пʼятницю, 27 серпня 2010 р.

Процвітання Євангелія і спокуси хреста


Христос також утішає Своїх послідовників таким чином в Мт. 5:11-12: «Блаженні ви, як ганьбити та гнати вас будуть, і будуть облудно на вас наговорювати всяке слово лихе ради Мене. Радійте та веселіться, нагорода бо ваша велика на небесах! Бо так гнали й пророків, що були перед вами». Церква не дасть, аби від неї забрали таку радість. Тому я не хотів би, аби папа, єпископи, князі та фанатичні духи з нами погоджувалися, бо така згода була би певною ознакою того, що ми втратили правдиву доктрину.  Коротко кажучи, церква мусить страждати від переслідувань, бо вона Євангелію навчає чисто.  Євангеліє проголошує милосердя та славу Божі. Воно виявляє нечестивість і гидоти диявола, змальовуючи його кольорами правдивими та знімаючи з нього маску божественності, якою він справляє враження на весь світ.  Тобто, воно показує, що всі форми поклоніння, релігійні способи життя і чернецькі ордени, винайдені людьми, як і традиції про целібат, особливу їжу тощо, якими на думку людей здобувається прощення гріхів і виправдання, є речами безбожними і «науками демонів» (1 Тим. 4:1). Тож ніщо не змучує диявола більше ніж проголошення Євангелія, бо воно відбирає від нього маску Бога і показує ким він є насправді – не Богом, а дияволом. Тому неминуче у час процвітання Євангелія наставатимуть спокуси хреста. Інакше певним є те, що на диявола насправді напад учинено не було, а його лише легенько приголубили.  Якщо ж на нього здійснюється справжній напад, то він тихо сидіти не буде, а починає здіймати жахливий неспокій та повсюди чинити спустошення.

Мартін Лютер З Лекцій на галатів.

Немає коментарів: