суботу, 25 липня 2015 р.

Церква здається неплідною

     Сарра, вільна, з іншого боку, тобто правдива Церква здається неплідною, бо Євангеліє, Слово про хреста, яке Церква проповідує, не є настільки блискучим, як учення про Закон і діла, а тому воно й має лише декілька учнів, які до нього горнуться. Окрім того, воно має репутацію заборони добрих діл, що робить людей млявими та кволими, збуджує єресі та заклики до заколоту та призводить до всякого зла.  Тому здається, що воно не має ніякого успіху або процвітання, але все здається наповненим неплідністю, порожнечею та відчаєм.  Тому й нечестиві цілковито переконані, що Церква разом зі своєю доктриною незабаром загине.  Юдеї були цілковито впевнені, що Церква, заснована апостолами незабаром буде покинута. Їй вони дали ненависну назву «секта», бо так вони говорили з Павлом у Діях 28:22: «Відомо про секту цю нам, що їй скрізь спротивляться».  Подібним чином і нині, як часто, питаюся вас, раділи наші противники фальшивою надією, що ми, безперечно, будемо роздушені тоді або тоді?  Христос і апостоли були роздушені, але коли вони були мертві, то вчення Євангелія поширювалося ще більше ніж тоді, коли вони були живі. Таким чином наші противники можуть нас роздушити, але «Слово Господнє повік пробуває» (1 Петр. 1:25).  Тому, незважаючи на те, якою неплідною або покинутою видається Церква Христова, або наскільки про неї говорять, що вона навчає єретичній і заколотницькій доктрині, лише вона народжує дітей і спадкоємців через служіння Слова.
     Тому пророк погоджується, що Церква задіяна в конфлікт – інакше він не спонукав би її радіти.  Він погоджується, що в очах світу – вона неплідна, інакше він не називав би її неплідною і покинутою, яка не народжує.  Але він каже, що вона – родюча в очах Божих. Тому він каже їй радіти. Він наче каже: «Покинута і неплідна, ти не маєш Закону за чоловіка, тому ти й не маєш дітей. Але радій.  Бо хоча ти й позбавлена чоловіка, Закону, як покинута діва шлюбного віку (він не хоче називати її вдовою), яка мала би чоловіка, якби він не покинув її або не був убитий – ти, кажу, яка покинута та полишена чоловіком, Законом,  і не підпадаєш під шлюб із Законом,  будеш матір’ю незліченної кількості дітей».  Тому народ або Церква Нового Заповіту – цілковито без Закону наскільки це стосується сумління. Тому в очах світу вона виглядає покинутою. Але хоча й вона видається неплідною, без Закону або діл, все-таки в очах Божих вона дуже плідна, яка народжує незліченну кількість дітей, і при тому дітей вільних. Як?  Не через чоловіка-Закон, а через Слово і Дух Христів, який дається через Євангеліє, зачинає вона, народжує і виховує своїх дітей.

Мартін Лютер, з Лекцій на Галатів

Немає коментарів: