неділю, 21 листопада 2021 р.

Перемогли кров'ю Ягняти: проповідь на День Св. Архістратига Михаїла і всього війська небесного

                ПЕРЕМОГЛИ КРОВЮ ЯГНЯТИ

                    (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

             І сталась на небі війна: Михаїл та його Анголи вчинили зо змієм війну. І змій воював та його анголи, та не втрималися, і вже не знайшлося їм місця на небі. І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його анголи були скинені. І я почув гучний голос на небі, який говорив: «Тепер настало спасіння, і сила, і царство нашого Бога, і влада Христа Його, бо скинений той, хто братів наших скаржив, хто перед нашим Богом оскаржував їх день і ніч! І вони його перемогли кров'ю Агнця та словом свого засвідчення, і не полюбили життя свого навіть до смерти! Через це звеселися ти, небо, та ті, хто на нім пробуває! Горе землі та морю, до вас-бо диявол зійшов, маючи лютість велику, знаючи, що короткий час має!» (Обявлення 12:7-21). 

            Благодать вам і мир від Того, Хто є, Хто був і Хто має прийти (Об. 1:4) Амінь. 

Дорогі брати і сестри, Архістратиг Михаїл, головнокомандувач війська небесного зображений на гербі нашого міста і, відповідно до стародавньої традиції, є покровителем Києва. Тож днем міста, насправді, принаймні для киян-християн – празником, є День Св. Архістратига Михаїла і всього війська небесного. З чим я киян вітаю. Вітаю також усіх наших воїнів-десантників. Звісно, історія про покровителя міста і ДШВ  лише традиція – ми не можемо призначати собі тих або інших ангелів собі на службу. Це – винятково прерогатива Господа Бога. І хоча ангели Божі – «духи служебні, що їх посилають на службу для тих, хто має спасіння вспадкувати» (Євр. 1:14), вони слухаються Бога, а не людей. 

Уявіть собі лишень, що робилось би, якби ангели замість святого Бога почали слухатись грішних людей! Втім, часто буває, що люди слухають ангелів, але не святих ангелів, а демонів, бісів, ангелів диявола.  Саме диявола послухались у Еденському саду наші прабатьки. І що сталось? Вони відступились від Бога.  У світ увійшов гріх, а з гріхом і смерть, яка є заплатою за гріх. 

Недарма частину горла чоловіка називають Адамовим яблуком – спомин про те, що той заборонений плід наче став нашому праотцеві поперек горла. І як всі чоловіки мають адамове яблуко, так і всі люди зачаті і народжені в гріхові та приречені до страждань і смерті. 

Ось що буває, коли слухаєш диявола і його ангелів, яких ми ще називаємо нечистими духами, демонами і бісами. Дуже часто вони наслідують приклад свого предводителя, сатани і підносять на срібному блюдечку спотворене і перекручене Боже Слово.  Цей успішний прийом проти людства змій був використав у Еденському саду – ним він і його вся нечиста ратькористуються й нині. 

Коли ви чуєте щось у проповіді, або наче від Бога те, що суперечить Божому Слову, будьте певні – за тим стоїть диявол і його ангели. Господь Христос застерігає про природу диявола: «Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Як говорить неправду, то говорить зо свого, бо він неправдомовець і батько неправді» (Ів. 8:44). 

Імена цього душогуба розкривають його сутність. Він змій, тобто він хитрий і лукавий обманщик. Він – диявол, тобто обвинувач і обманщик. Він – сатана, тобто розбійник, який весь час чигає у засаді, аби напасти на нас у мить, коли ми нічого не підозрюємо або втрачаємо нашу пильність. Головна мета диявола полягає навіть не в тому, щоб зробити жалюгідним наше життя на землі. Головна його мета полягає в тому, щоб від нас відібрати життя вічне. 

Як добре, що ангели Божі слухаються не грішних людей, а святого Бога. Як добре, що цілій армії диявола протистоїть святе військо під командуванням Михайла, святого Архангела Божого, Який виконує всі накази Свого Царя і нашого – Ісуса Христа! 

Сьогодні ми чуємо про війну або ж битву: «І сталась на небі війна: Михаїл та його Анголи вчинили зо змієм війну. І змій воював та його анголи, та не втрималися, і вже не знайшлося їм місця на небі». Ми знаємо, що ангели – духи служебні і вони виконують накази Христа. Він створив ангелів. Він – Бог всемогутній.  Він міг би і Сам скинути всіх нечистих духів одразу в пекло.  Він так само міг би звістити Євангеліє всьому світові особисто. 

Але для звіщення Євангелія він вибирає людей служебних – пастирів, який Він кличе до цієї праці через Церкву. А для скидання диявола і його ангелів з піднебесся Він використовує Своє небесне військо – Своїх вірних і святих ангелів на чолі з Михаїлом. Цар віддає наказ і Його військо чітко наказ виконує. Сатана і його ангели більше не мають доступу до небес. 

Наказ Михаїл і ангели виконали. «І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його анголи були скинені». Диявол і його військо зазнали повної поразки від армії ангелів, яку очолював Михаїл. 

Ми не знаємо подробиць тієї битви. Нам невідомо стратегію і тактику, яку використовував Михаїл і його генерали. Але нам відомо про результат битви і про наслідок цієї битви для нашого життя і для життя цілого людства. Апостол Іван чує голос небесний, який промовляє: «І я почув гучний голос на небі, який говорив: «Тепер настало спасіння, і сила, і царство нашого Бога, і влада Христа Його, бо скинений той, хто братів наших скаржив, хто перед нашим Богом оскаржував їх день і ніч!» 

Ось чим займався диявол день і ніч. Він наче прокурор із часів сталінських тройок оскаржував християн.  Про це говорять ті християни, які вже перебувають на небесах. Але настало спасіння, і сила, і царство нашого Бога, і влада Христа.  Бог більше не приймає скарг від диявола на віруючих у Христа. Диявол навіть не має доступу до небес. Його справ проти нас ніхто не приймає до розгляду.  Його бачити не хочуть і його до небес навіть близько не підпускають! 

Для нас настало спасіння! Бог застосував Свою силу, аби ми були в Його Царстві повіки віків. Тепер Христос владарює, а диявол зазнав повної поразки. Йому немає як нас оскаржувати. Йому немає в чому нас оскаржувати. Апостол Павло пише, як були знищені всі ці оскарження диявола проти нас. «І вас, що мертві були в гріхах та в необрізанні вашого тіла, (Бог) оживив разом із (Христом), простивши усі гріхи, знищивши рукописання на нас, що наказами було проти нас, (Христос) із середини взяв його та й прибив його на хресті, роззброївши влади й начальства,  сміливо їх вивів на посміховисько, перемігши їх на хресті!» (Кол. 2:13-15). 

Ось як був роззброєний диявол – ось як були знищені всі його оскарження! Вічний Бог Син стався істинною людиною, прожив досконале і святе життя замість нас і забрав усі до одного наші гріхи на Себе, понісши їх на хрест Голгофи. Там Він їх прибив на хресті, тобто поніс за них повне і абсолютне покарання. Христос став досконалою жертвою за наші гріхи. 

Його свята кров обмила усі наші провини.  Всі гріхи буквально утоплені у крові Христа, Який є Агнець Божий – Ягня Боже. Ісус помер за нас, аби наші гріхи були нам прощені. І Він воскрес із мертвих, давши нам перемогу над гріхом, над владою диявола і над самою смертю, аби кожен, хто вірує в Христа, був виправданий і мав вічне життя. 

Тож диявол не має як нас оскаржити.  Дияволові немає нас у чому обвинувачувати. Звісно, він може за своїм звичаєм, намагатися нас переконати, що ми – страшні грішники, яким немає прощення, виправдання і вічного життя. Але то буде обман. Бо наші гріхи – всі гріхи – прощені заради Христа. Всі віруючі у Христа – виправдані і усиновлені Богом, і є спадкоємцями Царства Небесного. 

Бог хоче, аби вірували і знали, що всі наші гріхи обмиті Христовою кров’ю і диявола Він не просто не слухає, але й близько не підпускає до Себе з його списками всяких пліток, побрехеньок, обвинувачень і оскаржень.  Про це співають небеса. Для цього Михаїл і його ангели,  за наказом Христа розпятого і воскреслого, викинули диявола далеко додолу. 

А небеса співають далі: «І вони його перемогли кров'ю Агнця та словом свого засвідчення, і не полюбили життя свого навіть до смерти!»  Всі святі були згрішили. Ви і я згрішили. Попри це ми – переможці. Ми переможці, бо ми перемогли кровю Агнця – кровю Ягняти Божого, кровю Христа. Не ми цю перемогу здобули – її здобув для нас Христос на хресті.  Але ця перемога наша через віру в Христа.  

А ця віра – не мовчазна. Вона має голос і слова, і пісні, і вона ними свідчить про Христа, і славить Його, навіть якщо віруючому загрожує небезпека, і навіть сама смерть. Ця віра знаходить утіху у Євангелії у Слові і в Таїнстві, навіть перед лицем найбільших небезпек і загроз. Втім і сама смерть утратила свій жах, бо вона є лише переходом із цього світу, враженого гріхом до вічного життя у Царстві Небесному, яке для нас здобув Цар Христос.  Там Його славлять всі архангели і ангели, всі торжествуючі святі. Там Його будемо славити і ми, якщо у цій вірі помремо або дочекаємось у ній повернення Христа у славі. 

А поки що ми тут, на землі. І ці слова, які ми чуємо, призначені для того, щоб нас покріпити і підбадьорити, і нагадати, що «Горе землі та морю, до вас-бо диявол зійшов, маючи лютість велику, знаючи, що короткий час має!» Горе – не Церкві, а землі та морю, тобто цьому світові. Бо, знову-таки, навіть якщо диявол доб’ється нашої фізичної смерті, нас чекає воскресіння і вічне життя в Божому Царстві. 

Горе тим, хто в цей час, перебуває у його владі. Адже головна мета диявола – не просто наша фізична смерть, а вічна погибель.  Він з усіх сил намагається зробити все, аби люди не вірували в Христа, або відпадали від спасенної віри.  Диявол зараз має лютість велику, бо він знає, що його дні пораховані і до повернення нашого Спасителя у славі лишається все менше часу. 

Тож він буде лютувати. Він буде свій гнів і лютість спрямовувати і на Церкву Христову. Він її переслідуватиме на землі і намагатиметься спотворити її євангельське послання. Проте перемога вже наша – вона здобута Христом і належить нам через віру в Нього. І Христова любов до нас невимовна. І Христос – вічний, всезнаючий, всюдисущий та всемогутній Бог – благодатний Бог – Бог, який нас невимовно любить. 

А ще в Нього ціла армія, яку очолює Архістратиг Михаїл. І все це військо небесне – святе, а отже і любляче, і готове виконати будь-який наказ Христа, аби нас захистити, про нас попіклуватись, нас вести дорогами цього життя, а в кінці забрати нас до Царства Небесного. Наш Бог – чудовий! І Він нас любить, і про нас піклується, і ніколи не покине. Заради Христа. Амінь. 

Прийди, Господи Ісусе! Благодать Господа нашого Ісуса Христа зо всіма вами! Амінь (Об. 22:20, 21).

Немає коментарів: