четвер, 21 листопада 2013 р.

Як ангели ставляться до людей?

Яке ставлення ангелів до людей? Господь Христос обявляє його одним словом, називаючи їх «їхніми ангелами», тобто ангелами малих, слугами дітей і всіх віруючих… Вони служать кожному християнинові у багато різних способів.  Коли ми ще малі діти, Бог призначає нам ангелів, як про це каже нам Христос у святому Євангелії. Коли ми виростаємо, тобто, ходимо дорогами нашого покликання, Бог також призначає нам ангелів (Пс. 91:11, 12). Коли ми спимо, ангели стоять на варті та охороняють нас від диявола. Коли ми помираємо, вони відносять наші душі на лоно Авраамове (Луки 16:22). Їхній захист триває упродовж усього нашого життя… 
Чому ж ангели служать нам, віруючим з такою готовністю, хоча вони набагато шляхетніші і вищі за нас? 1) Через те, що вони утверджені в добрі, а отже радісно та повністю виконують Божу волю.  Божа воля і порядок полягають в тому, аби вони нам служили (Євр. 1:14). Військо небес – сонце, місяць і зорі – дотримуються свого порядку, даного їм Богом, заради людини. А тим більше небесна армія святих ангелів дотримується свого порядку. 
2) Через те, що наша природа піднесена у Христі понад усіх ангелів і архангелів (Еф. 1:20, 21; Євр. 1:4). Через це ангели не відмовляються служити нам, людям на честь людської природи, набутої Христом. Як весь рід ушановується шлюбом, так і шлюб Сина Божого з людством відновив до честі людський рід (Мт. 22:2). Тож хіба дивно, що ангели служать нам, оскільки Син Божий, Господь ангелів, прийшов на землю, аби послужити нам?
3) Через те, що ангели мають чисту та досконалу любов, вони служать нам радісно, як і Сам Господь, Який Сам є Любов (1 Івана 4:8), і на образ Якого були створені ангели і, Який проголосив: «І буду Я тішитись ними, щоб чинити їм добро» (Єр. 32:41).
4) І нарешті через те, що одного дня ми будемо з ними на небесах і приєднаємося до їхнього хору, який славить Бога, то й ангели радісно служать нам тут, на землі.


Йоганн Ґергард, Зі Скарбниці щоденної молитви

Немає коментарів: