середу, 15 травня 2013 р.

Створення, людство та гріх


1.      Ми віруємо, що всесвіт, світ і людський рід почав існувати на початку, коли Бог створив небо і землю, і всі створіння (Буття 1, 2).  Дальше свідчення про цю подію знаходяться в інших місцях Старого і Нового Заповітів (наприклад, Вихід 20:11; Євреїв 11:3).  Створення відбувалося впродовж шести послідовних днів нормальної довжини силою Божого могутнього слова.
2.     Ми віруємо, що Біблія надає правдиву, фактичну та історичну оповідь про створення.
3.     Ми віруємо, що Бог створив Адама і Єву на Свій образ (Буття 1:26, 27), тобто святими та праведними.  Їхні думки, бажання і воля перебували у повній гармонії з Богом (Колосян 3:10; Ефесян 4:24). До того ж їм була дана спроможність «панувати» над Божим створінням (Буття 1:28) і відповідальність про нього піклуватися (Буття 2:15).
4.     Ми віруємо, що Бог створив велику кількість добрих ангелів. У якийсь час після створення, певна кількість цих ангелів повстали проти Бога під проводом одного з ангелів, якого звати сатана або ж диявол (2 Петра 2:4).  Відтоді ці злі ангели чинять опір Богові та Божому людові (1 Петра 5:8).
5.     Ми віруємо, що Адам і Єва втратили образ Божий коли піддалися на спокусу сатани і виявили непослух до Божої заповіді. Це навело на них суд Божий: «Ти напевно помреш» (Буття 2:17).  Відтоді всі люди зачинаються і народжуються в грішному стані (Псалом 51:5) і схильні лише до зла (Буття 8:21).  «Що вродилося з плоті є плоть» (Івана 3:6).  Оскільки всі люди за природою є мертвими у гріхові і відділені від Бога (Ефесян 2:1), то вони неспроможні примиритися з Богом власними зусиллями та вчинками.
6.     Ми віруємо, що Бог у Своєму благодатному Промислі щедро і щоденно надає засоби для тілесних потреб усіх людей (Псалом 145:15, 16).  До того ж Він захищає віруючих від усіх небезпек, утримуючи від них зло (Псалом 121:7) або ж, роблячи так, що воно служить їм на добро (Римлян 8:28).
7.     Ми відкидаємо усі теорії про еволюцію як пояснення походження всесвіту і людського роду та відкидаємо всі спроби привести до гармонії Біблійну оповідь із такими теоріями.
8.     Ми відкидаємо тлумачення, які скорочують перші розділи Буття до викладів міфів або притч, або ж поетичних оповідей, які не є фактичною історією.
9.     Ми відкидаємо всі теорії, які затьмарюють відмінність між людськими істотами та тваринами оскільки лише людські істоти мають безсмертні душі і відповідальні перед Богом.
10.  Ми відкидаємо всі теорії, які затьмарюють відмінність між Богом і Його творінням (пантеїзм).
11.  Ми відкидаємо усі погляди, які дивляться на людей, як на таких, що є в цілому добрими за природою; які вважають їхні природні схильності звичайними слабостями, які не є грішні або ж які не визнають їхню цілковиту духовну порочність і неспроможність догодити Богові (Римлян 3:9-18).

Це те, що Писання навчає про створення, людство та гріх. В це ми віруємо, це ми навчаємо та сповідуємо.

В це віруємо (Доктринальні заяви Вісконсинського Євангельського Лютеранського Синоду)

Немає коментарів: