суботу, 12 квітня 2008 р.

ВИНОГРАДНИК І ЗЛОЧИННІ ВИНАРІ


5-а неділя Великого посту, яка святкується 13 квітня ц. р. присвячена розгляду притчі Господа про виноградник і злочинних винарів. Орендарі-винарі, користуючись виноградником, даним Господарем, побивали і знущалися з його посланців, які просили принесення плати за виноградник. Вкінці, аби позбутися законного нащадка та заволодіти виноградником, орендарі вирішили вбити єдиного Сина Господаря, Якого Господар послав, як останнє благання повернути борг.
Господар у цій притчі - Бог. Виноградник - Ізраїль. Винарі - первосвященики і книжники. Слуги Господаря - пророки Божі. Син Господаря - Єдинородний Син Божий Ісус Христос.

Притча збулася. Первосвященики видали на смерть Сина Свого Бога. Щоправда, як і в притчі, вони прорахувалися (один з доказів - руйнування Єрусалиму через 37 років). Христос помер на Голгофському хресті за наші гріхи, але Він воскрес і став Наріжним Каменем, Який розчавлює всіх, хто повстає проти Бога і тим Каменем, на Якому у вічність будується Виноградник - Церква Божа усіх, хто вірить Ісусові. Ця Церква, як і Христос, житиме вічно з Ним у Божому Царстві.

Немає коментарів: