неділю, 3 червня 2012 р.

Проповідь на День Зсилання Святого Духа


                             ДУХ, ЩО ВИЛИВАЄТЬСЯ НА НАС
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
І буде потому, виллю Я Духа Свого на кожне тіло, і пророкуватимуть ваші сини й ваші дочки, а вашим старим будуть снитися сни, юнаки ваші бачити будуть видіння. І також на рабів та невільниць за тих днів виллю Духа Свого. І дам Я ознаки на небі й землі, кров та огонь, та стовпи диму. Заміниться сонце на темність, а місяць на кров перед приходом Господнього дня, великого та страшного! І станеться, кожен, хто кликати буде Господнє Ім'я, той спасеться, бо на Сіонській горі та в Єрусалимі буде спасіння, як Господь говорив, та для тих позосталих, що Господь їх покличе (Йоіла 2:28-32).

Вибраним із передбачення Бога Отця, посвяченням Духа, на покору й окроплення кров'ю Ісуса Христа: нехай примножиться вам благодать та мир! (1 Петр. 1:2).

Дорогі брати і сестри, коли Симон Ворожбит із Самарії дізнався про те, що через покладання рук Апостолів на віруючих сходив Святий Дух, то він, будучи практичною людиною, яка заробляла релігією, вирішив купити собі апостольську владу.  Апостолам приніс він гроші «і сказав: Дайте й мені таку владу, щоб той, на кого покладу свої руки, одержав би Духа Святого!» (Дії 8:19).  Відповідь Апостола Петра була різкою: «Нехай згине з тобою те срібло твоє, бо ти думав набути дар Божий за гроші! У цім ділі нема тобі частки ні уділу, бо серце твоє перед Богом не слушне» (Дії 8:20, 21).

Святий Дух – Третя Особа Святої Трійці.  Він – Господь. Він – Бог. Безумством є думка про те, що Бога можна купити або підкупити. Так само безумством є думати, що Святим Духом можна маніпулювати. Бог – не якийсь там корумпований чиновник, який має багато влади та ресурсів і може порішати ваші питання за певну суму грошей. 

Правда ж в тому, що той, хто думає, що ніби може маніпулювати Господом Святим Духом або той, хто думає, що може продавати дар Святого Духа, або продавати відпущення гріхів чи посади в церкві, сам перебуває без Святого Духа.  А коли хто перебуває без Святого Духа, то перебуває з духом іншим – духом нечистим,  і то може перебувати навіть не з одним таким духом, а з тисячами демонів, які мучать душу і тіло, спонукають до гріхів, аби така людина вкінці розділяла долю таких нечистих духів із їхнім провідником, сатаною, у вічних муках пекла.   Хто перебуває без Святого Духа, той перебуває поза Церквою, тобто спільнотою про яку сьогодні звіщає Бог у нашому Біблійному тексті через пророка Йоіла.

            Господь каже: «По тому виллю Я Духа Свого на кожне тіло».  Має щось відбутися перед тим, як Дух Святий буде даний Церкві.  Має бути причина для того, аби відбулося ось це виливання Духа.  І ця причина є.  Причина ця – Ісус Христос.  Перед цим Господь каже, що ізраїльтяни побачать, що Він – серед Ізраїля.  Син Божий прийняв тіло від Святого Духа і Діви Марії.  Апостол Іван так підсумовує перебування Господа посеред народу Ізраїля: «І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця» (Ів. 1:14).

            Господь Ісус Христос, повний благодаті і правди, забрав на Себе наші провини і нашу неправду і поніс їх на Голгофський хрест. Там Він перебував серед Ізраїля, розп’ятий, спливаючи кров’ю. Там Він приніс Себе в жертву досконалу, аби ми були прощені та повністю виправдані, про що свідчить Ісусове славетне воскресіння на третій день по хресній смерті. Ці два короткі слова «По тому» включають ще й вознесіння нашого розп’ятого і воскреслого Спасителя і царювання Його на небесах у славі.

            Без цих двох слів і того, що вони означають, тобто без воплочення, розп’яття і воскресіння Господа Ісуса Христа, не було би сповнення цієї славетної обітниці, про яку звіщає пророк Йоіл.  «По тому», тобто вже по вознесінні Ісуса відбудеться це велике і славне чудо: «виллю Я Духа Свого», - каже Бог, «на кожне тіло»

            Господь не каже: «Ви купите в Мене Мого Духа» або: «Ви заслужите в Мене Мого Духа». Він каже: «Виллю Я Духа Свого».  Кажуть, що сучасні системи орошення називати системами поливу складно, бо рослина отримує рівно таку кількість води, стільки крапель води, скільки вона потребує. Це й зрозуміло – вода коштує грошей.  Недавно в новиних був репортаж із села на Херсонщині, де люди вже не мають навіть що пити після того, як орошувальні канали перестали функціонувати, то рівень води в сільських криницях впав настільки, що води просто не вистачає на елементарні людські потреби.

            Але не так в Бога і не так в Його Святого Духа.  Господь каже, що цей Дух – Його, тобто Він однієї сутності з Ним, так само як і Його Єдинородний Син. Іншими словами, Святий Дух – Бог. І Бог каже, що Духа буде Він не скраплювати, а виливати, тобто лити щедро – більше ніж ми потребуємо.  Коли посуха, треба добра злива, аби зволожити грунт, аби було життя.  Так і Духа Святого Господь виливає рясно, бо «щедрий і милосердний Господь, довготерпеливий й многомилостивий,  Господь добрий до всіх, а Його милосердя на всі Його творива!» (Пс. 144:8, 9).  Господь хоче, щоб ви жили.  Заради вас Він віддав Свого Сина Ісуса Христа. Вам дає Він Свого Святого Духа.

Господь обіцяє вилити Духа Свого «на кожне тіло», тобто на кожну людину.  І Він це пророцтво виконує. Перше Він виконує його в ту першу П’ятидесятинцю, коли «всі вони однодушно знаходилися вкупі.  І нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони.  І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнились Духом Святим» (Дії 2:1-4).

Учні не ховалися по своїх дачах, не закривалися в своїх власних домівках, а однодушно знаходилися вкупі, тобто разом, на своєму невеликому церковному зібранні – ось куди виливає Господь Бог Свого Духа.  Чи може Він вилити на вас Свого Духа поза службою Божою?  Звісно, може. Повсюди, де лунає Євангеліє, там діє Господь Святий Дух. Але особливим чином це відбувається у церкві, тобто зібранні віручих довкола Слова і Таїнства. Кожен, хто пристає до цього зібрання – наче рослина, але не в пустелі, де немає ні дощу, ні водних джерел, а як рослина, на яку рясно зливається з неба дощ.  Так і на вас зливається Господь Святий Дух.

Господь Бог звіщає: «пророкуватимуть ваші сини й ваші дочки, а вашим старим будуть снитися сни, юнаки ваші бачити будуть видіння».  Святий Дух дається всім і синам, і донькам, хлопцям і дівчатам, чоловікам і жінкам, старим і молодим. Так було і в першу Пятидесятницю.  Святого Духа отримали всі віруючі, що були зібрані в Церкві.  І вони почали говорити різними мовами, але не якісь чудернацькі речі та нісенітниці. А почали проповідувати живими мовами тих земель, звідки прийшли до Єрусалиму віруючі. 

Святий Дух – Дар і з Собою Він несе різні дари. Він Сам вирішує що, коли і кому давати. У ту першу Пятидесятницю Він дав дар мов. Господь вибрав доречне місце і час, як для посилання Святого Духа, так і для необхідних дарів. Він «хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди» (1 Тим. 2:4). Оскільки Христова жертва сповнена і за гріхи людства заплачено, Господь хоче, аби ця новина швидко розходилися всім світом, на кожній мові.  Ця Добра Новина, Євангеліє і є те пророцтво про яке провіщає Йоіл. Проповідь Євангелія і є те обіцяне пророкування, яке матимуть сини й дочки, старі та юнаки.

 Ти – парфянин?  Почуй Євангеліє рідною мовою!  Ти з Кріту?  Слухай Євангеліє по-грецьки!  Ти  прийшов з Риму?  Для тебе ось є проповідник, який звіщає Євангеліє латиною!  Хай навіть Понтій Пілат прийде із своїми одноплемінниками – всі вони зможуть чути проповідь латиною. Ти – араб?  Слухай Євангеліє арабською мовою! Бог хоче, щоб усі спаслися.  І для цього посилає Він Свого Святого Духа – Він свідчить про Євангеліє, про Ісуса Христа.  Не про те, як вам краще жити на цьому світі, як вам зміцнити своє здоровя чи розбагатіти, а про Ісуса Христа. 

Коли Господь Святий Дух зійшов на апостолів саме Євангеліє Христове вони проповідували. І який був наслідок? «Отож ті, хто прийняв його слово, охристилися. І пристало до них того дня душ тисяч зо три!» (Дії 2:41). На ті три тисячі люду теж був вилитий Святий Дух – перше через апостольську проповідь, а потім буквально – через Хрищення. Так само і на вас був свого часу вилитий Святий Дух  - Він був вилитий на вас з водою та у воді Святого Хрищення. Він вчинив у ваших серцях віру, яка дар благодаті, прощення усіх ваших гріхів заради Христа і яка горнеться до Христа у хлібі та вині Святої Вечері, коли ви приймаєте Христові правдиві тіло та кров на прощення ваших гріхів і провин.

Святий Дух далі виливається на вас - Він виливається на вас і сьогодні. Яким чином?  Через Євангеліє. Він докоряє нам. І Він втішає нас, розкаяних, що ми заради Христа – прощені і маємо вічне життя із Христом, нашим Господом і Царем на небесах. Як чудово виконується обітниця Йоіла.  Подивіться на ваших віруючих дітей.  І вони пророкують, і вони проповідують Христа, розповідаючи про Нього в своїх школах, середніх і вищих, ділячись Євангелієм Христовим зі своїми однокласниками та одногрупниками. Чому вони це роблять? Бо на них виливає Бог Свого Духа і мовчати вони не можуть так само як не могли мовчати в ту першу Пятидесятницю Апостоли Христові.

Ви пророкуєте на кожному вашому місці завжди коли свідчите про Христа, коли ділитеся Його Євангелієм. А як ви можете пророкувати?  Тільки тоді, коли Бог на вас вилив Свого Святого Духа – тоді бажання ділитися Євангелієм і розповідати про Христа Спасителя буде нестримним і ви не захочете, не зможете мовчати, а будете звіщати Євангеліє, щоб через ваше пророцтво увірували ще й інші ваші ближні, бо «кожен, хто кликати буде Господнє Ім'я, той спасеться», кожен, хто визнаватиме Ісуса Христа Своїм Господом і Спасителем, буде мати вічне життя і Господь воскресить його у час Свого славетного повернення Останнього Дня.

Пророкуйте, любі брати і сестри, на яких вилився Дух Святий, розповідайте про Христа, аби всі чули, що спасіння – на Сіоні, тобто у Святій Христовій Церкві, яка є Христова Наречена і яку Він забере скоро до Себе, аби вона, а в ній усі ми могли радіти вічним життям у Царстві Божому.  Заради Христа. Амінь.
           
 А Бог усякої благодаті, що покликав вас до вічної слави Своєї в Христі, нехай Сам удосконалить вас, хто трохи потерпів, хай упевнить, зміцнить, уґрунтує. Йому слава та влада на вічні віки, амінь (1 Петр. 5:10, 11).

Немає коментарів: