пʼятницю, 26 липня 2013 р.

ЗВЕРНЕННЯ СИНОДУ УКРАЇНСЬКОЇ ЛЮТЕРАНСЬКОЇ ЦЕРКВИ З НАГОДИ 1025-ЛІТТЯ ХРИЩЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИ


ЗВЕРНЕННЯ СИНОДУ
УКРАЇНСЬКОЇ ЛЮТЕРАНСЬКОЇ ЦЕРКВИ
З НАГОДИ 1025-ЛІТТЯ ХРИЩЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИ

Дорогі брати і сестри!

Цього року на державному рівні святкується 1025 – ліття Хрищення Русі-України, коли в дніпровських водах були масово охрищені кияни і зі столиці Русі почалася переможна хода християнства нашим рідним краєм. Літописець, радіючи тим, що світська влада так рішуче взялася за запровадження християнства, пише у повісті «Врем’яних літ»:   «Завдяки князеві нашому, Володимиру, придбали ми доступ через віру до цієї благодаті, завдяки йому здобудемо славу і стоїмо.  Нині ж, звільнившись від гріха і ставши рабами Господа, одержали плід свій у святості».

Християнство принесло справді добрі свої плоди в Русь-Україну, серед яких варто особливо згадати європейські за формою і суттю писемність, освіту, культуру, гуманні закони, судочинство тощо. Але найголовнішим і найважливішим плодом офіційного запровадження християнства в Русі-Україні стала християнська віра і спасіння самою вірою в Ісуса Христа, нашого Спасителя.   Ця віра творилася Євангелієм у Слові і Таїнствах, присутніх і дієвих відтоді на величезних просторах Руської держави, яка не чинила перепон Євангелію, а сприяла його поширенню.  Те, що розпочалося з дніпровських вод, продовжувалося у чистій воді «від віків освяченої Творцем світу» (Український Лютеранський Служебник, с. 63) з водойм стародавніх наших міст і сіл, і триває воно досі, щоразу коли відбувається Таїнство Хрищення у будь-якій християнській громаді.  Так само як і лунає в Українській Лютеранській Церкві проповідь непофальшованого Євангелія, і так само як триває причащання віруючих правдивими тілом і кров’ю Христовими у хлібі та вині Святої Вечері в кожній нашій парафії, як і лунають радісні гімни дітей Божих, що прославляють Бога, Отця, Сина, і Святого Духа за спасіння і вічне життя в Царстві Божому.

У ці дні народної радості звертаємося до вас, любі брати і сестри, аби ми разом раділи цим чудесним святом і віддавали славу Господу за християнських правителів, які робили все, аби в Україні лунало Євангеліє.  Молімося і за «за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості» (1 Тимофія 2:2).  А насамперед, згадуймо щодня наше особисте Хрищення, яке означає «що старий Адам у нас має бути втоплений щоденним каяттям, і мусить померти з його лихими вчинками та бажаннями, і що замість нього повинна щоденно поставати та воскресати нова людина, яка житиме перед Богом у праведності та непорочності вічно» (Малий Катехізис 4:11). 


А там де буде щоденне повернення до нашого Хрищення, де буде поставати нова, віруюча людина, там буде і нова, благословенна Україна, бо «блаженний той люд, що Богом у нього Господь, блаженний народ, що Він вибрав його на спадок Собі!» (Псалом 33:12).  Зі святом Хрищення Русі-України!

Немає коментарів: