середу, 22 травня 2013 р.

Христос і викуплення


1.     Ми віруємо, що Ісус Христос – вічний Син Божий, єдиний з Отцем споконвіку (Івана 1:1, 2).  У часі Він набув правдиву і повну, проте безгрішну людську природу (Галатів 4:4) коли Він був зачатий, як святе дитя в Діві Марії через чудо Святого Духа (Луки 1:35).  Божий ангел свідчив: «Зачате в ній – то від Духа Святого» (Матвія 1:20). Ісус Христос – унікальний, бо в Ньому невіддільно поєднані в одній Особі Богочоловіка правдива Божа і людська природа.  Він називається Еммануїл, що означає «З нами Бог» (Матвія 1:23).

2.     Ми віруємо, що Ісус в усі часи володів повнотою Божества з усією божественною владою, силою, мудрістю і славою (Колосян 2:9). Його божественність була очевидна, коли Він здійснював чуда (Івана 2:11).  Але коли Він жив на землі, то Він набув форму слуги, впокорився, відклавши тривалий і повний вияв та використання Своїх божественних властивостей.  Впродовж цього часу Він жив як людина, терпів страждання і впокорився аж до ганебної смерті на хресті (Филипян 2:7, 8).  Ми віруємо, що Христос зійшов у пекло, аби проголосити перемогу над сатаною (1 Петра 3:18, 19).  Ми віруємо, що Він воскрес з гробу у прославленому тілі і піднісся на висоту, аби царювати у силі над світом, у благодаті в Церкві та  у славі у вічності (Филипян 2:9-11).

3.     Ми віруємо, що Ісус Христос, Богочоловік, був посланий Отцем, аби викупити всіх людей, тобто відкупити їх від провини та покарання гріха.  Ісус прийшов виконати Закон (Матвія 5:17), аби на основі Його досконалого послуху всі люди могли бути проголошені святими (Римлян 5:18, 19).  Він прийшов, аби понести «гріх усіх нас» (Ісаї 53:6), принісши заплату за всіх людей Своєю жертвою за гріх на вівтарі хреста (Матвія 20:28).  Ми віруємо, що Він – Богом призначений замісник за всіх людей.  Його праведність або ж досконалий послух приймається Отцем як наша праведність, Його смерть за гріх приймається, як наша смерть за гріх (2 Коринтян 5:21).  Ми віруємо, що Його воскресіння дає повне запевнення про те, що Бог прийняв заплату, яку Він приніс за всіх (Римлян 4:25).

4.     Ми віруємо, що «Бог у Христі примирив світ із Собою Самим, не зважавши на їхні провини» (2 Коринтян 5:19).  Ми віруємо, що Ісус «Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере» (Івана 1:29). Милосердя і благодать Божі – всеохоплюючі, примирення через Христа – загальне; прощення гріхів було здобуте як доконаний факт для всіх людей.  Через замісницьке діло Христа Бог виправдав усіх людей, тобто Бог проголосив їх невинними. Це створює непохитну, обєктивну основу для впевненості грішників у спасінні.

5.     Ми відкидаємо будь-яке вчення, яке будь-яким чином обмежує Христове діло викуплення.  Ми відкидаємо будь-яке вчення, яке каже, що Христос приніс заплату лише за гріхи деяких людей.  Ми відкидаємо будь-яке вчення, яке каже, що Христос приніс лише часткову плату за гріхи.

6.     Ми відкидаємо думки, які вважають, що Євангеліє є радше лише побожним твором, написаним першими християнами, аби виразити власні ідеї про Ісуса Христа, а не правдивою оповіддю про те, що насправді відбулося в історії.  Ми відкидаємо всі спроби зробити неважливими або піддати сумніву історичну достовірність подій у Христовому житті, як-от: народження від Діви, Його чуда або ж Його тілесне воскресіння. Ми відкидаємо спроби поставити наголос на «теперішній зустрічі з живим Христом» у такий спосіб, що Ісусове викупне діло, записане в Писанні втрачає важливість.

Це те, що Писання навчає про Христа і викуплення. В це ми віруємо, це ми навчаємо та сповідуємо.

Немає коментарів: