неділю, 20 січня 2019 р.

Проповідь на 2-у неділю Богоявлення


НАЙВЕЛИЧНІШИЙ ПРОРОК

           (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

Пророка з-посеред тебе, з братів твоїх, Такого, як я, поставить тобі Господь, Бог твій, – Його будете слухати, згідно з усім, чого жадав ти від Господа, Бога свого, на Хориві в дні зборів, говорячи: «Щоб більше не чути мені голосу Господа, Бога свого, а цього великого огню вже не побачити й не померти». І сказав до мене Господь: «Добре сказали вони. Поставлю Пророка для них з-поміж їхніх братів, Такого, як ти, і дам Я слова Свої в уста Його, і Він їм говоритиме все, що Я накажу. І станеться, кожен, хто не слухатиме слів Моїх, що Той Пророк говоритиме Моїм Ім'ям, – Я покараю того» (Повторення Закону 18:15-19).

            Усім…  улюбленим Божим, вибраним святим, благодать вам та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! (Рим. 1:7) Амінь.

Дорогі брати і сестри, у світі завжди будуть пророки і вони завжди будуть двох видів. Будуть пророки істинні і будуть пророки фальшиві. Завжди будуть ті, що звіщатимуть істину від Бога. І завжди будуть ті, що істину від Бога будуть або перекручувати або відверто їй суперечити. 

Історія цього розділення сягає корінням ще Еденського саду, раю. Там диявол, вирішивши убити наших прабатьків, почав не з фізичних дій, а саме із сіяння сумнівів до Божого Слова. До нашої праматері, яка підсумувала заборону їсти плоди із дерева пізнання добра і зла тим, що це принесе смерть, підступний проповідник сказав: «Умерти не вмрете! Бо відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро й зло» (1 М. 3:4, 5).

Наслідок цієї диявольської проповіді ми знаємо – коли наші прабатьки послухалися лукавого, то у світ увійшов гріх, а з ним і смерть. Відтоді диявол вміло користується давно перевіреним засобом і діє через своїх людей, фальшивих проповідників. Методи не змінюються, частково змінюється лише послання диявола і його слуг, фальшивих пророків. Вони вміло орієнтуються на місцевості – у світі, який лежить у злі. 

Світ, який лежить у злі – природнє середовище фальшивих пророків. І він їх любить слухати, адже вони відповідають запитам грішного світу, підлещуючись до нього та пропонуючи йому саме те, що він хоче мати: свободу від Бога та Божого Закону, яким Господь виявляє гріх і захищає людей у нашому повсякденному житті. 

Але головне завдання, яке ставить перед фальшивими пророками їхній учитель і отець – відібрати від нас спасіння і вічне життя, яке Бог дає нам через саму віру в Ісуса Христа. Для цього вони будуть використовувати масу прийомів і тисячу вмінь, аби лишень спрямувати нас десь інде – головне, щоб ми були подалі від Божого Сина. Ось чого добиваються фальшиві пророки.

А цих фальшивих пророків – величезна кількість. Вони – в усіх релігіях поза християнством. Але якщо ми заспокоїмось і скажемо: «Ну, ми живемо в християнському світі, християнство – головна релігія в Україні», то самі зможемо легко потрапити до рук фальшивих таки пророків, при чому більш витончених у своїх методах, ніж учителі йоги, мулли чи рабини.

Адже фальшивий пророк найчастіше маскується саме під проповідника істини. В Обявленні Св. Івана Богослова сам Антихрист зображується, як особа, яка «мала два роги, подібні ягнячим». Але її відрізняє від істинних пророків її послання. Св. Іван каже, що вона «говорила, як змій» (13:11). Тобто сутність її послання – посіяти сумнів щодо Слова Божого і зокрема до головного послання  - про наше спасіння самою вірою в Христа. Антихрист і його пророки намагаються затьмарити діло і славу Христову, применшити силу гріха та звеличити наші власні спроможності та діла. Їхні слова і діла – дуже лукаві та небезпечні.  Вони хочуть нас погубити. Бог хоче нас спасти.

Сьогодні ми чуємо зі Слова Божого, як Мойсей звертається до Божого народу із дуже важливою обітницею від люблячого Господа. Мойсей, найславетніший із пророків Старого Заповіту, каже Ізраїлеві: «Пророка з-посеред тебе, з братів твоїх, Такого, як я, поставить тобі Господь, Бог твій, – Його будете слухати».

Після Мойсея буде ще багато істинних пророків у Ізраїлі. З великої Своєї любові і милості, посилав Бог пророків, аби вони звіщали народові Його Слово. Коли ми чуємо імена Ісуса Навина, Давида, Іллі, Єлисея, Даниїла, Ісаї, Єремії, інших пророків Божих, ми захоплюємось і посланням, яке через них проголошував Господь і їхнім життям, і прагнемо за їхнім прикладом доручити й наше життя Господеві.

Але вони, як і Мойсей у сьогоднішніх словах із Писання всі вказували на іншого Пророка, найвеличнішого Пророка, Якого поставить Бог з-посеред Ізраїлю. Єврейська мова тут не така категорична, як наш український переклад. Господь обіцяє тут Пророка, подібного до Мойсея, а не ідентичного з Мойсеєм, великим мужем Божим. 

Цей Пророк зявиться з-посеред Ізраїлю і, подібно до Мойсея, буде юдеєм. Цього Пророка не знатимуть маси юдеїв, як і  Мойсея не знали допоки Господь Сам не виявив його, як Свого пророка Словом і могутніми чудами. Цей Пророк промовлятиме Слово і чинитиме чуда подібно до Мойсея. Цей Пророк дасть свободу усім, хто піде вслід за Ним, подібно до Мойсея. І найголовніше – Його Слово, Його вердикт буде остаточним. 

Тут Мойсей говорить про Христа. Він каже юдеям, аби вони чекали на Христа, Який буде Пророк, подібний у багато чому до Мойсея. Все їхнє життя, і всі їхні помисли повинні були спрямовуватись на ту мить, коли Бог поставить Його серед них і коли вони Його побачать і почують. Чекати на прихід Христа їм доведеться ще майже півтори тисячі років. Ще трохи часу і вони увійдуть у Обіцяний Край. 

Бог буде далі перебувати з ними. І серед них постане Месія,  в устах Якого буде Слово Боже і Сам Він, як ми це чуємо в Євангелії від Івана є Слово, що в Бога було споконвіку і Бог було Слово.  Господь через Мойсея робить наголос на тому, що цей Пророк, Месія, Який розчавить голову дияволові, постане з-посеред їхніх братів.

Те, що Він буде від Господа, вірувала ще наша праматір Єва. Коли вона народила свого первістка, то назвала його Каїном, бо думала, що Каїн і є обіцяним Спасителем. Але Каїн виявився невіруючим, переслідником віруючих і убивцею. Спасителя мав поставити Бог, а не людина. Ось тоді, коли Він вийде від Бога, Він буде Спаситель. 

Але тут Мойсей вже робить наголос на тому, що цей Спаситель буде також істинна людина. Він набуде тіло від юдеїв. Христа народила Діва Марія, єврейська Діва з племені Юди, із роду Давида. І хоча про Його народження оповістив Ангел Господній, а зоря привела мудреців до Нього зі Сходу, про Спасителя і Царя, народженого у Віфлеємі, швидко всі забулися. Ірод своєю різаниною немовлят у Віфлеємі поклав край усім сподіванням на швидкий прихід Пророка і Христа. 

Проте Ісус зявився так само раптово, як і Мойсей. Про Нього пророкували всі пророки, але Його не бачили допоки на Йордані на Нього перстом не вказав був Іван Христитель і промовив: «Це – Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере» (Ів. 1:29). Усі пророки, і, звісно ж, Мойсей, погоджувались із сповіданням останнього пророка Старого Заповіту: «(Христос) має рости, я ж – маліти» (Ів. 3:30).

Бачите, як Мойсей дуже виразно каже: «Його будете слухати, згідно з усім, чого жадав ти від Господа, Бога свого, на Хориві в дні зборів». А чого жадав Ізраїль від Господа Бога? Миру, прощення гріхів, милості, благодаті і життя, а не смерті. Закон цього не давав. А дасть це Той Пророк, Який буде подібний до Мойсея, але послання Якого буде зовсім інше. Тут Мойсей пророкує про те, що Ісус буде нести Євангеліє. 

Апостол Іван пише: «Закон-бо через Мойсея був даний, а благодать та правда з'явилися через Ісуса Христа» (Ів. 1:17).  Закон засуджував, виявляв гріх і неспроможність жодного юдея чи язичника спастися власними ділами чи зусиллями. Закон і нам так само виявляє гріх і нашу неспроможність спастися ділами. Фальшиві пророки намагаються приспати нас та інших людей, заспокоюючи нас, що ми маємо певні духовні сили і можемо самі долучатися до нашого спасіння. Вони хочуть затьмарити Христа і кричать: «Слухайтеся нас! Слухайтеся Отців! Слухайтеся Передання! Передання має має однакову вагу і силу з Писанням!»

Але Мойсей їх відкидає і каже: «Слухайтеся Христа!» Він не каже: «Слухайтеся мене!» Ні, Він кличе юдеїв вірувати в Христа, Який має прийти і їх спасти так само, як в Христа вірує Мойсей. Христа Мойсей проповідує і то проповідує дуже гарно, пишучи Пятикнижжя. І до віри в Христа, і до слухання Його Євангелія кличе Він євреїв, і всіх нас.

Його послання тут дуже просте. Він каже: «І станеться, кожен, хто не слухатиме слів Моїх, що Той Пророк говоритиме Моїм Ім'ям, – Я покараю того». «Кожен, хто не буде вірувати в Христа, в Його Євангеліє», – наче каже Бог, «того Я покараю». Мойсей каже: «Справжню силу і справжню вагу має Слово Христове. Хто слухає Христа, тобто вірує в Нього, довіряє кожному Христовому слову, той буде жити і то буде жити вічно. А хто не буде слухати Євангелія про спасіння самою вірою в Христа, без діл Закону, а тим більше, хто вчитиме надіятися на Закон і на діла Закону, того покарає Бог і вкине того на вічні муки до аду».

А хто віруватиме в Христа, той матиме те, що Христос прийшов зробити для кожного юдея і для кожного язичника. Христос прийшов, щоб забрати на Себе усі гріхи світу. Він істинний Бог та істинна людина. Він любить вас і за кожного з вас Він пролив Свою святу кров. Усі ваші гріхи і провини змиті Його невинною кровю. 

Аби смерть не панувала над вами Він помер на вашому місці і замість вас. І Він вийшов переможцем над смертю на третій день із гробу, аби Його перемога вірою в Нього належала й вам. Він кличе нас не боятися нашої недосконалості і погроз сатани. А натомість Він каже: «Нехай серце вам не тривожиться! Віруйте в Бога, і в Мене віруйте! Багато осель у домі Мого Отця; а коли б то не так, то сказав би Я вам, що йду приготувати місце для вас? А коли відійду й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я були й ви» (Ів. 14:1-3).

Він забере нас у Своє Царство у час повернення до нас у славі. А до того часу розпятий і воскреслий Христос, Найвеличніший Пророк перебуває серед нас у Слові і Мойсей кличе слухатися Його. Так само, як через Мойсея Бог покріплював Свій народ на марші до Обіцяного Краю манною небесною, хлібом із неба, так само і Христос, Найвеличніший Пророк, покріплює нас істинним Хлібом, що з неба зійшов – Собою Самим у Слові та Своїми істинними тілом і кров’ю у Святій Вечері, даруючи з ними те, що має Він для кожного віруючого: прощення гріхів, праведність, воскресіння і вічне життя. Своїм Словом і Своїм Таїнством Він зміцнює вашу віру, а отже й бажання Його слухати, аби мати Божу благодать, мир з Богом і радість небес та вічного життя у Христі і з Христом повіки віків. Слухайте Христа,  – каже Мойсей і живіть самою вірою в Нього і тоді ви маєте життя вічне. Амінь. 

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде зо всіма вами! Амінь (Рим. 16:24).

Немає коментарів: