неділю, 23 червня 2019 р.

Проповідь на 1-у неділю по П'ятидесятниці

  
ПРОЩЕННЯ ГРІХІВ ДЛЯ КОЖНОГО, 
                  ХТО ВІРУЄ В ХРИСТА

               (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

І Він нам звелів, щоб народові ми проповідували та засвідчили, що то Він є призначений Богом Суддя для живих і для мертвих. Усі пророки свідкують про Нього, що кожен, хто вірує в Нього, одержить прощення гріхів Його Йменням.  Як Петро говорив ще слова ці, злинув Святий Дух на всіх, хто слухав слова. А обрізані віруючі, що з Петром прибули, здивувалися дивом, що дар Духа Святого пролився також на поган! Бо чули вони, що мовами різними ті розмовляли та Бога звеличували... Петро тоді відповів: «Чи хто може заборонити христитись водою оцим, що одержали Духа Святого, як і ми?» І звелів охриститися їм у Ймення Ісуса Христа. Тоді просили його позостатися в них кілька днів  (Дії 10:42-48).

            Вибраним із передбачення Бога Отця, посвяченням Духа, на покору й окроплення кров'ю Ісуса Христа: нехай примножиться вам благодать та мир! (1 Петр. 1:1, 2).

Дорогі брати  і сестри, сьогодні в Києві проходить черговий парад збоченців. Влада перекрила центр міста, включно з кварталом, на якому розташована парафіяльна квартира. Кілька днів тому на радіо «НВ» я почув інтерв’ю з одним активістом, який пропагує статеві збочення і займається організацією таких парадів. Він заявив про те, що Христос нічого проти таких збочень немає. Звісно цей активіст, як і всі, хто ходить з ним, обманював. Наш Господь чітко каже: «з серця виходять лихі думки, душогубства, перелюби, розпуста... богозневаги» (Мт. 15:19).Всі ці збочення Господь чітко називає гріхом і злом, яке коріниться не в людській природі, створеній Богом, а в гріхові, який живе в плоті і прагне над нею панувати. І ці збочення Божий Син ставить на один рівень із богохульством.

Речник Христа, Апостол Павло теж дуже однозначний у своїй заяві про сьогоднішній марш збоченців: «Вони Божу правду замінили на неправду, і честь віддавали, і служили створінню більш, як Творцеві, що благословенний навіки, амінь. Через це Бог їх видав на пожадливість ганебну, бо їхні жінки замінили природне єднання на протиприродне. Так само й чоловіки, позоставивши природне єднання з жіночою статтю, розпалилися своєю пожадливістю один до одного, і чоловіки з чоловіками сором чинили. І вони прийняли в собі відплату, відповідну їхньому блудові. А що вони не вважали за потрібне мати Бога в пізнанні, видав їх Бог на розум перевернений, щоб чинили непристойне. Вони повні всякої неправди, лукавства, зажерливости, злоби, повні заздрости, убивства, суперечки, омани, лихих звичаїв, обмовники, наклепники, богоненавидники, напасники, чваньки, пишні, винахідники зла, неслухняні батькам, нерозумні, зрадники, нелюбовні, немилостиві. Вони знають присуд Божий, що ті, хто чинить таке, варті смерти, а проте не тільки самі чинять, але й хвалять тих, хто робить таке» (Рим. 1:25-32).

Марш, який проводиться сьогодні у Києві – похвала і пропагування саме того, на що Бог виливає Свій гнів і виголошує Свій присуд. А те, що його представники відверто намагаються обманути киян і всіх українців, свідчить також про те, хто за ними стоїть. Слова Христа, звернуті до юдеїв, які відрікаються від Сина Божого, стосуються усіх, хто відкидає істину Божого Слова: «Ваш батько – диявол, і пожадливості батька свого ви виконувати хочете. Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Як говорить неправду, то говорить зо свого, бо він неправдомовець і батько неправді» (Ів. 8:44).

Часто я чую закиди на адресу християн про те, що ми вважаємо себе за безгрішних. Це не так і це черговий обман тих, кого захопив у полон диявол і смерть. Ми, звісно, визнаємо, що ми грішні люди. Хто з вас, любі брати і сестри, не згрішив? Кожен наш гріх, навіть найменш значний в наших очах, на суді Божому, має лише один вирок: «Смерть і вічні муки в аду!» 

Сьогодні Апостол Петро каже нам, що усі ми ходимо під Суддею справедливим і неупередженим. Ніякого виправдання ніякому гріхові немає. Ніхто не зможе Христові сказати: «Я не винен, бо я таким народився». Або: «Я не винен, бо я потрапив у такі обставини і спокусився». Божий Закон нікому не дає спуску. Суддя-Христос проголосить вирок усім нерозкаяним грішникам, які вважають себе невинними або вважають винними когось іншого: «Ідіть ви від Мене, прокляті, у вічний огонь, що дияволові та його посланцям приготований!» (Мт. 25:41)

Але для вас, любі засмучені та розкаяні грішники, є дуже добра новина. Апостол каже: «Усі пророки свідкують про Нього (Христа), що кожен, хто вірує в Нього, одержить прощення гріхів Його Йменням». Минулої неділі ми чули, як цю Добру Новину Апостол Петро проповідував розкаяним юдеям. Вони були розкаяні, що це вони, руками римлян, розп’яли і забили Месію. 

Чому вони так учинили?  Через їхнє невірство. Але, коли вони покаялись у своїх гріхах, то вони отримали прощення від Бога.  І це прощення вони отримали заради Христа і в Імя Христа. Адже «Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся. Хто вірує в Нього, не буде засуджений; хто ж не вірує, той вже засуджений, що не повірив в Ім'я Однородженого Сина Божого» (Ів. 3:17, 18).

І вони охристились, і отримали дар Святого Духа.  Віруючі юдеї тепер свідчили про Христа, Який народився, був розп’ятий для їхнього прощення і воскрес для їхнього виправдання. Так само дар Святого Духа отримали і самаряни, народ, який мав спорідненість із юдеями. А тепер Христів Апостол проповідує Євангеліє язичникам, римлянам і всім тим, що не мають свого фізичного походження від Авраама.

Петро проповідує в домі Корнилія, римського сотника, до якого Апостола покликав ангел Божий. З Петром прийшли ще віруючі юдеї. Вони були впевнені, що Христос – це їхній Месія, і їхній Спаситель. Проте навіть самарянці Господь Христос був проповідував: «Спасіння – від юдеїв». Господь не проповідував: «Спасіння – для юдеїв», а «Спасіння – від юдеїв».

За сімсот років до Христа Ісая бачив євангельські події і звіщав слова Отця до грядущого Христа: «Я, Господь, покликав Тебе в праведності, і буду міцно тримати за руки Тебе, і Тебе берегтиму, і дам Я Тебе заповітом народові, за Світло поганам, щоб очі відкрити незрячим, щоб вивести в'язня з в'язниці, а з темниці тих мешканців темряви!» (Іс. 42:6, 7).

Про це проповідує сьогодні Петро в домі Корнилія і нагадує, що про Христа провіщали усі пророки Божі. Усі вони проповідували про Христа, в якому всі віруючі мають прощення гріхів. Бо Христос – істинний Бог та істинна людина.  І через це Він забрав на Себе гріхи усіх без винятку людей.  І через це кров пролита за нас і за наші гріхи –кров невинна, свята і божественна. А жертва Христова – досконала і повна.

Так само і воскресіння Христове – це перемога над смертю, здобута для всіх людей, для вас і для мене, і для всіх, хто увірує у Христа. Про це сьогодні проповідує Св. Петро. Він каже: «Кожен, хто вірує в Христа, одержить прощення гріхів Його Йменням». Не грає ролі, ким ти був. Не грає ролі, яким було твоє життя. Не грає ролі твоє походження. Грає роль лише те, чи ти віруєш у Христа.

Якщо ти віруєш у Христа, тоді ти маєш прощення гріхів. Якщо ти єврей і віруєш у Христа, ти маєш прощення гріхів. Якщо ти самарянин і віруєш у Христа, ти маєш прощення гріхів. Якщо ти українець і віруєш в Христа – ти маєш прощення гріхів. Хто б ти не був, якщо ти віруєш в Христа – ти маєш вже тут і зараз прощення гріхів.

Проти цієї істини дуже сильно виступає диявол і його речники фальшиві пророки.  Вони хочуть знищити нашу упевненість у прощенні гріхів самою вірою в Христа. Вони день у день пропоідують: якщо ти віруєш і робиш перше, друге, пяте-десяте, тоді ти будеш, МОЖЛИВО, мати прощення гріхів.  Ти прощений, якщо ти маєш певні відчуття тощо.

Це – не послання від Бога.  І це не Апостольське послання. І це – не проповідь Христової Церкви. Апостольська проповідь однозначна: «Кожен, хто вірує в Христа, одержить прощення гріхів Його Йменням». І в сьогоднішньому Писанні ми бачимо пряме підтвердження істинності простого і однозначного євангельського послання.

Язичники увірували у Христа і на них злинув Святий Дух. Вони, як і Апостоли, у день Пятидесятниці почали звеличувати, славити Бога різними мовами. Звичайно, це були ті мови, якими вони до того часу не говорили, але сталося чудо і вони заговорили іноземними мовами, які були відомі іншими людям, бо вони чули прославлення Христа тепер різними мовами. 

Юдеї, які памятали про чудо П’ятидесятниці, бачили тепер повторення цього чуда, «здивувалися дивом, що дар Духа Святого пролився також на поган!» Яка радість охопила і юдеїв, і поган через це велике чудо, через велике благословення прощення гріхів, яке дається кожному, хто вірує в Христа.  Звісно ж вони питалися про те, чи можна тепер і поганам христитись? 

Яку ж ще міг дати відповідь Петро, який чув це Велике Доручення Христа: «Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь» (Мт. 28:18, 20)? Тож він відповідає: «Чи хто може заборонити христитись водою оцим, що одержали Духа Святого, як і ми?»  Ніхто, звісно, цього заборонити не може. 

Колись Апостоли були забороняли, аби до Христа приносили діток. І вони зробили правильний висновок – Христос прийшов для всіх, і великих і малих. Христос приніс Себе у жертву за всіх людей і здобув прощення для всіх. Апостоли не стоять на дорозі до Христа. Вони ведуть до Христа. Вони показують на Нього. Вони свідчать про Нього. Вони проповідують Христа. Вони всіх віруючих утішають, що ми вже маємо прощення гріхів і праведність, і воскресіння, і вічне життя у Христі. Апостоли покріпляють віруючих істинних тілом і кров'ю Христовими, аби ми мали невимовну спільноту з нашим люблячим розп’ятим і воскреслим Господом.

Тож усім віруючим – усім, хто отримав дар Святого Духа, Петро наказав охриститися, бо така була заповідь Христа. Вони тепер будуть Христовими учнями  і Христовими свідками. Господь Святий Дух живе тепер у них, як Він живе також і у вас, любі віруючі.  Святий Дух і вас утішає солодким прощенням і радісним виправдання, яке ми маємо самою вірою в Христа. 

І Святий Дух спонукає нас славити Бога за ці великі дари, які маємо у Христі, нашому Господі. Ми не говоримо іноземними мовами, які були ознаками злиття Святого Духа на юдеїв, самарян, а потім на язичників. Але Святий Дух щоденно благодатно виливається нас зі Слова Христового і щоразу Він з нами, коли ми причащаємось Таїнства Христового.  І так ми залишаємось біля цих джерел благодаті, а Святий Дух залишається у нас, аж допоки Христос наш Господь не повернеться у славі і ми увійдемо у Його Царство і будемо радіти  вічною славою Отця, Сина і Святого Духа. Молімось, аби й ті, що сьогодні, засліплені дияволом, вийшли на марш гордині, теж покаялися і увірували в Христа. Заради Ісуса. Амінь.

А Бог усякої благодаті, що покликав вас до вічної слави Своєї в Христі, нехай Сам удосконалить вас, хто трохи потерпів, хай упевнить, зміцнить, уґрунтує. Йому слава та влада на вічні віки, амінь (1 Петр. 5:10, 11).

Немає коментарів: