неділю, 19 червня 2011 р.

Проповідь на 1-у неділю по П'ятидесятниці


                                             ДУХ ПРАВДИ
                   (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
            «Я ще маю багато сказати вам, та тепер ви не можете знести. А коли прийде Він, Той Дух правди, Він вас попровадить до цілої правди, бо не буде казати Сам від Себе, а що тільки почує, казатиме, і що має настати, звістить вам. Він прославить Мене, бо Він візьме з Мого та й вам сповістить. Усе, що має Отець, то Моє; через те Я й сказав, що Він візьме з Мого та й вам сповістить»   (Євангеліє від Св. Івана 16:12-15).

Усім… улюбленим Божим, вибраним святим, благодать вам та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! (Рим. 1:7) Амінь.

Дорогі брати і сестри, про Духа в нашому краї говорять багато людей.  Є навіть релігійні організації, які хваляться тим, що вони, на відміну від інших християн, таких як лютерани, мають особливий дар Духа.  Коли під час євангелізації в місті Києві до мене підійшла одна жінка і похвалилася тим, що вона належить до якоїсь релігійної спільноти і, отже, має дар Духа та, відповідно, мов.  На моє прохання якось цей дар продемонструвати, вона промовила щось на кшталт булгаковського «абирвалґ»: «Бхпр, ахпр, махапр, бухапр» і при цьому переможно на мене поглянула. Коли ж я її попросив, аби вона відповідно до Писання пояснила, що вона сказала, то зробити цього вона не могла, зазначивши, що в них, коли треба то перекладачі на таку абракадабру знайдуться. 

Те, що вони знайдуться, я, звісно, не сумніваюся, бо диявол і в часи земного служіння Ісуса Христа, Сина Божого, і в часи Реформації, і нині, за вдалим висловом доктора Мартіна Лютера «магістр тисячі вмінь».  До речі, про нащадків сучасних «язикознавців» доктор Лютер теж був промовив, що «вони проковтнули Святого Духа разом із пір’ям і всім іншим» J.

Хто ж діє сьогодні в тих людях, які розкидаються наліво і направо різноманітними пророцтвами, обіцяючи процвітання, закликаючи до створення фінансових пірамід, подібних до «Кінгз Кепітел», обіцяючи масові зцілення і рай на грішній землі? Однозначно, це не Святий Дух, а дух обману, якого дає не Господь, а противник людського роду, диявол.   Мета його відвести людей від Христа Спасителя та від Його слів: «Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме свого хреста та й за Мною йде! Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто згубить душу свою ради Мене та Євангелії, той її збереже. Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить? Або що назамін дасть людина за душу свою?» (Мр. 8:34-37).

Остерігайтеся тих, що прагнуть вдягнути на ваші очі рожеві окуляри, аби ви дивилися на диявола, світ, і грішні пожадливості вашого старого я крізь них.  Памятайте, що Бог не дає Своє Слово, аби його не виконати, але Він – справжній господар Свого Слова.  Бог – не примхливий політик і не корупціонер, якого легко підкупити лестощами або великим банківським рахунком.  Ті, хто так думав завжди жорстоко за такі думки розплачувалися.  Один з таких випадків був у самій столиці духовності Старозаповітної Церкви, Єрусалимі.

Перед самим падіння Юдеї Господь був послав Єремію проповідувати Слово Боже, аби народ розкаявся.  Господь знав про глибоко вкорінений матеріалізм, корпуцію і поганство серед юдеїв і тому пророцтво стосувалося також майбутнього падіння Єрусалиму перед вавилонською армією.  Господь доручив Єремії зодягнути ярмо на шию і пророкувати про майбутню неволю та впокорення вавилонянам. Єремія так і робив.  Але кому сподобається таке послання? В Юдеї були свої «духовні люди».  Один з них зняв ярмо з шиї Єремії, зламав його і переконував царя і народ у чудовому майбутньому Юдеї без каяття, без хреста, без вірності Божому Слову. Але ось як їх описує Господь: «Нехай не зводять вас ваші пророки, що серед вас, та ваші чарівники, і не прислухуйтеся до ваших снів, що вам сняться. Бо лжу вони вам пророкують Ім'ям Моїм, Я їх не посилав, говорить Господь» (Єр. 29:8, 9). За днів пророка Єремії правителі і народ пішли за лжею. Єрусалим і Юдея були зруйновані і втрачені на сімдесят довгих років.

Люди, які водяться Святим Духом і люди, які водяться духом обману, будуть проповідувати, інколи в церквах, що розташовані  через дорогу на одній і тій самій вулиці аж до Останнього Дня.  Будуть люди, ведені духом обману, дияволом.  І будуть вірні проповідники Христові.  Сьогодні Господь хоче, аби відвернулися від тих, що водяться духом обману і навернулися до Духа правди.  Про Нього звіщає нам сьогодні з Євангелія від Св. Івана наш Господь і Спаситель Ісус Христос.

Саме Духа правди обіцяє Церкві наш Спаситель. Він каже: «А коли прийде Він, Той Дух правди, Він вас попровадить до цілої правди». Мить приходу Духа правди настала в День Пятидесятниці. Це свято ми згадували минулої неділі. Господь Святий Дух – Дух правди.  «Що таке правда?» - задав Ісусові риторичне запитання Понтій Пілат.

Втім для нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа правда має дуже чітке вираження.  У Своїй Первосвященицькій молитві Він звертається до нашого Отця Небесного з проханням про Своїх учнів і всю Церкву, тобто про всіх нас: «Освяти Ти їх правдою».  А потім Господь Ісус пояснює, що таке правда.  Він каже: «Твоє Слово – то правда». Правда невіддільна від Писання.  Дух правди, Господь Святий Дух діє завжди із Писанням, зі Словом Божим.  Слово Боже – правда.

Господь Святий Дух може, звісно, діяти поза Писанням, бо Він – Господь Бог.  І Він, коли Йому так треба, діє.  Але в сьогоднішньому тексті Євангелія, наш Спаситель називає Його Духом правди, тобто Духом, діяльність Якого ми повинні насамперед очікувати в Слові Божому.  Його ми повинні шукати насамперед в Слові Божому.  Бо саме так Господь Святий Дух і провадить нас до всієї правди.

Хто хоче знати правду про Бога?  Хто хоче знати правду про світ?  Хто хоче знати правду про спасіння?  Тримайтеся Духа Божого.  Він приведе вас до пізнання цієї правди, але Він буде використовувати призначений Господом засіб – Святе Писання, Біблію, Закон і Євангеліє.  Через них Він діє, навчаючи нас, просвітлюючи нас, освячуючи нас, зміцнюючи нашу віру, потішаючи нас і підбадьорюючи до радісного виконання нашого покликання та щоденного носіння наших хрестів.  Так збувається обітниця нашого Спасителя Ісуса Христа про Духа правди.

Наш Господь Ісус каже в сьогоднішньому Євангелії про Господа Духа правди: «Він прославить Мене». Господь Святий Дух не має прославляти якихось харизматичних лідерів. Справжні християнські проповідники матимуть таке ставлення, яке виявив Іван Христитель, Предтеча нашого Господа.  Коли його учні нарікали на те, що Господь Ісус Христос – настільки популярний, що всі йдуть до Нього, кидаючи Івана, то цей найбільший пророк з-посеред народжених від жінок, промовив: «Він (Господь Христос) має рости, я ж маліти» (Ів. 3:30). 

Господь Святий Дух прославляє Христа через Слово. Усе Писання – свідчення про Христа.  Апостол Петро в своєму 2-ому Соборному посланні (1:20, 21) засвідчує: «Ви знаєте перше про те, що жодне пророцтво в Писанні від власного вияснення не залежить.  Бо пророцтва ніколи не було з волі людської, а звіщали його святі Божі мужі, проваджені Духом Святим». Апостол же Павло вторить Петрові, кажучи в 2-ому Посланні до Тимофія (3:15-17): «І ти знаєш з дитинства Писання святе, що може зробити тебе мудрим на спасіння вірою в Христа Ісуса. Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова».

Від першої книги Біблії і до останньої книги Писання Господь Святий Дух прославляє Христа, вічного і Єдинородного Сина Божого, Який задля нашого спасіння стався людиною як ми, але без гріха. Господь Святий Дух докоряє нам за наші гріхи, але Він також благовістить нам, як Господь Ісус Христос досконало виконав Закон на нашому місці, для нас. 

Господь Святий Дух прославляє Христа Спасителя утішаючи нас, що Ісус узяв всі наші гріхи і пішов на Голгофський хрест.  На ньому наш Господь приніс Себе в жертву і помер за всі наші гріхи. Своєю жертвою святою і досконалою Він здобув прощення усіх гріхів для вас, дорогі брати та сестри. І це прощення підтверджене Його славетним воскресінням. Він воскрес на третій день відповідно до Писання.  Він вознісся і царює на небесах, а Його Дух сьогодні веде нас не до абракадабри, а до повної правди – до Святого Закону і Євангелія про прощення усіх ваших гріхів і провин в Імя Ісуса Розпятого і Воскреслого Господа, нашого славетного Спасителя.

Господь Христос у сьогоднішньому Євангелії каже нам: «Він [Господь Святий Дух] візьме з Мого та й вам сповістить. Усе, що має Отець, то Моє; через те Я й сказав, що Він візьме з Мого та й вам сповістить». Раніше ми згадували про тих проповідників, які водяться духом обману. Вони проповідують себе, свої ідеї, свої візії та всяку іншу диявольщину, шукаючи слави в людей і світу. Але не так із тими, кого веде Дух правди.  Ми повторюємо разом із апостолом Павлом: «Я надумавсь нічого між вами не знати, крім Ісуса Христа, і Того розп'ятого...» (1 Кор. 2:2).

Бо Святий Дух діє за дорученням Христа.  Він сповіщає те, що бере від Христа – Його Закон і Його Євангеліє. І Він також передає нам те, що має Отець і те, що має Христос: прощення  нас, грішних.  Він дає нам Божу благодать – незаслужену нами Божу любов.  Він дає нам виправдання, яке може дати лише Христос, бо Він заслужив Його на Голгофі.  Господь Святий Дух нам вічне життя, бо це ж наш Спаситель Ісус Христос є Дорога, і Правда, і Життя.

Господь Святий Дух запрошує нас до Святої Вечері, Словом Христовим накриваючи для нас Господній Стіл, з якого ми, у хлібі та вині, причащаємося правдивими тілом і кровю розпятого і воскреслого Спасителя. Господь Святий Дух не кидає людей у приступах на землю, не змушує їх кувікати та рикати, не викрикує якихось чудернацьких фраз на кшталт ««абирвалґ».  Його послання чітке: «Віруй в Господа Ісуса, і будеш спасений ти сам та твій дім» (Дії 16:31).  Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде зо всіма вами! Амінь (Рим. 16:24).

Немає коментарів: