понеділок, 5 вересня 2011 р.

Проповідь на 12-у неділю по П'ятидесятниці


                         ВІРА ЗАЛІЧЕНА В ПРАВЕДНІСТЬ
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
По цих-о подіях було слово Господнє Аврамові в видінні таке: «Не бійся, Авраме, Я тобі щит, нагорода твоя вельми велика». А Аврам відізвався: «Господи, Господи, що даси Ти мені, коли я бездітний ходжу, а керівник мого господарства він Елі-Езер із Дамаску».  І сказав Аврам: «Отож, Ти не дав нащадка мені, і ото мій керівник спадкоємець мені». І ось слово Господнє до нього таке: «Він не буде спадкоємець тобі, але той, хто вийде з твого нутра, він буде спадкоємець тобі». І Господь його вивів надвір та й сказав: «Подивися на небо, та зорі злічи, коли тільки потрапиш ти їх полічити». І до нього прорік: «Таким буде потомство твоє!» І ввірував Аврам Господеві, а Він залічив йому те в праведність  (Буття 15:1-6).

Благодать вам і мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа,    (Гал. 1:3) Амінь.

Дорогі брати і сестри, один нахабний невіруючий чоловік читав лекцію про глупство релігії взагалі та про безпідставність і глупство християнської віри зокрема. Закінчивши свою лекцію, промовець звернувся до людей, аби ті задавали питання. В аудиторії сидів колишній міський пияк, який навернувся до Христа. У відповідь на запрошення лектора, цей навернутий алкоголік вийшов, став перед лектором, почистив апельсин і зїв дольку апельсина. Потім він спитався в лектора: «Цей апельсин – кислий чи солодкий?»  Розгніваний лектор відповів: «Що за дурне запитання? Звідки мені знати? Це ж ви, а не я його їсте!» На це колишній пяниця відреагував такими словами: «Звідки ж ви хоч щось знаєте про Христа, не спробувавши Його?»

Сьогоднішній наш текст багато каже нам про Христа і про те, що то означає пробувати Його – ходити з Ним і ходити Його слідами. Людина cправді віруюча відчує у своєму житті і гіркоту, і солодощі.  Аврам, один із патріархів віри, добре знав, що таке гіркота. Він вірив Богові і Божій обітниці про те, що він стане батьком великого народу з якого вийде Спаситель світу.  Але його тіло вже зістарілося.  Це він дуже добре бачив і відчував.  Його почуття свідчили про речі протилежні до тих, які промовляв був йому і обіцяв був Господь.

Світ також спостерігав за Аврамом.  Хоча вже була в Аврама старість – нащадка він не мав. Це бачили і содомські царі, від яких Аврам відмовився взяти навіть найменший подарунок, аби нічого не мати спільного з богохульниками.  Це бачили інші люди, Аврамові однолітки, в яких вже бігали внуки й правнуки.

За Аврамом спостерігали й інші сили. І вони раділи з того, що в Аврама немає нащадка. Змій не хотів, аби його голову розчавив Спаситель на хресті. І хтозна скільки разів він намагався посіяти невірство у Аврамове серце?  Хтозна скільки разів противник людського роду намагався і ще буде намагатися посіяти кукіль невірства у ваші серця? Дослідіть своє серце, свій розум і свою душу вже сьогодні, просто тут і згадайте чи не бували такі гіркі миті у вашому житті, що ви готові були розчаровуватися у Христі?  А може вас опановував чи опановує  страх про те, як ви будете жити?  Як буде складатися ваше життя, життя ваших дітей і внуків?  Може у вас є страх перед майбутнім?

Не розчаровуйтеся у Христі! «Противтесь [дияволові], тверді в вірі, знавши, що ті самі муки трапляються й вашому братству по світі» (1 Петр. 5:9)   Не лякайтеся майбутнього!  Памятайте, що патріарх віри Аврам теж мав певний страх. Ось він розгромив ворогів, що були захопили в полон його племінника Лота. Ось його поблагословив Мельхиседек.  Але Авраам – грішна людина, як ви і я. І він має страх.

Перші слова Господа, які звернуті до Аврама – унікальні: «Не бійся, Авраме!» Господь добре знає, що в Аврама на душі. Господь бачить Аврамів страх перед майбутнім.  Але Господь його не судить за цей страх. Він хоче відновити Аврама і тому Боже послання до Аврама: «Не бійся!»  Це саме послання Господь Бог має і до вас, дорогі брати і сестри. Сьогоднішній Біблійний текст дано, аби кожен з вас почув, як ці слова Господа лунають до вас особисто. До вас, в третій особі однини, як і до Аврама, Господь каже: «Не бійся!»

Але не боятися Аврам повинен не через те, що він – сильний. Не боятися він повинен не через те, що він – могутній або багатий. Причина для Господніх слів – у Самому Богові.  Господь далі каже: «Я – тобі щит». Аврам не повинен боятися, бо в нього унікальний щит: захист, протиповітряна оборона, армія, дипломатичний корпус і які завгодно інституції.  І цей щит – Господь Бог.

Слова Господа: «Я – тобі щит» звернені до всіх віруючих. Ці слова сьогодні звернуті і до кожного з вас особисто, дорогі брати і сестри. Господь – ваш особистий щит. Він захищає вас від усякого зла і небезпеки.  Ви можете навіть не усвідомлювати, як часто Він особисто чи через Своїх ангелів, вберігав ваше життя або ваших ближніх, членів вашої сімї або ваших віруючих друзів чи колег. Цей щит – найнадійніший, бо цей щит – Сам Творець.  Але не лише від негараздів цього світу захищає нас Бог – наш щит.  Він захищає нас ще від більшої небезпеки – від нападів диявола, від гріха і від наслідків нашого гріха – вічної смерті.

Щити бувають різної форми.  Найкраще, певно, нам відомий руський черлений щит, який гарно захищав в бою. Але навіть найкращі щити середньовіччя або й найсучасніші оборонні системи з цілого світу нічого не вдіють проти диявола, гріха і смерті.   Єдиний щит, який допоможе у вічності – наш щит – розпятий Господь Ісус Христос. Це Він промовляє до Аврама. Це Він промовляє сьогодні до вас.

Щоразу коли проти вас висувається дияволом і він сповнений надій на те, що справедливий Бог вас засудить до вічних мук у пеклі, на захист вам лине ваш щит – розпятий Христос.  З жодного боку не підступитися до вас звинуваченню, бо щит Христос – довкола вас.  І навіть більше – ви не просто прикриті щитом Христом – ви в Нього зодягнуті у Хрищенні, «бо ви всі, що в Христа охристилися, у Христа зодягнулися!» (Гал. 3:27).  І коли вас звинувачує диявол, світ і будь-яка сила, Христос – ваш щит і лунають Його Слова: «Звершилось!  За гріх заплачено!  Гріхи прощені!» Не бійтеся!  Господь – ваш щит.

«Не бійся, Авраме», - каже Господь. «Я – нагорода твоя вельми велика». Нащадки Аврама отримують Обіцяний Край. Вони матимуть все необхідне для життя.  Господь піклується про матеріальні потреби віруючих.  Він завжди дає позитивну відповідь на нашу молитву: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні», коли ми маємо на увазі матеріальні благословення.  Він – наш Творець.  Він створив нас не як духів, а як людей, яким потрібна їжа і напої. Через гріхопадіння наших прабатьків ми потребуємо ще й одягу та даху над головою.  Господь піклується про ці наші потреби. 

Але коли Він промовляє про нагороду вельми велику, то Він має на увазі щось набагато більше. Цією нагородою не можуть бути тлінні та минущі багатства цього світу.  Ця нагорода – Сам Бог.  Ця нагорода – Христос.  Господь промовляє виразно: «Я – нагорода твоя вельми велика». Ці слова спрямовані до всіх дітей Авраама, тобто всіх, хто вірує в Христа.  Господь не каже: «Ханаан – твоя нагорода вельми велика» або: «Фараонові колісниці чи «мерседеси» олігархів – нагорода твоя вельми велика». Ні, Він каже Авраамові і вам: «Я – нагорода твоя вельми велика». 

Нагорода Аврама і нагорода ваша – воскреслий Христос і вічне життя у Його святому Царстві. Христос воскрес і воскресіння Його – ваша нагорода.  Ви так само воскреснете в Останній День до вічного життя.  Христос – Цар і ви будете з Ним царювати і розділяти Його радість, щастя і блаженство у Царстві Божому.  Вічне життя – ваша нагорода вельми велика.   Звідки про наш щит, Христа розпятого і про нашу нагороду, Христа воскреслого, знати сліпому невіруючому світові?  Якби він попробував цей Щит і цю Нагороду, то міг би про них говорити.  Якби Він відчув Божу опіку, Божий захист, Його відповідь на наші молитви, то не читав би безбожних лекцій і не жив би як цар Содому.   А говорив би з Богом, як Аврам під своїм хрестом – хрестом бездітності.

Кожен християнин має хреста. Немає християнина, який хреста не несе. І Аврам про свій хрест волає до Бога, оплакуючи не лише свою бездітність, але й припинення роду, з якого має вийти Месія.  Він оплакує невиконання Божого плану. Коли хрест на нас дуже тисне нам теж здається, що Бог про нас забувся, або що ми вже не входимо в Його плани про благословення, спасіння і вічне життя. Але хіба не є одна з цілей нашого хреста, аби ми кликали до Бога, як Він Сам запрошує нас це робити: «До Мене поклич в день недолі, Я тебе порятую, ти ж прославиш Мене!» (Пс. 49:15) А в Псалмі 19 (:2)  Господь Святий Дух підбадьорює нас: «В день недолі озветься до тебе Господь, Ім'я Бога Якового зробить сильним тебе!»

І у відповідь на плач Аврама Господеві-Щитові та Господеві-Нагороді дуже великій, Господь Щит і Нагорода, покріпляє віру Аврама: ««Подивися на небо, та зорі злічи, коли тільки потрапиш ти їх полічити». І до нього прорік: «Таким буде потомство твоє!» Зір не злічити. Так само не злічити потомків Авраама, тобто всіх віруючих у Христа – Щит і Нагороду вельми велику.

Слово Боже – цілюще. Воно зцілює Аврамові рани, які натер йому хрест бездітності.  Слово Боже – творить віру і зміцнює її. І Аврам відновлюється на своїх духовних силах.  І довіряє Господу. Його відповідь на слова Господа, на Його обітницю, тобто на Його Євангеліє – «Амінь!», беззаперечна віра.  І її Господь зараховує Аврамові в праведність. Не Аврамове походження зараховане йому в праведність. Не його працьовитість і героїзм. А віра, якої не бачить світ. Віра, яка й сама горнеться до невидимого, до Христового Слова – нею виправданий Аврам. Нею виправдані всі, хто надіється на Христа- Щита і на Христа-Нагороду вельми велику.

Нею виправдані й ви, дорогі брати і сестри. Довіряйте словам нашого Господа і тіштеся Його захистом, бо Христос – ваш Щит.  Довіряйте словам Спасителя і насолоджуйтеся Його  рясними благословеннями, бо Його нагорода вельми велика здобута Ним для вас – прощення гріхів і вічне життя у Його Царстві.

А ще, особливо, коли вам здається, що ви потрапили у безвихідну ситуацію, або вам стає дуже тяжко вести праведне життя, коли ви потребуєте зміцнення чи накладення бальзаму на намуляні хрестом плечі, робіть як Аврам і кличте до Бога простою, щирою молитвою і Він порятує вас і зробить вас сильними.  А ще Він підбадьорить вас через Своє Слово щодня та особливо в неділю, коли ви не лише будете чути проповідь Христового Слова, але й споживати правдиві тіло і кров вашого Щита і вашої нагороди вельми великої – Христа Спасителя у хлібі та вині Господньої Вечері. Цінуйте ці миті, бо ними зміцнюється ваша віра в Христа, яка зарахована вам в праведність. Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з духом вашим..! Амінь. (Гал. 6:18).

Немає коментарів: