четвер, 23 вересня 2010 р.

Віруючі розпинають свою плоть

Гал. 5:24.  А ті, що Христові Ісусові, розп'яли вони тіло з пожадливостями та з похотями.

Вся ця дискусія про діла показує, що правдиві віруючі – не лицеміри. Тому не треба обманюватися.  Кожен, хто належить Христові, каже Павло – розпинає плоть з усіма її пожадливостями та похотями.  Бо через те, що святі ще не цілковито скинули свою грішну плоть, вони схильні до гріха.  Вони не бояться Бога достатньо і не люблять Його достатньо тощо.  Вони збуджуються до гріха, заздрості, нетерпіння, статевої пожадливості та подібних почуттів, але все-таки вони не виконують цих почуттів, бо як каже тут Павло, вони розпинають свою плоть з її пожадливостями та похотями. Це відбувається тоді, коли вони не лише придушують розбещеність плоті постами та іншими видами дисципліни, але й коли, як сказав Павло раніше (5:16), ходять вони за Духом, тобто, коли погроза про те, що Бог покарає гріх, їх суворо застерігає і відлякує їх від гріха; і коли навчені Словом, вірою і молитвою, вони відмовляються піддаватися пожадливостям плоті.  Коли вони таким чином плоті чинять опір, то прибивають її до хреста з її пристрастями та пожадливостями.   

Таким чином хоча плоть ще живе і рухається, вона не може здійснити того, що бажає, бо по руках і ногах вона привязана до хреста.  Тож допоки вірні живуть у цьому світі, вони свою плоть розпинають, тобто, усвідомлюють її пожадливості, але їм не піддаються.  Зодягнені в Божі обладунки, вірою, надією і мечем Духа (Еф. 6:11-17), вони відбиваються від плоті і цими цвяхами вони прибивають її до хреста так, що всупереч своїй волі, вона змушена коритися Духові. В кінці, помираючи, вони скинуть її повністю, а у воскресінні, вони матимуть плоть, яка чиста і не має жодних пристрастей  або злих бажань.

Мартін Лютер, З Лекцій на галатів.

Немає коментарів: