вівторок, 7 січня 2014 р.

Бідність, Христос, Марія і Йосип

1.     Але що то означає – знайти Христа в такій бідності і що позначають Його пелюшки і ясла – то це пояснено в попередньому Євангелії. Та бідність Його навчає нас, що ми повинні знаходити Його в наших ближніх, найнижчих і найбільш потребуючих, а пелюшки – то Святі Писання і що в нашому житті ми повинні схилятися до потребуючих, а  в дослідженні та споглядальному житті – лише до Писань, аби лише Христос ставав людиною і того життя, й іншого, і аби Він стояв перед нами повсюди. Ми повинні сторонитися книг Аристотеля, папи, та всіх людей або ж читати їх так, щоби не шукали в них розбудови нашої душі, але з ними розумно використовувати час і це життя, досліджуючи торгівлю або світські закони. Проте немарно Св. Лука розташовує Марію перед Йосипом, а обох їх перед Дитям і каже: «І знайшли там Марію та Йосипа, та Дитинку, що в яслах лежала».
2.       І як казали ми раніше, Марія – Християнська Церква, Йосип – слуги Церкви, якими повинні бути єпископи та пастирі, якби вони проповідували Євангеліє.  Тут Церкві надається перевага перед прелатами Церкви, як і Христос каже в Луки 22:26: «Хто найбільший між вами, нехай буде, як менший», хоча тепер все помінялося місцями – воно й не дивно, бо вони відкинули Євангеліє, а звеличили балаканину людей.  А Християнська Церква зберігає всі слова Божі в серці своєму і розмірковує про них, порівнює їх одне з одним, і з Писаннями. Тому той, хто хоче знайти Христа, мусить перше знайти Церкву. Звідки можемо ми знати де Христос і віра, якщо не знаємо, де Його віруючі?  А той, хто хоч щось знає про Христа, не повинен довіряти сам собі, ані будувати моста до небес власним розумом, а мусить іти він до Церкви, відвідувати її і питатися в неї.
3.       А Церква – не дерево і каміння, а товариство віруючих людей – їх треба триматися і дивитися як вони вірують, живуть і навчають – вони безперечно посеред себе мають Христа. Бо поза Християнською Церквою немає ні правди, ні Христа, ні спасіння.

                                           Мартін Лютер, з проповіді на 2-ий день Різдва  

Немає коментарів: