понеділок, 18 травня 2015 р.

Що таке Євангеліє

   Євангеліє є головним чином доктриною про Особу, служіння та вигоди Христові. Але переважно ця доктрина складається з таких частин:

І. Що Син Божий споконвіку був чудесною постановою, учиненою на прихованій раді Трійці, призначений бути нашим Посередником, Викупителем, Примирителем та Спасителем.

ІІ. Що ця постанова була об'явлена словом обітниці відразу після гріхопадіння, і обітниця приходу Месії поступово поновлювалася та повторювалася отцям упродовж всього Старого Заповіту.

ІІІ. Так само, що Син Божий, відповідно до обітниці, стався людиною у виповненні часу і найдосконаліше довершив діло викуплення і примирення Своїм послухом, стражданням і смертю та Своїм воскресінням і вознесінням здобув праведність і вічне життя для всіх тих, хто вірує в Нього.

IV. Євангеліє не лише подає розповідь про Ісуса у формі оповіді, але правдива Його доктрина є обітницею благодаті, через котру Бог у Слові і Таїнствах ставить перед жалюгідними грішниками і безкоштовно пропонує їм - достатньо наляканим знанням про гріх і божественний гнів та засудження - благодать, прощення гріхів, усиновлення і спадщину життя вічного чисто з милосердя та благодаті, без наших заслуг, тільки заради послуху, страждань, смерті та заслуг Христа.

V.  Євангеліє навчає, що ці заслуги Христа Посередника потрібно осягати та застосовувати вірою.

VI. Євангеліє проголошує віруючих праведними і спасенними.

Мартін Хемніц, Довідник: Служіння, Слово і Таїнства


Немає коментарів: