе так наче Бога немає – солома.  Солома – кожен, хто діє так наче Бог не помічає його злих вчинків і гріхів. І кожен, хто так думає, говорить або робить – згорить, як солома у печі, або енергоефективному котлі.  Кожен, хто так думає, говорить або робить, буде спалений як солома і не залишиться на цій землі від нього ані кореня, ні галузки. Згорять усі вілли, маєтки, памятники та інша стерня.  Як не згоріти?  Як залишитися нам живими і вийти, як троє юнаків із розпаленої печі в Книзі пророка Даниїла цілими та неушкодженими з вогню Божого гніву?  Відповідь одна: покаятися в гріхах, боятися Бога, і покласти на Нього усю нашу надію!

Сьогодні до тих, що бояться Бога, що вірують у Нього, Він звертається особисто і каже: «А для вас, хто Ймення Мойого боїться, зійде Сонце».  Для вас, що боїтеся Бога, як боявся Його Йосип, коли у відповідь на спокусу, відповідав: «Як же я вчиню це велике зло, і згрішу перед Богом?» (1 М. 39:9), Бог обіцяє Сонце Праведності. Не палаючий вогонь у печі, а Сонце. Вогонь Божого гніву особливий, бо він спалює усе, до чого лишень доторкується своїми полумяними язиками.

Сонце, яке обіцяє Бог через пророка Малахію – теж особливе. Це – Сонце Праведності. На звичайному сонці, яке обігріває нашу землю є плями.  А на Сонці Праведності, на Ісусі Христі, бо це про Нього тут говорить Бог, жодної плями чи вади немає. Бо Ісус – Єдинородний Син Божий. Він – святий, а де святість, там немає місця для плям і гріха.  Там немає місця для диявола і його огидних і мерзотних злочинів.  Де є святість – там немає місця для гніву Божого і смерті, яка є заплатою за гріх. 

Часом ми чуємо застереження для гіпертоніків або інших людей, що мають серцево-судинні хвороби, аби вони були обережні у час особливої активності сонця. Причина для такої обережності криється у магнітних бурях, що викликають зміни в тискові, головні болі, кволість та інші біди.

Але що буває, коли є особлива активність Сонця Праведності?  Ви спитаєтеся: «А як нам визначити цю особливу активність?  Про неї у прогнозах погоди анічичирк!»  Звичайно!  Світ волів би, аби про це Сонце Праведності не згадувати зовсім, бо діла світу – злі (Ів. 7:7).  Про особливу активність Сонця Праведності свідчить Господь Святий Дух і робить Він це через Євангеліє.  Ця особлива активність Сонця Праведності проявилася у Його Різдві, до якого нині ми готуємося. 

Ця особлива активність Сонця Праведності, Ісуса Христа, проявилася у зціленнях,  у воскресіннях, у масі інших чуд, які Господь Христос здійснював упродовж усього Свого земного служіння. І найяскравіше ця особлива активність Сонця Праведності виявилася у найтемніший день людської історії – Велику Пятницю, коли Ісус, Сонце Праведності, забрав на Себе усі наші плями і покрив їх усі до однієї Своєю дорогоцінною і святою кровю, згаснувши на Голгофському хресті, аби на третій день знову засяяти на весь світ праведністю Воскреслого із гробу і діяти, діяти, діяти.  Діяти сьогодні і тут.

Особлива активність Сонця Праведності відбувається кругом, де зібрані богобійно довкола Слова і Таїнства. Звісно – наше напрестольне Євангеліє надруковане на папері. Звісно – на дискосі – хліб, а у чаші – вино. Але саме ці засоби обрав Господь, аби вони були тими промінцями, що доходять до кожного з нас, де б ми не були зібрані. Сонце Праведності, Христос – на небесах, але й Він тут – поряд із нами.  Уявіть, що було би, якби ви опинилися поряд із звичайним сонцем.  Ви би згоріли.  А знаєте, що сталося із улюбленим Христовим учнем, Іваном, коли він зустрівся із Христом у небесній славі. Хай про це скаже сам Іван: «І коли я побачив Його, то до ніг Йому впав, немов мертвий» (Об. 1:17). Впав немов мертвий. Ось що було би з нами, якби ми зараз раптом опинилися в нашому грішному тілі біля воскреслого, прославленого Христа на небесах.

Але коли ми тут, на землі, то проміння сонця нас гріє і виявляє чимало лікувальних властивостей. Так само поки ми тут, у нашому грішному тілі, Ісус Христос, Розпятий і Всокреслий Господь, Сонце Праведності зцілює нас Своїм лагідним промінням – Словом про прощення усіх ваших гріхів, Словом про Його виняткову до вас любов, що ніколи не перестає, Словом про велику радість щоденної зустрічі з вами, Його любими дітьми у час Його особливої активності – в неділю, на літургії нашої рідної Української Лютеранської Церкви.

Пророк Малахія каже, що відбувається – лікування в промінні Його, лікування від нашої найбільшої і найстрашнішої недуги – гріха.  Христове Слово до вас сьогодні: «Ваші гріхи прощені». Тіштеся Його лагідним посланням, радійте Його лагідним промінням, яке колись облило було вас у Таїнстві Хрищення так що ви самі стали зодягнуті у Христа і в очах Божих виблискуєте наче зірочки праведності, віддзеркалюючи Христову праведність і Його любов на своїх ближніх. А коли нас у житті огортає темрява біди, неспокою, туман сумнівів, то Господь Сонце Праведності розганяє цю страшну темряву та жахливий морок промінням Свого Слова, щойно на очі нам та у вуха наших ближніх потрапляють цілющі літери Писання.

А ще особлива активність Сонця Праведності сьогодні виявляється у Його запрошенні тих, що бояться Імені Божого, до Святої Вечері. Я не чув про світло-терапію в середині людського тіла. Можливо ласкавий Бог колись сподобить якогось вченого до такого винаходу.  Але ви, християни маєте цю світло-терапію вже сьогодні, споживаючи у лагідних промінцях хліба та вина, могутню праведність, святість, вічність і любов правдивих тіла та крові Христа Ісуса, Сонця Праведності. Ззовні нас лікує Хрищення в Імя Отця, і Сина, і Святого Духа.  Всередині лікують нас Христові тіло та кров.  І всюди-всюди лікує нас Його святе і непомильне Слово Христа, Сонця Праведності.

З такими ліками ви – більше не солома, яку жене вітер і палить вогонь. Господь порівнює зцілених Христовою праведністю із ситими телятами. А чому? Ми це бачимо із наступних слів, що описують дії цих тварин.  Ви, певно чули про такий вислів «теляча радість» - особлива, бурхлива радість, радість від несподіваних вражень у погідний, сонячний день.  Перші ознаки цієї радості ми маємо, отримавши прощення наших гріхів і провин, яке ми отримуємо самою вірою в Христа.  Але це – лише початок.

Пророк Малахія каже, що «ви вийдете та поскакаєте, мов ті ситі телята!» Це відбудеться в час воскресіння. Безбожні та ті, що покладалися у своєму спасінні на себе та на свої діла, будуть горіти як солома.  А ви, що віруєте в Христа, що покладаєтеся у своєму спасінні лише на Нього, будете мати неймовірне щастя, захоплення і радість, коли повернеться наш Господь Христос, Сонце Праведності, у славі. Ваші воскреслі тіла будуть святі, як і тіло воскреслого Спасителя. Ви будете ситі та здорові, бо у Царстві Небесному, для якого вас воскресить Ісус, гріха більше не буде, а отже не буде більше жодного страждання і смерті.  А ще там не буде жодного безбожного і жодного невіруючого. А будуть там усі віруючі в Христа. Це сьогодні обіцяє пророк Малахія.  Це сьогодні гарантує вам наш Розпятий і Воскреслий Господь Ісус Христос, Сонце Праведності.

Про це свідчив Іван Христитель, якого в сьогоднішньому пророцтві Господь Святий Дух називає ще Іллею, який мав прийти, аби вказати віруючим слухачам Слова і одноплемінникам Малахії, євреям, на Христа. Хай Господь Святий Дух, Який через Сонце Праведності, живе всередині вас, свідчить про це вашим рідним, аби привернути і їхні серця до Христа, в Якому зцілення і життя вічне. І самі купайтеся в цілющому промінні Христа, Сонця Праведності, в Його Слові і Таїнстві щонеділі і щодня. Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде зо всіма вами! Амінь (Рим. 16:24).

Немає коментарів: