понеділок, 3 січня 2011 р.

Пані та вихователька всіх емоцій

      Від щирого серця хочу похвалити музику, як чудесний дар від Бога, бо вона ним є і рекомендую цей дар я кожній людині....

      Музика заслуговує найвищої похвали одразу після Слова Божого.  Вона - пані та вихователька тих людських емоцій, які наче тваринами, керують людьми або ж часто їх приголомшують. Більшої похвали не знайти, принаймні серед нас.  Бо чи бажаєте ви втішити засмучених, налякати щасливих, підбадьорити тих, що у відчаї, впокорити гордих, заспокоїти запальних або ж умиротворити тих, що сповнені ненависті - та й хто може перерахувати всіх цих майстрів  людського серця, а саме: емоції, нахили та пристрасті, що спонукають людей чинити зло або добро?  Який є ефективніший засіб від музики?   Сам Святий Дух вшановує її, як інструмент для Свого діла, коли у Святому Писанні Він стверджує, що через неї по краплині вливалися Його дари в пророків, а саме: нахили до всіх чеснот, як це можна побачити в Єлисея (2 Царів 3:15).  З іншого боку, вона служить для того, аби вигнати  сатану, підбурювача всіх гріхів, як це видно в Саула, царя Ізраїля (1 Сам. 16:23).

      Отже, немарно отці та пророки не хотіли нічого так зв'язувати зі Словом Божим, як музику.  Тому й маємо ми так багато гімнів і Псалмів, де послання й музика об'єднуються, аби зворушити душу слухача, а в інших живих істотах музика залишається мовою без слів.  Врешті-решт, дар мови, поєднаний із даром пісні був даний людині, аби вона знала, як славити Бога і словом, і музикою, а саме - через музику проголошувати (Слово Боже) і давати приємні мелодії зі словами.

Мартін Лютер

Немає коментарів: