четвер, 8 вересня 2011 р.

Віра богобоязливих євреїв

     Богобоязливі євреї, які жили до приходу Христа, не вірували в спасіння Законом або обрізанням, а знали, що те обрізання спрямовувало їх до Месії, Який принесе нову купіль і нову доктрину.  Всі вони народилися та померли у вірі в грядущого Христа і тією вірою вони були спасенні.  Вони вірували в Нього, хоча на світ Він ще на народився. Вони не покладалися на свою праведність взагалі, але ще до Його приходу вони вірували в ту доктрину, яку проголошуватиме Він.
     Так на Христа показував Мойсей в 5 М. 18:18, кажучи: «Бог поставить іншого Пророка, такого як я, з поміж братів твоїх.  Його будеш слухати». Мойсей був зявився і приніс на світ нову доктрину, а тепер він каже: «Так само, як з новою доктриною прийшов я, так само Бог над тобою поставить нового Пророка. Він має бути твоїм Месією, Який також звістить тобі нову доктрину. Я приношу тобі новий Закон і доктрину, яка ще не записана і не знана світом – ти прийняв її і пішов за мною.  Так само й цей інший Пророк прийде і принесе нову доктрину. Він не буде проповідувати мою доктрину, а нову доктрину і нову заповідь, ту, якої раніше ти ніколи не мав.  І будеш ти Його слухати так само, як слухав мене.  Тоді моя доктрина закінчиться і ти більше не будеш слухати мене, а  будеш слухати Його».
     Ця заява та інші, подібні до неї, назавжди зберігали віру в грядущого Христа-Месію посеред єврейського народу. Вони чекали на Того, Хто як сказав був у цьому місці Мойсей, навчить їх всьому.  У цій вірі вони помирали. Вони спасалися, як і ми, що нині віруємо, що Христос вознісся на небеса і сидить праворуч Бога Отця, що Останнього Дня Він воскресить нас із мертвих і вчинить нас яскравішими та яснішими від сонця, що Він спасе всіх віруючих і, що Він також воскресить з гробу всяке тіло.  Хоча до цього ми всі помремо, ми непохитно переконані та віруємо, що це настане.  У цій впевненості ми помираємо і цією вірою ми спасенні, хоча й не розуміємо, як саме це станеться. Але хоча ми й не бачимо цього, не осягаємо і не розуміємо, ми все одно знаємо, що кожен, хто вірує – спасеться. 

Мартін Лютер, З проповіді на Євангеліє від Св. Івана

Немає коментарів: