середу, 21 червня 2017 р.

Поміркованість і тверезість


Ось як застосовується Петрове розпорядження християнам про те, щоб триматися в межах фізичної стриманості та тверезості – не обтяжувати тіло та не завдавати йому шкоди надмірним споживанням і питтям – для того, щоб бути пильними, розумними та мати настрій до молитви. Той, хто не дбає про те, щоб виконувати обов’язки свого служіння чи посади у поміркованості і тверезості, але щодня перебуває в отупінні від пияцтва, неспроможний молитися чи виконувати якийсь інший християнський обов’язок – він не придатний для служби…
              Бо з пагубного життя зловживання спиртним нічого не може зявитися, окрім фальшивої безпечності та зневаги до Бога. Люди, що постійно пиячать і не можуть спинитися, живуть наче свині, не можуть боятися Бога і не можуть займатися Божим ділом.
              Якщо в нас немає іншого стимулу для того, щоб покинути наше зловживання, то нас має спонукати та скандальна репутація, яку ми маємо в народів, що межують з Німеччиною і, які ставляться до нас із винятковою зневагою, називаючи нас п’яними німцями. Бо вони мають чесноту достатню для того, аби стримуватися від надмірного пиття.

Мартін Лютер, З проповіді на неділю по Вознесінні

Немає коментарів: