пʼятницю, 3 квітня 2009 р.

У ПОРУ ВЕЛИКОГО ПОСТУ




П’ЯТА ЗАПОВІДЬ

Не вбивай!

Що це означає? – Відповідь: Ми повинні боятися і любити Бога так, щоб не завдавати болю чи шкоди нашому ближньому щодо тіла його, а допомагати йому та бути йому другом у всякій тілесній потребі [у кожній потребі та небезпеці для життя і тіла].

Отже, слід більше однозначно і повно розкрити значення слів “не вбивай” для звичайних людей. Найперше, це означає, що ми нікому не повинні чинити шкоди – перш за все, своєю рукою чи ділом. Потім, ми не повинні використовувати свого язика для підбурення до здійснення зла і не повинні радити комусь чинити це. Далі, ми не повинні вдаватися і вико­ристовувати будь-яких методів чи прийомів, за допомогою котрих комусь можуть бути заподіяні збитки. І, нарешті, наше серце не повинне бути мерзотно налаштоване по відношенню до когось і не повинне бажати йому поганого через злобу чи ненависть, щоб тіло і душа могли перебувати у невинності по відношенню до усіх , але особливо – по відношенню до тих людей, котрі бажають вам зла чи накликають його на вас. Бо чинити зло по відношенню до того, хто бажає вам добра, чи чинить вам його по відношенню до вас – це не від людини, а від диявола.

Тож Бог бажає, щоб ми не дозволяли стражданням випадати на долю якоїсь іншої людини, але виявляли до неї всяке добро та любов… Він закликає нас до постійних роздумів над Першою Заповіддю, Заповіддю про те, що Він – наш Бог, тобто Він допоможе нам, підтримає нас і захистить нас, щоб Він міг таким чином згасити в нас прагнення до помсти.

З Малого та Великого Катехізисів доктора Мартіна Лютера

Немає коментарів: