суботу, 14 вересня 2019 р.

Джерело спасіння і його поширення

Подія (розпяття) – поза нашою (фізичною) досяжністю. І якби ми могли знайти оригінальний хрест десь у Єрусалимі, то в принципі він був би для нас чимось подібним до Туринської Плащаниці. Лютер пояснює, що ми неповинні змішувати разом два цілковито різних аспекти прощення, а саме: його джерело та його поширення.  
На хресті Христос досягнув і здобув прощення для всіх людей, але там Він його не роздає. У Своєму Євангелії і Таїнствах роздає Христос прощення, хоча воно не там було здобуте. Ми не полишені тут на якісь власні винаходи. Хреста не слід осягати якимись розумовими вправами. Його скарби роздаються Богом у Його святому Слові і Таїнствах, і робиться це не ментально, а воістину та поправді: 
Христос на хресті і всі Його страждання, і Його смерть не приносять користі навіть, якщо як навчають: «їх визнають і про них розмірковують» у найбільшому «запалі, палкості та щиросердечності». Мусить бути щось інше. 
Слово, Слово, Слово. Послухай, оманливий духу, Слово приносить користь. Навіть якби Христос був відданий і розп’ятий за нас тисячу разів, користі з цього не було б, якби було відсутнє Слово Боже і якби воно не роздавалось із проханням: «За вас, прийміть те, що ваше».

Курт Маркворт, «Спасенна істина: доктрина для мирян»

Немає коментарів: