пʼятницю, 22 червня 2012 р.

Зважте за ким бажаєте йти


Павло, в Галатів 1 [:8-9] каже: «Але якби й ми або Ангол із неба зачав благовістити вам не те, що ми вам благовістили, – нехай буде проклятий! Як ми перше казали, і тепер знов кажу: коли хто вам не те благовістить, що ви прийняли, – нехай буде проклятий».
            У цих словах ви чуєте суд Божий проти папи та всіх доктрин людських, що вони перебувають під забороною. А заборона ця – не така як папська. Вона натомість – вічна, вона відділяє людей від Бога, від Христа, від усього спасіння і від усього доброго та робить людину супутником диявола. Ой, який це жахливий суд!
            А тепер подивіться чи папа, священики і монахи не проповідуються і навчають євангелію поза Євангелієм Христовим і євангелію, яке відрізняється від Євангелія Христа та Його апостолів. Вище ми сказали, що Христос навчає: «Не те, що входить до уст, людину сквернить». Всупереч цьому і понад це папа, священики та монахи кажуть: «Христе, те, що Ти говориш – обман, бо споживання м’яса сквернить картезіанця і засуджує його, і це саме стосується інших орденів». Хіба це не вдаряння Христа по вустах, обзивання Його обманщиком, богозневажання Його та навчання по-іншому, аніж навчав Він?  Тому це справедливий суд, що вони, у своїй великій святості, засуджені як богохульники Божі вічною забороною.
            В Тита 1[:14] Павло каже знову: «Навчай їх, щоб на юдейські байки не вважали, ані на накази людей, що від правди відвертаються».
            Бачите, яка це прямолінійна заповідь для нас, щоби ми не звертали уваги на заповіді людські? Хіба ж вона не цілковито зрозуміла?  І Павло зазначає причину, кажучи: «Вони відвертають людей від правди», бо як було вже сказано вище, серце не може вірити в Христа і водночас в доктрини та діла людські. Тому щойно людина звертається до доктрин людських, як вона відвертається від правди і [більше] на неї уваги не звертає. Навпаки, той, хто знаходить свою втіху в Христові, не може звертати уваги на заповіді та діла людські.
            Тому зауважте, якої заборони вам слід боятися найбільше. Папа та його послідовники кидають вас на саме дно пекла, якщо ви не будете прислухатися до їхніх заповідей. А Христос наказує вам не прислухатися до них під загрозою Його заборони. Тож зважте за ким бажаєте йти.

Доктор Мартін Лютер, Про уникання доктрин людських

Немає коментарів: