субота, 19 березня 2016 р.

Про те, що слід старанно читати Біблію і перебувати на ній, як на істинному фундаменті

Одного разу в будинок доктора Мартіна Лютера зайшов син одного знатного доктора, благопристойний, старанний і чемний студент, який не брався за якусь високу справу, не витав у хмарах, але вдовольнявся натомість невеликим і залишався на фундаменті та першооснові, а саме: на Institutionibus Juris. А навчався цей юнак старанно. Коли ж його друзі за столом вихваляли його перед доктором Мартіном Лютером, то доктор Лютер промовив: «Це робить він без сумніву за порадою і наказом свого батька. Бо хто заклав добру основу і добре оснащений в тексті, то такий стане добрим знавцем справи, і такий, звісно, має під ногами міцний ґрунт, і такий ані зазнає невдачі, ані помиляється. І саме це необхідне також для богослова. Коли я глушу і побиваю усіх моїх противників текстом і на основі Святого Писання, то після цього вони виступають ще в більшому заціпенінні, досліджують і виписують усе зі своїх власних думок і розуму, а про Святе Писання думають, що це якась неважна, проста річ. Так само думав і фарисей, тож не забарився Господь Христос в Луки 10:28 сказати йому: «Роби це, і будеш жити». Тож і легковажні люди, і фанатики нічого в Писанні не розуміють, а далі бродять, хитаючись у власних помилках та вигаданих ними мінливих і сумнівних книгах.
Якщо підсумувати, то той, хто повністю осягнув текст – той справжній пастир. І ось моя найкраща і християнська порада: черпайте воду з криниці або ж з джерела, тобто старанно читайте Біблію. Бо хто добре заснований і вишколений в тексті, той буде добрим і відмінним богословом, оскільки один вислів і текст з Біблії містить більше, ніж багато записів і глос, які не є сильними і влучними, і які не витримають іспиту.

Як-от, коли я маю переді мною вислів Св. Павла з 1 Тимофія 4:4, то там сказано: «Кожне-бо Боже твориво добре… що приймаємо з подякою». Цей текст показує, що те, що Бог створив – добре. Тож їсти, пити, одружуватися чи перебувати в цноті і т. д. – Боже творіння і через це – добре. Проти цього ж виступають глоси, тож про це багато чого всякого наробили і понаписували Св. Бернард, Василій, Домінік, Єроним та інші святі отці. Але текст перевершує усі глоси і стоїть понад ними. І донині мають любі отці під папством зі своїми глосами більший авторитет ніж світлі вислови Біблії. І ось таким чином щодо Біблії було вчинено велику несправедливість,  і навіть такі любі отці, як Амвросій, Василій і Григорій, часто писали багато чого нелюблячого. 

Із Застільних бесід доктора Мартіна Лютера, Про  Святе Писання: Запис 6

Немає коментарів: