четвер, 1 лютого 2018 р.

Редакторська - Новий календар

НОВИЙ КАЛЕНДАР
Цього року наша Церква переходить на новий церковний календар. Власне кажучи, новим його можна назвати лише умовно, адже ним вже досить давно користуються такі східні (православні) церкви, як Болгарська, Румунська, Грецька і навіть Вселенський (Константинопольський) Патріархат, який деякі українські церкви називають Церквою-Матір’ю, бо саме з Константинополя на Русь-Україну прийшло християнство.
            До 25 березня цього року наша Церква буде користуватись старим або ж, як його ще називають «юліанським» календарем. Цей календар був запроваджений ще римським імператором Юлієм Цезарем 1 січня 45 року до Різдва Христового. Звідси і назва «юліанський». Через астрономічні похибки, які мав цей календар, 4 жовтня 1582 року Римський єпископ Григорій XIII запровадив новий, точніший календар, який на честь цього папи називається «григоріанським». На відміну від питань віри та християнського вчення, папа тут виявився таким, що має рацію і, хоча спочатку григоріанському календареві чинився опір серед певних протестантів, все-таки цей календар був ухвалений у світі, як міжнародний стандарт. Сьогодні більшість католиків і протестантів користуються саме григоріанським календарем у своїх церквах і ним також користуються практично всі цивілізовані нації світу.  Східні православні єпископи, аби не наслідувати повністю римський єпископат ухвалили на Соборі в Константинополі на весні 1923 року користуватись окремим і точнішим новоюліанським календарем, який розробив сербський астроном Мілутін Міланкович, і який до 2800 року буде повністю збігатись із календарем григоріанським. Зараз, через відставання юліанського календаря від реального астрономічного часу, 25 грудня юліанського календаря припадає на 7 січня григоріанського. Тож донині ми святкували Різдво 25 грудня, але відповідно до юліанського календаря.
            Слід зазначити, що ще 1923 року патріарх Руської Православної Церкви Тихон ухвалив постанову про перехід на новоюліанський календар, але, очевидно, через збіг у часі цього невинного і практичного нововведення із жахливою більшовицькою кривавою тиранією, яка користувалась вже григоріанським календарем, новоюліанський календар на території колишньої Російської імперії не прижився. Тож РПЦ та церкви, що мають свою довгу історію співжиття з РПЦ, є тими небагатьма церквами, які залишаються християнськими спільнотами, що користуються юліанським календарем.
            Українська Лютеранська Церква ухвалила рішення перейти на новоюліанський календар після того, як Верховна Рада України ухвалила закон, відповідно до якого 25 грудня є вихідним днем для святкування Різдва Христового. Саме цей закон дав можливість нашій Церкві здійснити логічний перехід на точніший астрономічний календар, а також мати більш упорядковану систему свят як для церкви так і для українського суспільства, частиною якого є наші парафіяни. Відповідно до нового календаря переважна більшість нерухомих свят буде збігатись із нерухомими святами лютеранських церков, які мають григоріанський календар. Таким чином, наприклад, Благовіщення цього року, як на те буде свята Божа ласка і воля, ми будемо святкувати 25 березня, Свято Апостольської ревності (Св. Апостолів Петра і Павла) – 29 червня, а Різдво Христове – 25 грудня. День Обрізання та Найменування Христового, Св. Василя, а також Новий рік, відповідно вже 1 січня 2019 року. Щедрий вечір, припаде, відповідно, логічно на 31 грудня 2017 року. 
            Пасхалія ж, відповідно до новоюліанського календаря залишається як і у всіх східних церков – такою як і донині. Наприклад, відповідно до новоюліанського календаря ми святкуємо Благовіщення 25 березня. Ті, що користуються юліанським календарем святкують Благовіщення 7 квітня. Але і ті, що користуються новоюліанським календарем і ті, що користуються юліанським календарем, святкуватимуть цього року Великдень 8 квітня, як і святкуватимуть Великдень та всі свята пов’язані з Великоднем разом і надалі.  До слова, наша Церква визнала право тих громад, яким певні обставини не сприяють переходу на новоюліанський календар, далі користуватись календарем юліанським.
            Незабаром у всі парафії та місії нашої Церкви буде надіслано настінні церковні календарі на 2018 рік. Я впевнений, що вони ще ліпше продемонструють чим є новий календар і виявлять всі переваги новоюліанського календаря, на який з 25 березня ц. р., як дасть Господь, перейде наша Церква.
            Вячеслав Горпинчук

Немає коментарів: