пʼятницю, 4 квітня 2008 р.

ВТЕЧА З МОНАСТИРЯ


485 років тому Катерина фон Бора та ще одинадцять інших монашок втекли з жіночого монастиря у Нібшені. Перед цим Катерина читала праці Лютера і почала з ним листування. На її прохання доктор Лютер попросив одного з підприємців організувати таку втечу і ця втеча була здійснена на возі з бочками з-під оселедців.
Через три дні всі монашки безпечно дісталися до Віттенберґу і згодом повиходили заміж або стали виховательками. Сама Катерина вирішила, що її чоловіком повинен стати тільки Лютер, що врешті-решт і здійснилося.
Каті (так називав її Мартін Лютер) була добре освіченою жінкою, вільно володіла латиною, брала участь у "застільних бесідах" Великого Реформатора. Вона також повністю на себе перебрала господарство, фінансові клопоти і навіть лікарські, бо добре зналася на травах. У них було шестеро дітей. Лютер жартома називав Каті "своїм ребром" і говорив, що не поміняє її ні на які царства.
"Своєю наукою і прикладом Лютер освячує зневажуване духовенством подружнє життя і через це дає початок першої німецької християнської родини" - Теодор Ярчук

Немає коментарів: