неділю, 12 грудня 2010 р.

Проповідь на 1-у неділю Церковного новоліття


                                      ГОСПОДЬ – НАША ПРАВЕДНІСТЬ
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
«Ось дні настають», говорить Господь, «і Я виповню добре те слово, що Я провіщав про Ізраїлів дім і про дім Юдин: тими днями та часу того Я Давидові зрощу Пагінця справедливости, Він буде чинити на землі правосуддя та правду! Юда буде спасений в тих днях, а Єрусалим буде жити безпечно, і його будуть кликати так: «Господь – наша праведність!» (Єремії 33:14-16).

            Благодать вам і мир! (1 Сол. 1:1). Амінь.

Дорогі брати і сестри, восени цього року один із українських телеканалів показав репортаж про незаконну вирубку лісів на Київщині. Зйомки журналісти робили з вертольота і тому дуже гарно було видно клапті поруйнованого людськими руками лісу.  А коли журналіст добрався на саму вирубану ділянку, то складалося враження, що тудою пройшовся смерч – так безладно все було вирубано і покалічено так багато, дуже гарних колись дерев і деревець. Звісно, мова велася про злочин, адже добрий господар такого не робив би.  Добрий господар, очищував би ліс від непотрібного дерева, або при плановій вирубці, засаджував би молодняком нові плантації лісу.

Щось подібне, але незрівнянно більше відбулося і з усім людством. Диявол, без дозволу Божого, зайшов не в ліс, а в чудесний і досконалий райський Сад і зайнявся знищенням найчудовішого творіння, яке в тому Саду було – людини. Робив він це підступно, вибравши слабшу посудину, нашу праматір, Єву.  Перекрутивши Боже Слово, він спокусив Єву до гріха.  Вражена гріхом Єва підштовхнула до гріха нашого прабатька Адама.   Через декілька років тисяч по цій страшній події Апостол Павло в Посланні до римлян (5:12) підсумує події в Еденському Саду: «Як через одного чоловіка ввійшов до світу гріх, а гріхом смерть, так прийшла й смерть у всіх людей через те, що всі згрішили».

Тепер весь наш світ нагадує незаконно вирубаний ліс. Смерть косить усіх без перебору людей. Кожна людина чимось нагадує скалічене дерево у несанкціонованій вирубці, лишень замість дерев вражені наші душі, наші тіла.  Лишень на місці поламаного гілля з наших душ огидно визирає потворне обличчя гріха у вигляді злоби, заздрості, брехні, жадібності, п’янства, блуду, крадіжок і всякого такого. 

Ви краще знаєте про свої обламані гілляки. Вам краще знати, в чому вас звинуватить Творець, якщо ви, не віруючи, одразу постанете перед Ним на суді.  Вам ліпше відомо про те, які гріхи ви коїли в минулому або й навіть минулого тижня. Господь Святий Дух про вчинки тіла промовляє такі слова: «Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста, ідолослуження, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі,  завидки, п'янство, гулянки й подібне до цього. Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!» (Гал. 5:19-21).

Ви, як і всі люди, через гріх, загнані у глухий кут. Коли ви перебуваєте в гріхах, то ваша доля набагато гірша від долі вирубаного та покаліченого лісу. Бо на відміну від дерев коріння ваше відірване від Бога, а отже ви приречені до всихання та вічної духовної смерті, бо ж як і всі люди, маєте безсмертну душу і настане день, коли ви воскреснете до вічності.  Але яка перспектива для грішника? Вона одна і жахлива – смерть та вічні муки у вогні пекла.

Як добре, що Бог не полишив нас із цією жахливою бідою наодинці!  Як добре, що Він сьогодні каже в нашому Біблійному тексті: «Ось дні настають», говорить Господь, «і Я виповню добре те слово, що Я провіщав про Ізраїлів дім і про дім Юдин». І далі Господь проголошує: «тими днями та часу того Я Давидові зрощу Пагінця справедливости». Від часу гріхопадіння Господь обіцяв людству Спасителя від гріха.

З кожним роком та обітниця ставала все чіткішою аж до того, що Месія народиться від племені Юди, одного з дванадцяти синів Якова.  А потім ця обітниця звузилася до дому царя Давида.  Віруючі всіх поколінь і народів покладали надію на обіцяного Спасителя і вірою в Нього вони були виправдані.  Але що сталося із царством Давида?  Воно розкололося, коли нерозумний і жадібний син Соломона захотів у рази підвищити податки для свого народу. А потім у розколотих царствах все більше й більше вкорінювалося ідолопоклонство аж до того, що за відступництво від Бога Ізраїль перестав існувати як країна, а народ потрапив у вигнання.

Залишилася лише Юдея, але й у ній процвітало відступництво та благоденствували фальшиві пророки, які підігравали гріхам царя і, підбурювані дияволом, духом обману, коїли гріхи проти волі Божої, яку чітко звіщали пророки Господа, серед яких був і Єремія, слова якого сьогодні ми досліджуємо.  Сама Юдея була як поруйнований ліс.  Хоча стояв ще храм Господній, хоча була маса священиків, які вдавали, що вони звіщають волю Бога, насправді чимало з них були глашатаями диявола. На Юдеї не було живого місця, як і на цілому світові. 

Проте Єремія, одночасно з проповідуванням про неминуче падіння царства нащадків Давида, утішає, що Господь, караючи зло, залишається вірним Своєму Слову. Спасителя Він пошле.  Спаситель далі вийде із племені Юди.  До того ж, хоча царство, за непокору Богові, буде обовязково зруйнованим, Спаситель буде. І буде Він Пагінець справедливості.

Не кедр, не могутній дуб, а лише Пагінець. Одне Дитятко з посеред тисяч нащадків Давида буде Пагінцем справедливості.  Це пророцтво виконалося в Ісусі Христі, нашому Господі.  Коли Він народився, то юдеї не мали політичної влади, а Давидове царство було окуповане римлянами. І народився Ісус непомітно, наче пагінець на дереві, серед безлічі гіллячок і подібних пагінців.  Але Він був інший. Якщо всі інші люди, нащадки Адама та Єви народжувалися в гріхах і були пагінці, що не мали в собі вічного життя, то Ісус – не просто був фізичний нащадок царя Давида, але й Єдинородний Божий Син, вічний Бог, Який прийняв плоть від Діви Марії і стався правдивою людиною.

Через це Ісус називається Пагінець справедливості. Бо справедливий лише Бог. Кожен, хто хоче знати, що таке справжня справедливість, повинен знати Бога. Ісус не лише знає справедливість, а Сам є справедливістю – Пагінець справедливості, справедливий Бог.

Пророк  Єремія пророкує: «Він буде чинити на землі правосуддя та правду!» Це пророцтво також справдилося у нашому Господі Ісусі Христі.  Коли до Ісуса прийшли посланці від Івана Христителя, який за проповідь був увязнений Іродом, то вони спиталися: «Іван Христитель послав нас до Тебе, питаючи: Чи Ти Той, Хто має прийти, чи чекати нам Іншого?» (Лк. 7:20)  «А саме тоді», читаємо ми в Євангелії від Св. Луки далі, «багатьох уздоровив був Він від недугів і мук, і від духів злих, і сліпим багатьом вернув зір. І промовив Ісус їм у відповідь: Ідіть, і перекажіть Іванові, що ви бачили й чули: Сліпі прозрівають, криві ходять, очищуються слабі на проказу, і чують глухі, воскресають померлі, убогим звіщається Добра Новина» (7:21, 22).

В Ісусі виконане пророцтво Єремії – де Ісус, втікають демони. Де Ісус – зцілюються недуги.  Де Ісус – втікає сама смерть і воскресають померлі. Бо де Ісус – там прощення гріхів, там праведність, бо Ісус – Божий Пагінець справедливості.   І цю справедливість Він довершує у Єрусалимі.

Бо саме там це мало статися.  Саме в Єрусалимі над Ним, Богом справедливості був вчинений неправедний суд і саме в Єрусалимі Його, вічного Божого Сина, засудили до смерті.  Саме в Ньому не знайшов провини був Понтій Пілат, бо як знайдеш провину в Тому, Хто цілковито виконує пророцтво Єремії і чинить на землі лише правосуддя та правду?

Але як може Праведний дивитися на страждання людей?  Він же так нас любить! Тому на Себе Він забирає усі ваші гріхи і провини і чинить найвищу справедливість у найбільшій любові – кладе душу Свою за вас, за Його друзів.  Ісус помер за ваші гріхи на Голгофі. Правосуддя Боже здійснилося над Його Сином Ісусом Христом, аби вас не було покарано вічною смертю. Через те, що покараний Пагінець справедливості, вам – несправедливим, у Його Імя, відпущено всі ваші гріхи та провини.  Через те, що ваші гріхи було забрано Ісусом, Який чинить правосуддя і правду, ваші гріхи кривди та неправди прощені Богом назавжди.

І ми маємо доказ – Христа воскреслого, ба так виконалася інша частина пророцтва Єремії – за днів Христа Юдея, Єрусалим – Церква Христова буде жити безпечно, кожен хто вірує у Христа Спасителя, буде .  І Церква може радіти безпекою, що ми маємо її в Христі вже зараз і ми кличемо Христа – Господь – наша праведність! 

Пагінець Давида живе і через цей Пагінець, через Христа ми приєднуємося до живого Бога.  Господь Христо каже: «Я – Виноградина, ви – галуззя! Хто в Мені перебуває, а Я в ньому, той рясно зароджує, бо без Мене нічого чинити не можете ви.  Коли хто перебувати не буде в Мені, той буде відкинений геть, як галузка, і всохне. І громадять їх, і кладуть на огонь, і згорять.  Коли ж у Мені перебувати ви будете, а слова Мої позостануться в вас, то просіть, чого хочете, і станеться вам» (Ів. 15:5-7).

Віруючи в Христа, ви перебуваєте в Ньому. Ви зодягнуті в Його. Він довкола вас і Він – ваша праведність. Бог бачить уже не порубаний, зруйнований ліс, а відроджений купіллю Хрищення, политий Христовою кров’ю райський сад саджанців праведності Христа, які ростуть у Христі, колишучись під благодатним повітрям Його Слова та вбираючи в себе цілющу поживу тіла та крові Христа у хлібі та вині Святої Вечері.

Мине ще трохи часу і наш Господь повернеться у славі, аби забрати кожного з вас, дорогі віруючі, у Своє вічне Царство. Бо Він цар із роду Давидового і Він також Цар Небесний, Який вас любить, піклується про вас і хоче, аби ви цілу вічність перебували в Єрусалимі Небесному.  Церква, яка перебуває на землі, завжди молилася, аби прихід Христа настав швидше.  Так молимося й ми.  «Прийди, Пагінцю правди!  Прийди, Господи Ісусе!  Забери нас із цього світового бурелому, вчиненого гріхом до Себе на небеса, у Твоє святе та вічне Царство! Амінь».

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з вами. Амінь! (1 Сол. 5:28).

Немає коментарів: