понеділок, 4 вересня 2023 р.

Гріх, який не прощається: проповідь на 13-у неділю по П'ятидесятниці

    ГРІХ, ЯКИЙ НЕ ПРОЩАЄТЬСЯ

                         (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука) 

     «Тому-то кажу вам: усякий гріх, навіть богозневага, проститься людям, але богозневага на Духа не проститься! І як скаже хто слово на Людського Сина, то йому проститься те; а коли скаже проти Духа Святого, не проститься того йому ані в цім віці, ані в майбутнім! Або виростіть дерево добре, то й плід його добрий, або виростіть дерево зле, то й плід його злий. Пізнається-бо дерево з плоду! Роде зміїний! Як ви можете мовити добре, бувши злі? Бо чим серце наповнене, те говорять уста. Добра людина з доброго скарбу добре виносить, а лукава людина зо скарбу лихого виносить лихе. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! Бо зо слів своїх будеш виправданий, і зо слів своїх будеш засуджений». Тоді дехто із книжників та фарисеїв озвались до Нього й сказали: «Учителю, хочемо побачити ознаку від Тебе».  А Ісус відповів їм: «Рід лукавий і перелюбний шукає ознаки, та ознаки йому не дадуть, окрім ознаки пророка Йони. Як Йона перебув у середині китовій три дні і три ночі, так перебуде три дні та три ночі й Син Людський у серці землі. Ніневітяни стануть на суд із цим родом, і осудять його, вони бо покаялися через Йонину проповідь. А тут ото – Більший, ніж Йона! Цариця з півдня на суд стане з родом оцим, і засудить його, бо вона з кінця світу прийшла Соломонову мудрість послухати. А тут ото – Більший, аніж Соломон! (Євангеліє від Св. Матвія 12:31-42). 

            Благодать вам і мир від Того, Хто є, Хто був і Хто має прийти (Об. 1:4). Амінь. 

Любі брати і сестри, який гріх не прощається? Коли ми чуємо таке питання, то наш розум може виробити цілий список тих гріхів, які нам здаються такими, що не можуть бути прощені ні за яких обставин. І що буває з нами, коли дізнаємось, що навіть найзапекліші грішники можуть отримати прощення гріхів за свої найогидніші злочини і переступи? Для нас це може лунати наче на свободу відпускають якогось страшного злочинця, який мав би понести найвищу кару відповідно до закону! 

Проте справді є гріх, який ніколи не прощається. І про нього сьогодні каже нам Син Божий. Цей гріх – богозневага або ж ми його ще називаємо більш поширеним терміном – богохульство. При чому Господь говорить саме про богохульство проти Святого Духа. Він каже, що навіть про Нього прощається якесь слово. Але коли хтось богохульствує проти Святого Духа, такий не буде мати прощення, а отже буде вкинутий у вічні муки аду. 

Що ж це за богохульство таке? Аби нам зрозуміти, яким саме гріхом є богохульство проти Святого Духа і який єдиний гріх не прощається, ми приглянемось до тих, до кого промовлені ці слова Христа. Син Божий промовляє їх до книжників і фарисеїв, до найбільш шанованих в очах тогочасного юдейського світу чоловіків – чоловіків освічених, зовні вкрай благочестивих і культурних. 

Вони були цілковитою протилежністю до митників, яких в глибині серця вони зневажали і, наприклад рибалок, одним з яких був Петро і, який побачивши чудо Христове з величезного улову риби, був вигукнув: «Господи, вийди від мене, бо я грішна людина!» (Лк. 5:8).  Фарисеї і книжники пишались своєю освітою, своїм благочестям. Вони не думали як Петро та віруючі люди. Христа вони зневажали. 

І тут, здається, що Господь дає можливість фарисеям, книжникам і всім, хто нині зневажає і відкидає Христа, залишитись без Божої кари. Натомість Він говорить про те, що не проститься лише один-єдиний гріх – богохульство проти Святого Духа. Але ні фарисеї, ні книжники нічого проти Святого Духа не проголошували. Їхня вся зневага та глузування були спрямовані лише проти Христа. Тож чи матимуть вони і всі, хто відкидає Христа, прощення? 

Справа в тому, що невірство в Христа і є богохульством проти Святого Духа! Адже Святий Дух весь час свідчив про Христа і кликав людство вірувати в Сина Божого та через віру в Нього мати прощення гріхів, спасіння і вічне життя. Апостол Петро засвідчує, що «пророцтва (про Христа) ніколи не було з волі людської, а звіщали його святі Божі мужі, проваджені Духом Святим» (2 Петр. 1:21). Все Писання – це твір і слова Святого Духа. А всі Писання свідчать про Христа! 

            Господь далі нам каже, що люди, наче дерева пізнаються із того плоду, який вони приносять. І цей плід – ставлення до Христа. Так само, як добре дерево приносить добрі плоди, так і людина приносить добрі плоди тоді, коли вірує в Христа. Добрі плоди у цьому разі – це добрі слова про Спасителя Христа. Добрі плоди – це визнавання Його нашим Викупителем і Спасителем. Добрі плоди – це прославлення Христа і на зібранні Божих людей у церкві, і в нашому приватному та суспільному житті. 

            А злі плоди походять зі злих дерев – від невіруючих людей. Що це за злі плоди? Ці плоди – це зневага до Христа. Злі плоди – це будь-яке зле слово проти Христа і глузування з Христа і з віри в Нього. Коли ми бачимо людину, яка глузує з Христа, зневажає Біблію, висміює християнство, будьте певні – ви маєте справу зі злою людиною і нічого доброго в принципі від неї очікувати не слід.  Бо такі очікування, як навчає нас народна мудрість, були б наче очікувати з верби грушок.   

            І навіть більше. Господь каже, чиїми насправді нащадками є такі противники Христа. Він називає їх родом зміїним. Іншими словами вони належать до сімейства диявола. Вони йому служать і прагнуть виконувати його волю. Вони – його діти, що у всьому нагадують свого батька. Тож вони атакують Христа і прагнуть стерти Його Імя із лиця землі. В їхніх устах нічого доброго немає. Там лише зло і отрута. 

І Господь хоче, щоб ми це дуже добре розуміли і памятали – хто говорить проти Христа, висміює Його, глузує з Нього – той зле дерево і нічого доброго від такої людини не слід очікувати. Така людина – поріддя диявола і буде виконувати волю сатани. Надихає таку людину і керує нею Люцифер або один із його великої армії бісів, нечистих духів. Тож їхня скарбниця – у пеклі, в аду, і звідти вони виносять свої слова, ідеї про влаштування світу, розваги і судження про Бога і Христа. 

Коли Господь говорить: «Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! Бо зо слів своїх будеш виправданий, і зо слів своїх будеш засуджений», то Він якраз говорить про визнання Його Господом або навпаки відкидання Його як Бога і Спасителя. Як проголошує Святий Дух через Пророків і Апостолів: «Кожен, хто покличе Господнє Ім'я, буде спасений» (Йоіл 3:5; Дії 2:21; Рим. 10:13). Кожен, хто буде відкидати Христа і Його святе Імя, а тим більше зле про Нього говорити, буде засуджений. 

Любі брати і сестри, яке благословення ми маємо в тому, що Господь Святий Дух покликав нас до віри в Сина Божого! Бо, нас, нещасних грішників, Бог виправдовує через віру в Ісуса Христа. Коли ми віруємо в Христа і визнаємо Його за Господа і Спасителя, то Бог каже, що ми невинні і провина з нас знята, а ми – виправдані і Його діти та спадкоємці Царства Небесного і вічного життя. 

Довіряймо цим словам Господа, любі брати і сестри!  І не будьмо, як ті фарисеї і книжники, які до Христа промовляли: «Учителю, хочемо побачити ознаку від Тебе». Їм було мало чуд, які Господь чинив посеред Ізраїля і їм, звісно, було мало Слова Духа Святого, промовленого через Писання. Їм потрібні були ті ознаки, які вони замовляли б як обіди в ресторані. 

Але тих книжників і фарисеїв, і фактично усіх, хто ставить ультиматуми Богові: «Давай ознаку або не увірую!» Син Божий називає родом лукавим і перелюбним. Діти диявола, звісно – діти лукавого, бо лукавий – це ще одна назва диявола. А родом перелюбним їх називають через те, що вони зрадили Бога як розпусна дружина зраджує свого чоловіка. Їм не допоможе ні одна ознака – настільки вони запеклі у своїх гріхах. 

Але вони матимуть ознаку – ознаку пророка Йони. Йона був особливим пророком – неслухняним. Коли Господь дав йому доручення проповідувати у Ніневії, то Йона вирушив у зворотний від Ніневії бік. Аби змусити його дійти до місця проповіді в язичницькій і ворожій Ніневії, Господь змушений був перехопити його на кораблі і змусити провести в середині кита три дні і три ночі, а потім вже суходолом дійти до Ніневії, до народу, який руйнував Ізраїль і вбивав синів і доньок Ізраїля. 

Тож ці неслухняні нащадки Авраама теж побачать ознаку Йони. І Господь пояснює: «Як Йона перебув у середині китовій три дні і три ночі, так перебуде три дні та три ночі й Син Людський у серці землі». Господь тут пророкує про те, що після розпяття на хресті за наші гріхи, Його буде покладено до гробу, але на третій день Він воскресне.  

Але навіть воскресіння Христового для них буде недостатньо. Бо віра – від слухання і то слухання Слова Христового, яке вони з усіх сил відкидають. Як Йона вийшов на третій день із черева кита, так і Господь на третій день по Своїй смерті на хресті вийшов із гробу переможцем над гріхом, владою диявола і смертю. 

Як ніневітяни слухали проповідь Йони і розкаялись і отримали прощення гріхів і життя їхньому місту, так і кожен, хто вірує в Христа розпятого і воскреслого, отримує прощення гріхів, спасіння, воскресіння і вічне життя в Місті Небесному – в Царстві Божому. Перед книжниками і фарисеями стояв Більший ніж Йона – перед ними стояв вічний Бог Син, Який стався людиною задля їхнього і нашого спасіння. Про це провіщає Святий Дух. І кожен, хто відкидає це провіщення Святого Духа, це Євангеліє, богохульствує проти Святого Духа, живе у невірстві в Христа і має непрощенний гріх. 

Але кожен, хто вірує в Сина Божого, наче цариця Савська, яка аж з кінця світу йшла, щоб послухати мудрість Соломона, так і віруючий долає відстані і навіть небезпеки війни, аби почути Христа, Який більший ніж Соломон і причаститись Його істинними тілом і кровю під виглядом хліба і вина Святої Євхаристії і отримати з ними прощення гріхів, спасіння і вічне життя. 

Любі брати і сестри, яку чудову втіху дає нам Господь Святий Дух, Який вкладає ці солодкі слова в уста Апостола Івана: «Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3:16). Вам, любі віруючі, прощено всі, абсолютно всі гріхи в Імя Христа. Ви виправдані і стали дітьми Божими, і отримали спадщину Царства Небесного. І все це через Христа, Яким весь час нас утішає Святий Дух. Заради Христа. Амінь. 

А Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо, силою, що діє в нас, – Тому слава в Церкві та в Христі Ісусі на всі покоління на вічні віки. Амінь (Еф. 3:20, 21).

1 коментар:

Анонім сказав...

Амінь!
Щіро дякую за змістовну та повчальну проповідь!
Хай Господь благословить !бларясноблагосл благосл благосл