суботу, 28 січня 2012 р.

Про правильне покликання

Чи правильно рукопокладати і допускати до служіння Церкви тих людей, які були покликаними без попереднього належного і важливого дослідження, як це зазвичай робиться між папських вікарійних єпикопів?
     У жодному разі - ні. Бо у Своєму Слові Бог приписав певну форму стосовно покликання, доктрини і поведінки або життя тих, кому повинні бути ввірені функції Церкви.  Тому перше потрібно обережно випробовувати і дослідити те, чи вони законним чином покликані, чи вони вірно володіють основами спасенного вчення і відкидають фанатичні думки, чи вони є наділені тими дарами, які необхідні для того, щоби вчити інших чистої доктрини, і чи можуть вони довести, що їхнє життя буде достойним поваги настільки, що вони зможуть бути прикладом для своєї отари - щодо цього в нас є дуже урочистий припис Павла: 1 Тим. 5:22, 2 Тим. 2:2.
    Тому давні Собори видавали постанови про багато речей щодо опитування тих людей, яких треба рукопокладати - ці речі є в Граціана (Розділ 23, 24 і 81).  І 4-ий Канон IV Карфагенського Собору, на якому був присутнім Августин, постановив таке: нехай той, кого потрібно рукопокласти, буде рукопокладеним тоді, коли його під час опитування, було визнано вірно навченим.  І Канон Нікеї (Розділ 81) каже: якщо когось висунули на пресвітера без опитування, то Церква його не визнає, бо був висвячений такий всупереч правилу.

Мартін Хемніц, Довідник: Служіння, Слово і Таїнства

Немає коментарів: