неділю, 4 березня 2012 р.

Проповідь на 1-у неділю Великого посту

                                3:0 на вашу користь
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
Потому Ісус був поведений Духом у пустиню, щоб диявол Його спокушав. І постив Він сорок день і сорок ночей, а вкінці зголоднів.І ось приступив до Нього спокусник, і сказав: «Коли Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами!»А Він відповів і промовив: «Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих». Тоді забирає диявол Його в святе місто, і ставить Його на наріжника храму, та й каже Йому: «Коли Ти Син Божий, то кинься додолу, бо ж написано: Він накаже про Тебе Своїм Анголам, і вони на руках понесуть Тебе, щоб об камінь коли не спіткнув Ти Своєї ноги». Ісус відказав йому: «Ще написано: Не спокушуй Господа Бога свого!» Знов диявол бере Його на височезную гору, і показує Йому всі царства на світі та їхнюю славу, та й каже до Нього: «Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!» Тоді каже до нього Ісус: «Відійди, сатано! Бож написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!» Тоді позоставив диявол Його. І ось Анголи приступили, і служили Йому (Матвія 4:1-11).

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого й Господа Ісуса Христа!  (2 Кор.1:2) Амінь.

Дорогі брати і сестри, коли в Сполучених Штатах Америки була громадянська війна, то південні штати мали заборону на продаж бавовни північним, проти яких велися бойові дії. Контрабандисти на цьому заробляли великі гроші.  Кажуть, що одного разу такий контрабандист підійшов до капітана пароплава на Місісіпі і запропонував йому 100 доларів, якщо капітан, всупереч забороні перевезе бавовну для цього «бізнесмена» в потрібне місце вгору проти течії. Капітан відмовився і нагадав, що такі дії – протизаконні.

-        Я дам вам 500 доларів, - промовив контрабандист.
-        Ні, - відповів капітан.
-        Я дам 1000, - наполягав порушник законів.
-        Я ж сказав: «Ні»,  – ще раз відповів капітан корабля.
-        Я дам вам 3000 доларів!

Після таких слів капітан дістав пістолета, направив його на контрабандиста і промовив: «Забирайтеся геть з мого корабля!  Ви надто близько підбираєтеся до моєї ціни!»

А яка ваша ціна, дорогі брати і сестри?  Після якої ціни можете похитнутися ви?  І не важливо, чи до вас підходитиме саме диявол у дорогому костюмі, на лацкані піджака якого буде прикріплено значок народного депутата України, який пропонуватиме хабар у  півмільйона доларів за зраду своїх виборців. У час національної убогості та скрути може до вас підійти диявол у особі звичайного агітатора, який пропонуватиме купити ваше сумління за кількасот гривень або за пакет продуктового набору, до якого не обовязково має входити гречка – бо в голодну пору можна накрити такий-сякий стіл. Яка ваша ціна? 

Втім, вибори ще попереду, а частина вашого життя, в декого з нас вже досить значна частина життя, проминула.  Якою була ваша ціна?  Та ціна могла бути заплачена за будь-що: від скороминущого плотського задоволення до стрімкої карєри в бізнесі або на державній службі.  Та ціна могла бути заплачена за уявний спокій в сімї або позірний мир у суспільстві.  Яка була ваша ціна за гріх проти Бога?  Якщо вам важко про це згадати, то це зробить Господь Святий Дух через Своє Слово.  Він вам сьогодні каже: «Заплата за гріх – смерть» (Рим. 6:23).  Це – єдиний вирок за будь-який гріх, який може бути виголошений Богом, тому що Господь Бог вимагає абсолютної святості, чесності та справедливості. Він каже: «Будьте святі, бо святий Я, Господь, Бог ваш!» (3 М. 19:2).

Нам бракує цієї святості. І це – надзвичайно погана новина.  Бо де бракує святості – там гріх і там вирок: «Заплата за гріх – смерть».  Ще одна погана новина – жодна людина цієї святості немає, бо «бо всі згрішили, і позбавлені Божої слави».  Отже цієї святості, яка необхідна для вічного життя в будь-якого створіння ні випросити, ні купити, ні заробити, ні заслужити.  Диявол добре знав, що робив, коли спокушав наших прабатьків.  Перед спокусою вони не встояли, згрішили і через гріх увійшла смерть, жахлива заплата за гріх. У ту мить диявол міг торжествувати.

Але його чекала глибока поразка у той день, про який звіщено в нашому сьогоднішному Євангелії. Диявол міг підкупити та обманути людей, але підкупити та обманути Бога, Творця неможливо, навіть якщо Бог, з невимовної любові до людей стався людиною і витримав у пустині сорокаденний піст. Пора церковного року, в якій ми перебуваємо нині, називається Великий піст і ця пора теж триває сорок днів, на спомин про той Великий Піст, який витримав Бог Син, Ісус Христос у пустині. Сьогодні ми згадуємо той піст, бо він буже особливий.  Господь Ісус, як написано, що «постив Він сорок день і сорок ночей, а вкінці зголоднів». Сорок днів було проведено зовсім без їжі, без ніякої їжі, без їжі взагалі. Через це вкінці Господь голодний. Він має це відчуття голоду, бо Він – правдива людина.

Диявол вдає із себе атеїста, підбурюючи Бога Сина до підтвердження Його особливого статусу Сина Божого. «Коли Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами!»  Хіба диявол не знає, що Ісус – Божий Син?  Чудово знає!  Чому ж він намагається спокусити Ісуса?  Через нас!  Ісус народився заради нас.  Заради вас Він христився.  Заради вас Він проходить цей Великий Піст у пустині, аби виконати волю Отця Небесного, не спокуситися гріхом там, де ми би це зробили і на жаль, де ми коїли гріхи.  Диявол намагається відірвати Сина від Отця і Духа.  Він надіється на кволу плоть Сина Божого, адже сорок днів без їжі – це слабкість, немічність тілесна. 

Господь дуже добре пізнав цю немічність у тій пустелі. Пізніше, в Саду Гетсиманському, Він благатиме Своїх учнів залишатися у молитві, наголошуючи: «Пильнуйте й моліться, щоб не впасти на спробу, бадьорий бо дух, але немічне тіло» (Мт. 26:41).  Учні позасинали, як позасинали би і ми, бо не лише наші тіла немічні, але й часто нашому духові бракує бадьорості. Але Господь Христос не такий. Його тіло нині немічне, але Дух Його - бадьорий і відповідь Його така, якою мала би бути й наша відповідь: «Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих».  Хліб – не найважливіше в цьому житті, земне не найважливіше в цьому житті. Гроші не найважливіші в цьому житті. 

Найважливіше – Боже Слово, - каже Господь.  Найважливіша вірність Божому Слову.  Бо Слово Боже – життєдайне. Життя є лише в ньому.  І коли немає Божого Слова, то немає й життя.  Де немає Божого Слова – там немає життя.  І навпаки, де є Боже Слово, там є життя, там є усі інші благословення. І коли в нас є хліб, але немає Божого Слова, то ми помираємо вічною смертю і приречені до вічних мук у пеклі. А коли в нас навіть відберуть хліб, як це робили посіпаки Кагановича в 1933 році з нашими братами й сестрами українцями, то коли в нас буде Слово, то ми будемо жити і то жити повіки віків у Божому Царстві. Бо Боже Слово творить у наших серцях віру, яка зараховується вам у праведність.  Ісус долає спокусу сатани. Ви віруєте в Ісуса – Його праведність зараховується вам вірою.  Отже перший раунд поєдинку з дияволом завершується  рахунком 1:0 на вашу користь.

Диявол, звісно ж, не вгамовується.  Спокуси не припиняться раз і назавжди тут у пустелі.  Диявол навіть увійде в Петра, аби відвернути нашого Спасителя від Його дороги на Голгофу і Спаситель змушений буде промовити Петрові Своє слово-меч: «Відступись, сатано, від Мене, бо думаєш ти не про Боже, а про людське!» (Мр. 8:33).  Не думайте, що диявол припине на вас нападати. Все буде, радше навпаки, чим певнішим буде ваше спасіння, тим сильнішими можуть ставати на вас його атаки. Бо коли ви з Христом, коли ви у Його Слові, коли вас до Себе Господь Христос пригортає до Себе у правдивих тілі та крові Святої Вечері, коли через них Він живе всередині вас, то тим більше диявол хоче украсти вашу віру, а з нею і ваше вічне життя. Бо без віри вічного життя немає, а є лише вічний суд, бо «праведний житиме вірою», нічим іншим, а саме вірою в Христа.

У другій спокусі диявол вдає із себе богослова, Біблійного експерта. Він спокушує Божого Сина, аби той виявив Свою божественність у Єрусалимі.  Диявол хоче спокусити нашого Спасителя, аби Він виявив Себе таким, яким сподівалися Його побачити поневолені юдеї – не Агнцем Божим, що на «Себе гріх світу бере», а могутнім Месією, що як могутній ангел ставатиме посеред небес і руйнуватиме усіх ворогів Юдеї.  О, то було би захопливе видовище –  Ісуса у польоті з наріжника храму ангели підхоплюють і представляють ошелешеним і радісним юдеям.  До того ж, диявол цитує Писання – він любитель, як і сьогоднішні духи помилки, яких так багато розвелося в Україні, виривати Боже Слово з контексту.   «Коли ти віруючий», - пропонують  вони простодушним, «то будеш здоровий і багатий». «Коли Ти Син Божий», - ­ пропонує Синові Божому їхній наставник і «експерт» з Писання, «то кинься додолу, бо ж написано: Він накаже про Тебе Своїм Анголам, і вони на руках понесуть Тебе, щоб об камінь коли не спіткнув Ти Своєї ноги». 

Відповідь Господа чітка і однозначна. Він знову застосовує меч – Слово Боже: «Ще написано: Не спокушуй Господа Бога свого!»  Бог Ісуса дає у світ, аби Він виявив Свою повноту божественність у святій людськості Агнця, Який бере на Себе всі наші гріхи і провини і обмиває усіх їх Своєю святою і дорогоцінною кровю на Голгофському хресті. Ми могли падати у спокуси. Але не наш Господь. Він  - Спаситель розпятий. 

Цю саму спокусу диявол повторюватиме й тоді, коли Ісус буде помирати за наші гріхи на хресті.  «А хто побіч проходив, Його лихословили та головами своїми хитали, і казали: «Ти, що храма руйнуєш та за три дні будуєш, спаси Самого Себе! Коли Ти Божий Син, то зійди з хреста!» (Мт. 27:40, 41).  Господь не кидається з наріжника Храму, не сходить з хреста.  Ми могли скидати наші хрести і втікати від них, але не Він. Нас можуть обдурити слуги диявола, неправдиві вчителі. Вони перекручують Біблію і вириваючи слова з контексту, ведуть до погибелі цілі натовпи людей.  Але Господь із цієї спокуси виходить переможцем.  Цю спокусу диявола Він долає на вашому місці, замість вас. Вам цей гріх не зараховується. Зараховується вам натомість вірою Ісусова святість, Ісусова праведність. Другий раунд завершується з рахунком 2:0 на Ісусову користь і на вашу, через віру, користь.

У  третій спокусі диявол вдає із себе Бога.  Він «бере Його на височезную гору, і показує Йому всі царства на світі та їхнюю славу, та й каже до Нього: «Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!» Юдеям Ісус пізніше скаже: «Ваш батько диявол, і пожадливості батька свого ви виконувати хочете. Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Як говорить неправду, то говорить зо свого, бо він неправдомовець і батько неправді» (Ів. 8:44). 

Тут Господь розуміє з ким має справу. Цього не розуміють багато людей, до яких диявол підкрадається у багатьох личинах, пропонуючи гроші, владу, недоторканість, вічне панування і все що завгодно, лише аби за певну ціну заволодіти душею, що потім разом із ним буде горіти в огняному озері аду повіки віків.  «Поклонися мені і будеш мати все, що хочеш!» - часто каже він. І багато-хто, як це бачимо в сьогоднішній Україні, спокушаються цією пропозицією і думаючи, що ціна прийнятна – репутація, честь, гідність – насправді віддають свою душу в лабета диявола, відрікаються від Бога, втрачають свою віру і підпадають під геєнну вогняну та перебувають під гнівом Божим.

Але не Христос Спаситель. Він витримує цю спокусу на нашому місці і замість нас.  Він Бог Слово і з Його уст знову виходить єдина могутня зброя проти диявола – меч обосічний, Слово: «Відійди, сатано! Бож написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!» Ісус не потребує диявола, аби стати Царем. Він вже Цар і Він Цар, Який любить людей і до престолу небесного іде через хрест Голгофи, на якому найвищий земний уряд, уряд Римської Імперії напише «Ісус Назарянин, Цар Юдейський». Таким був його престол Великої Пятниці.

А ще той престол був у гробі, з якого неживе тіло  Христове воскресло на третій день по смерті на Голгофі і нині Господь наш розпятий і воскреслий Спаситель царює на небі на землі і є «Цар над царями та Пан над панами» (1 Тим. 6:15), і проголошує вас прощеними і виправданими дітьми Божими, і спадкоємцями вічного життя. Той же, хто вдавав із себе Бога, тепер маючи розчавлену на Голгофі голову, лише лютує, бо там де ми падали в спокусу, Ісус її подолав на нашому місці і заради нас.  Ви віруєте в Ісуса Христа, Сина Божого і ваші минулі поразки, ваші минулі падіння вам не зараховуються. Натомість вірою вам зараховується чергова Ісуса перемога над спокусами і спокусником. 3:0 на користь Ісуса. 3:0 вірою на вашу користь.

            «Тоді позоставив диявол Його. І ось Анголи приступили, і служили Йому» - читаємо ми далі в Євангелії. Ангели – духи служебні.  Вони служать Христові, Синові Божому. Вони служать вам, дітям Божим, прощеним і усиновленим заради Христа. Памятайте про ціну цього усиновлення: свята, дорогоцінна кров Христова, Його невинні страждання і смерть.  Аби бути з Христом воскреслим на небесах, будьмо з Ним нині: у Слові і Таїнстві. Бо в них і через них Ісус присутній серед вас і всередині вас і з Ним та в Ньому ви маєте перемогу. Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога й Отця, і причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами! Амінь. (2 Кор. 14:13).

Немає коментарів: