вівторок, 25 квітня 2017 р.

Нове число "Стягу"

    
Вийшло друком нове число часопису Української Лютеранської Церкви "Стяг". Вашій увазі пропоную редакторську статтю.
                      


                                         МАТЕРІ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО БОГА

У «Застільних бесідах» доктора Мартіна Лютера є такий запис: «Коли жінки приймають учення Євангелія, то вони набагато сильніші та ревніші, непохитніші та міцніші у вірі, ніж чоловіки. Це ми бачимо у світлий Великдень, коли Магдалина була сміливіша, ніж Петро». Віруюча жінка – благословення для сімї і для цілого народу. Не випадково в єврейського народу національність передається по матері.  Не випадково Церква урочисто святкує День матері. Адже матері не лише дітей народжують. Матері, очевидно, впливають на виховання дітей найбільше. Якщо мати віруюча і відповідальна, то вона впливає на дитину більше ніж батько, школа і суспільство.
       Ми бачимо багато таких матерів у Старому Заповіті. Вже наша праматір Єва чекала на прихід Спасителя, Який роздавить голову дияволові. У ковчег з нашим праотцем Ноєм входить його віруюча дружина і троє його синів із дружинами. Авраам має віруючу дружину Сарру. Ревека, її невістка, дбає про те, аби її син Ісак теж мав віруючу дружину. Ми бачимо віруючу, але бездітну Анну в молитвах до Господа про дитину і бачимо, як вона, вже будучи щасливою матірю, приводить свого синочка Самуїла до скинії, аби він служив Господу. Саме Самуїл стане одним із найвеличніших суддів Ізраїлю і помаже на царство Давида, за правління якого настане «золотий вік» Божого Старозаповітного народу.

Найзахопливіша історія материнства – це, звичайно, історія Діви Марії. Віруюча дівчина з племені Юдиного, нащадок Давида з Назарету, була обрана Богом на Матір Його Сина. Її глибока віра в Бога, непохитна довіра до Божого Слова, виражається покірною відповіддю на проголошення Ангела Гавриїла: «Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!» (Лк. 1:38). Про її непохитну віру в Господа, довіру до Божого Слова та звичку розмірковувати про Боже Слово свідчить і її хвала, яка починається словами: «Величає душа моя Господа, і радіє дух мій у Бозі, Спасі моїм» (Лк. 1:46), і її реакція на розповідь пастухів Різдвяної ночі: «А Марія оці всі слова зберігала, розважаючи, у серці своїм» (Лк. 2:19) і все її дальше життя.
Ми бачимо віру Саломеї, матері Апостолів Івана і Якова, і віру Марти та Марії, сестер Лазаря з Віфанії, і тих жінок, що оплакують хресну дорогу нашого Спасителя на Голгофу, і тих, що стоять під Його хрестом. І, звичайно, тих, про кого згадує у своїй бесіді доктор Мартін Лютер, з Марією Магдалиною включно. Ми бачимо вірних жінок, які часто зі своїми чоловіками активно допомогають Апостолам і виховують своїх дітей і внуків, аби ті вірно служили Христові. Так виховали Тимофія його баба Лоіда і його мати Евнікія. Це через них Тимофій, славний своєю вірністю Богові та Його Слову, отримує таку характеристику від Апостола Павла: «І ти знаєш з дитинства Писання святе, що може зробити тебе мудрим на спасіння вірою в Христа Ісуса» (2 Тим. 3:15).
Пізніше ми бачимо Моніку, матір визначного богослова Церкви, яка докладає усіх зусиль і молиться за свого безпутного сина, який пізніше стане святим або ж блаженним Августином, одним із найславетніших богословів ранньої Церкви. Ми згадуємо і сувору Маргарету, матір хлопчика Мартіна, який стане Реформатором Церкви і «Застільні бесіди» якого ми цитуємо сьогодні, і його дружину, Каті фона Бора-Лютер, віддану Церкві і Слову, і так само чудесну матір її з Мартіном дітей.
А ще ми бачимо наших віруючих бабусь і матерів, які вели нас до Церкви і до Слова, і які піклувалися про те, аби ми були віруючими, дітьми Божими. І ми бачимо наших дружин і сестер, які виховують вже своїх дітей у вірі в Христа і за яких ми дякуємо Господу, славлячи Його воскресіння і той факт, що першим про нього довідатися отримали честь жінки, ревні, сильні та непохитні у вірі. За християнських матерів і всіх віруючих жінок підносьмо наші молитви не лише в День матері, який є одним з найулюбленіших свят Церкви, але молімося за них і дякуймо Богові за них щодня.
В’ячеслав Горпинчук

Немає коментарів: