вівторок, 27 грудня 2022 р.

Даний нам Син: проповідь на Різдво Христове

                      ДАНИЙ НАМ СИН

                         (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)           

Народ, який в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними! Ти помножиш народ цей, Ти збільшиш йому радість. Вони перед лицем Твоїм будуть радіти, як радіють в жнива, як тішаться в час, коли ділять здобич! Бо зламав Ти ярмо тягару його, і кия з рамена його, жезло його пригнобителя, як за днів Мадіяма. Усякий-бо чобіт військовий, що гупає гучно, та одежа, поплямлена кров'ю, стане все це пожежею, за їжу огню! Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і кликнуть ім'я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру. Без кінця буде множитися панування та мир на троні Давида й у царстві його, щоб поставити міцно його й щоб підперти його правосуддям і справедливістю відтепер й аж навіки, ревність Господа Саваота це зробить! (Ісаї 9:1-6). 

            Христос народився!  Славімо Його! 

Дорогі брати і сестри, коли ми чуємо ці слова Божого пророка Ісаї, ми можемо бути вражені наскільки точно він описує тих, хто гнобить Божий народ – тих, хто прагне його знищення. Ісая, а через нього і Господь Святий Дух чітко описують як бажання тиранії так і дії тих, хто прагне стерти з лиця землі віруючих людей або хоча б завдати їм якомога більше страждань. 

Як нині Росія намагається знищити демократичні країни, в яких існує свобода віросповідання і де люди сповідують істинного Бога та вклоняються Христові, так і раніше вороги Божого народу прагнули стерти з лиця землі Ізраїль, а з ним і віру в Христа грядущого. Як росіяни бажають нам смерті, так смерті бажали юдеям і деякі їхні сусідні народи, яким ізраїльтяни нічого поганого не зробили. 

Сатана просто ненавидить Божих людей і прагне нас завжди знищувати. Його лють особливо зростає тоді, коли він бачить, що ми залишаємось непохитні у своїй вірі в Бога. Він переповнюється лютою ненавистю, коли бачить як ми любимо Бога і любимо наших ближніх у нашому рідному краї і не тільки. Так було завжди – Каїни будуть ненавидіти Авелів і будуть прагнути нас знищити. Так було за днів Ісаї – так є і нині. 

Загалом диявол використовує два підходи для знищення Божих людей. Один з них – через фізичні убивства, як це він робить через російських військових. Другий і теж дуже ефективний спосіб – відвести людей від віри в Христа.  Якщо ми оглянемось у нашу історію, то згадаємо, що ми всі – нащадки Ноя. А чим був відомий Ной? Своєю непохитною вірою в Бога, в грядущого Христа. Наш праотець Ной, його дружина, діти та невістки, а це – наші прабатьки, пережили потоп, але найголовніше – всі вони чули проповіді Ноя, в яких дуже чітко проголошувалось Слово Боже. 

Але що сталось потім? А потім настало занурення в темряву. Наші предки, які немов зіницю ока, мали берегти Боже Слово і обітницю про грядущого Христа, цього не зробили і над ними запанувала духовна темрява. Світло сяяло лише над Авраамом, його родиною, а потім вибраним народом. 

Як воно сяяло?  Воно сяяло через Слово Боже! Спочатку в проповідях Авраама, Ісака, Якова, Йосипа, а потім і зі сторінок Писання. Це було справжнє світло. Тож не дивно, що диявол так часто і багато разів намагався знищити Божий народ, аби з ним знищити й світло Божого Слова, яке свідчило про істинне Світло – грядущого Христа! 

Але Господь не давав, аби Світло згасло посеред Його народу. І навіть більше – Господь через Свого святого пророка Ісаю обіцяє, що навіть ті люди, які перебувають у темряві і які у темряві ходять, тобто живуть, не знаючи нічого про Христа і про спасіння, теж побачать Світло і воно буде таке велике, що осяє навіть тих, що сидять у краю тіні смерті! Не буде такого закутка на землі, де не засяє це Світло!   

Ісая тут говорить про Христа. Бо Він є тим Світлом, як написано в Євангелії від Св. Івана: «Життя було в Нім, а життя було Світлом людей. А Світло у темряві світить, і темрява не обгорнула його» (Ів. 1:4, 5). І Сам Господь про Себе говорить: «Я – Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя» (Ів. 8:12). 

Ісая кликав Свій любий єврейський народ, юдеїв чекати на прихід цього Світла-Христа. А коли це Світло прийде, то з народом станеться щось надзвичайне. Ісая пророкує: «Ти помножиш народ цей, Ти збільшиш йому радість. Вони перед лицем Твоїм будуть радіти, як радіють в жнива, як тішаться в час, коли ділять здобич!» 

А як же Бог помножить народ цей? Він помножить його через проповідь Євангелія, яка почнеться з Єрусалиму і Самарії, і сягне аж кінців землі. Саме так і ми, любі брати і сестри, стали частиною вибраного народу, тобто людей віруючих у Христа. До проповіді Євангелія у нашому рідному краї наші предки ходили в темряві. Ось чому таким великим святом для українського народу є День Св. Апостола Андрій Первозванного, бо згідно з переданням саме він приніс Євангеліє на українські землі. 

І саме через євангельську проповідь Господь Святий Дух творить в нас спасенну віру в Христа і саме так Бог помножує народ так, що ті, що ніколи не були євреями за плоттю, стають дітьми Авраамовими за духом та істинним Ізраїлем. І тоді Апостол проголошує про таких – таких як ви і я: «Ви – вибраний рід, священство царське, народ святий, люд власности Божої, щоб звіщали чесноти Того, Хто покликав вас із темряви до дивного світла Свого, колись ненарод, а тепер – народ Божий, колись непомилувані, а тепер ви – помилувані!» (1 Петр. 2:9, 10). 

Ісая пророкує, що Бог збільшить Своєму народові радість. Чи раділи спасінням люди ще до Різдва Христового?  Раділи і тішились! Ось як Господь Христос відповів фарисеям про Авраама, який вірував у грядущого Христа: «Отець ваш Авраам прагнув із радістю, щоб побачити день Мій, і він бачив, і тішився» (Ів. 8:56). Але радість Божих людей збільшиться, коли настане Різдво, коли Син Божий ходитиме серед Ізраїлю і буде проповідувати Євангеліє і коли Він принісши Себе в жертву за гріхи цілого світу на хресті Голгофи, воскресне на третій день із мертвих. 

Гріхи прощено!  Владу диявола розбито!  Смерть знищено воскресінням Христовим!  Яка велика радість. А це ж лише початки!  А ще ж буде повернення Христа у славі. І буде в Його день воскресіння мертвих. І буде запрошення від нашого Господа Христа: «Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам від закладин світу» (Мт. 25:34).  І буде нескінченне життя у Царстві Божому у блаженстві повіки віків. Радість нашу Бог збільшує і ще буде збільшувати. 

Ми вже радіємо, любі брати і сестри, коли живемо у прощенні, коли ми причащаємось істинними тілом і кровю Христовими, а з ними отримуємо прощення гріхів і вічне життя говорить Ісая. Але ще більшою буде наша радість, коли ми увійдемо в Царство Небесне і там повіки віків будемо радіти перед лицем Божим. Ось такі чудові слова пророкує Ісая. 

А потім його погляд раптом переноситься на Різдво Христове. Ісая бачить Віфлеєм, і Діву, і ясла, і сповите Дитятко і промовляє: «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син». Всі ці благословення, які Бог описує через Ісаю, настають через народження Дитини, через те, що Бог дає нам Свого Сина. А через сім сотень літ пролунає далі з уст Божих: «Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3:16). 

Ісая бачить, що на раменах, тобто на плечах Дитяти Ісуса – влада. Цієї влади не видо в сповитому Дитяткові у віфлеємських яслах, ані в Дитині Ісусі, Який навчає в Храмі. Її видно в Його проповідях, у Його науці, коли Він буде серед Ізраїлю після Хрищення в Йордані. І її видно буде в Його чудах.  Її не видно буде, коли його рамена вкриються кровю, що проливатиметься за наші гріхи. І тим більше її не буде видно, коли Ісуса сповитим у плащаницю покладуть у гріб багатого. Але її побачать у день Його воскресіння і римські воїни, і всі, хто матимуть зустріч з Христом розпятим і воскреслим. 

На раменах Христа, любі брати і сестри, влада прощати гріхи і дарувати вічне життя всім, хто вірує в Нього. І Він цією владою з радістю і великою охотою користується, даруючи прощення гріхів, праведність, спасіння, воскресіння і вічне життя кожному, хто вірує в Нього, хто уповає на Нього, на Сина, Який даний нам і Різдво Якого бачить Ісая, і Різдво Якого нині святкуємо ми. 

Ісая бачить Дивного Порадника, слова Якого дивували і дивують світ і словам Якого довіряють Його люди, Божий народ. А слова Його мають силу, адже слова Дивного Порадника – це слова Бога сильного, Який створив цей світ і Який був споконвіку і Який називається Отцем вічності.  Ось яке Дитятко бачить у Різдві Ісая і як про це Дитятко спонукає його промовляти до нас Господь Святий Дух. 

Про цього Дивного Порадника, Бога сильного і Отця вічності сповідує Євангеліст: «Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово. Воно в Бога було споконвіку. Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього» (Ів. 1:1-3). Ось це Дитя бачить Ісая, ось цим Сином він дивується і радіє, бо бачить він ще й Князя миру. 

Ісая бачить, як цей Князь миру зламав ярмо тягаря Божого народу, і кия з рамена його, жезло його пригнобителя, як за днів Мадіяма.  Він бачить і сповідуєж, що «усякий-бо чобіт військовий, що гупає гучно, та одежа, поплямлена кров'ю, стане все це пожежею, за їжу огню!» Усі диктатори, і тирани на кшталт російських путіних і їхніх прислужників будуть спалені і впродовж вічності будуть їжею для огню аду. 

А що буде з віруючими, з тими, хто поклоняється Дитяткові, народженому Дівою у Віфлеємі?  Ісая проголошує: «Без кінця буде множитися панування та мир на троні Давида й у царстві його, щоб поставити міцно його й щоб підперти його правосуддям і справедливістю відтепер й аж навіки, ревність Господа Саваота це зробить!»  

Царство Давида – це Царство Боже, а Цар Його – Ісус Христос, Якого Ісая бачить сповитого у віфлеємських яслах. Мир, який дає Князь миру – це мир з Богом, а отже і вічне життя з Ним у Його Царстві. Якби не лютували нині росіяни і всі слуги сатани, цього миру вони від нас не відберуть. А буде цей мир, то Господь благословить миром і Україну. Бо Христос народився! Славімо Його! Амінь.

Немає коментарів: