вівторок, 1 березня 2011 р.

Лютер і князі - Церква і держава

     Часом доводиться чути закиди на адресу доктора Мартіна Лютера, що він, мовляв, взяв та й віддав Церкву в управління князям, оскільки хотів, щоби Церквою керували світські правителі. До того ж, часом такі заяви виходять від тих, хто колись мав до лютеранства безпосереднє відношення, але Лютера, очевидно, не читав. Але що думав і говорив про це сам Лютер? Відповідь знаходимо в одній з його проповідей:

  "Навряд чи папа завдасть нам шкоди чи відбере від нас Євангеліє, бо він дуже побитий.  Але зроблять це молоді шляхтичі – члени шляхти, князі та лукаві юристи.  Вони вже зараз ходять наче мають владу і намагаються диктувати пастирям, що проповідувати. Вони хочуть нав’язати свою волю на людей щодо Таїнств, доводячи, що ті зобов’язані коритися світському урядові.   І таким чином змішують вони духовне та світське царства. Так само робив й папа. Він усним мечем втручався у світське царство. Це призвело до зникнення Слова Божого.

     А тепер помінялися місцями, бо кулачне служіння тепер перетворилося на усне служіння.  Тепер світські посадовці хочуть керувати духовним служінням, контролювати кафедру та церкву і приписувати те, що я маю проповідувати на вподобання князеві.  За таких умов, хай моє місце займає диявол та й проповідує собі!  Бо вони перетворюють меча Духа і вуста на нагаї та бичі, викидаючи з церкви не покупців і продавців, а правдивих учителів і проповідників!  Ця практика сьогодні дуже поширена. Суворі едикти та постанови прибиваються на двері всіх церков, наказуючи мирянам приймати Святе Причастя лише в одному виді і наказуючи клірові проповідувати те, що угодно їм.

     Окрім того світські можновладці наважуються на таку зухвалість роздавати свої поради та накази, бо вони виконують волю царів, князів і панів.
Я й сам добре не знаю, що далі робити, бо диявол сьогодні надто бурхливо діє у двох таборах – він перевертає все догори ногами. Або папа наполягає на правлінні обома мечами, або ж князі, шляхта, бюргери та селяни хочуть панувати над своїми пастирями і також хочуть обох мечів. Але усний меч має залишатися в кліру, а кулачне служіння – у світських правителів".

Мартін Лютер, З проповіді на Євангеліє від Св. Івана

Немає коментарів: