середу, 28 вересня 2011 р.

Якби я лишень був королем Прусії - про тріски під хрестом

Хоча ми каємося в нашій нетерпеливості щодо інших людей, які є для нас трісками [хреста], було би добре пам’ятати, що ми також можемо бути трісками для деяких людей довкола нас – і в цьому провини їхньої немає. Покірність з огляду на цю реальність, може бути матірю терпеливості. Так само як Скрижаль Обовязків є добрим місцем для початку практики того зречення самого себе, яке складається з люблячого служіння, так само й Скрижаль може втримати нас від хитрощів.   Вона може втримати нас від того, аби ми на когось іншого перекладали ті обовязки, які Бог поклав на нас. Ми легко стаємо скалками під хрестом для інших людей, коли виступаємо за межі Скрижалі Обовязків і вдаємо, що знаємо обовязки інших людей краще від них. Може всім було би краще, якби я був начальник, пастир, президент або король Пруссії.[1] Але ним я не є. Може бути, що чимало дітей вели би господарство краще від батьків. Але Бог дав дітям не такі обовязки.  Може якісь жінки були би кращими проповідниками та пастирями  від деяких чоловіків, які вже служать ними. Але такої ролі Бог жінкам не прописував. Бог дав кожній людині її обовязки і кожна людина належного часу за них складатиме звіт.
Під хрестом є надто багато трісок через зухвальство людей, які думали, що краще знають справу інших людей ніж самі ті люди. Та й, власне кажучи, своєю поведінкою вони намагаються сказати, що Сам Бог помилився щодо даних їм ролей. Всю увагу такі люди спрямовують, звісно, на ролі та діла інших людей і це відвертає увагу від виконання їхніх особистих ролей з усякою можливою ревністю і вірністю.  До тієї міри, до якої вони втручаються у справи, які Бог дав іншим людям, до тієї міри вони послаблюють тіло Христове і стають трісками під хрестом.

Деніел Дойчландер, Богослов’я хреста


[1] Не можемо втриматися від цитування старої німецької приказки, яка використовується тими, які знають  усе про обов'язки інших людей.  Німець перед тим, як сказати, що все було би краще, якби керував саме він, каже: «Wenn ich nur Koenig in Preussen waere… (Якби лишень я був королем Пруссії, то…)».  Німецька мова має також особливе слово для зневаги до такого ставлення, коли хтось вважає, що він знає про все краще від того, хто має певну відповідальність, це – слово Besserwisserei ( напр. українське всезнайко).

Немає коментарів: