пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

Розуміти Америку (VIII)

     Історія еміграції, яка розпочалася у XVII столітті; формування держави, яке розпочалась із Декларації про Незалежність; і формування нації, яке розпочалось із Громадянської війни, означало відкидання всіх теорій, які основують сутність нації і держави на расі.... Якщо у вас є бажання зрозуміти Рим у час Цезаря, то пройдіться іммігантськими кварталами Нью Йорка і подивіться на негрів, китайців, поляків, євреїв... італійців та ірландців. В цій країні живе підсвідома пристрасть до єдності з усіма людьми...

   Шкільна система так само служить цьому рухові до єдності. Освіта - одне із великих гасел сьогодення. Гроші на освіту є завжди. Навчання в загальноосвітніх школах значною мірою здійснюється молодими жінками і то з вражаючим успіхом. Людина, яка пройшла крізь... цю освіту є американцем. Щоранку навчання починається із Присяги на Вірність прапору, який висить у кожному класі (і, власне кажучи, в кожній церкві): "Присягаю на вірність прапору". Хто бачив вплив цієї освіти на німецькі родини і то на добрі німецькі родини, де діти стали повністю американізовані, знає про психологічну силу цієї системи.

   В Америці є, звісно, і церковні або ж конфесійні школи. Але ніхто від людини, яка ходить у церковну школу, не вимагає ходити ще й в загальноосвітню школу.  Якщо в Америці щось залишається поки що німецьким, то це завдяки німецьким церковним школам...  Католики, звісно, мають свої окремі школи, але вони часто настільки ж американські, як і загальноосвітні. Вони передають церковні традиції, але національних традицій вже не передають.

Герман Зассе

Немає коментарів: