вівторок, 13 жовтня 2020 р.

Довіряти Христові на слово

 

У Господній Вечері ми не маємо справи з видіннями чи притчами, а з урочистою оповіддю. Слова Запровадження мають законну силу Заповіту і урочистість ("кров Нового Заповіту"). Навіть з людським заповітом і останньою волею людини не можна гратися і ними легковажити (Гал. 3:15). Наскільки ж більше ми зобов'язані вірити Синові Божому на Його слово і приймати те, що Він у цю вражаючу мить сказав саме те, що мав на увазі і мав на увазі саме те, що сказав. 

   Уявіть собі таку сцену у світському суді: Іван у своєму заповіті та останній волі залишив свою ферму Марії, а решту всього - іншим людям. А потім жадібні родичі просять суд ухвалити постанову, що під "фермою" Іван мав на увазі не саму ферму, а аерознімок, який упродовж багатьох років висів над каміном і мав високу сентиментальну цінність. Який же людський суд піде на такий трюк? А у Словах Заповіту промовляє Хтось Більший ніж Соломон (Мт. 12:42)!

    Слова Запровадження - самі по собі і у собі - чіткі. До того ж їхнє офіційне тлумачення Христовим уповноваженим і натхненним Апостолом, Св. Павлом не залишають ніяких сумнівів щодо їхнього буквального, передбачуваного значення: 1) Св. Павло в 1 Коринтян 10:16 називає таїнственний хліб і вино "спільнотою" тіла та крові Христа. Не можна брати участі або мати спільність з тим, чого там немає. 2) Зловживати Святою Вечерею означає бути "винним супроти тіла та крови Господньої"  (1 Кор. 11:27), які отже чітко присутні. 3) Отримувати Таїнство " не розважаючи про тіло" Господа означає  приймати його на суд (1 Кор. 11:29). 4) Чисто духовне "споживання і пиття" Христа, яке є простим віруванням у Нього (Івана 6:50) нікому шкоди не завдасть і нікого проти нього не слід застерігати. Якщо хтось може споживати і пити Христове тіло та кров "на суд", тоді це не може бути чисто духовним споживанням або питтям віри. 5) Паралелі юдейських і поганських жертовних страв чітко свідчать, що участь у них передбачає фізичне  споживання і пиття, а не якийсь розумовий чи "духовний" процес (1 Кор. 10:14-22). 

Курт Маркворт, Спасенна істина: доктрина для мирян

Немає коментарів: