середу, 8 квітня 2009 р.

У ПОРУ ВЕЛИКОГО ПОСТУ


ШОСТА ЗАПОВІДЬ

Не чини перелюбу!

Що це означає? – Відповідь: Ми повинні боятися і любити Бога так, щоб вести чисте та пристойне життя в словах і вчинках, та щоб чоловік і дружина любили та шанували одне одного.

Заповіді розташовані в чудовому порядку. Перш за все, вони мають справу з самою людиною. Далі вони переходять до людини, яка є найближчою до них, або до найближчого володіння, яке цей ближній має відповідно до свого тіла, а саме, – до його дружини, котра є одним із ним тілом і кров’ю, так що ми не можемо завдати йому більшої шкоди ніж ця. Отже, тут чітко заборонено наводити на нього будь-яку ганьбу щодо його дружини.

Однак, оскільки серед нас мають місце такі ганебні явища і присутні найогидніші форми розбещеності і розпусти, ця Заповідь спрямована також проти усякої недоброчесності, як би вона не називалась. І забороняється не лише сам зовнішній чин як такий, але також усяка причина, усяке підбурення і усі існуючі способи (перелюбу) – так щоб серце, вуста і все тіло могло бути невинним і не мало можливості, не підштовхувалося і не схилялося до занечищення.

Отже, якщо висловити це найкоротшим чином, дана Заповідь потребує, щоб кожен чоловік як сам провадив доброчесне життя, так і допомагав ближньому своєму робити це, тобто даною Заповіддю Бог бажає загородити і захистити, як фортечним насипом, кожного з подружжя, щоб ніхто не чинив проти них переступу.
З Малого та Великого Катехізисів доктора Мартіна Лютера

Немає коментарів: