пʼятницю, 1 травня 2020 р.

День Св. Пилипа і Якова Зеведеєвого, Апостолів

    
     Сьогодні ми згадуємо Св. Апостолів Пилипа і Якова і дякуємо за них Господу. Про Св. Пилипа згадано в списках Апостолів (Матвія 10:3; Марка 3:18; Луки 6:14; Дії 1:13), але більше про нього говорить лише Євангеліє від Св. Івана. Пилип був із Віфсаїди у Галілеї і був одним із перших учнів, покликаних після Св. Андрія і Петра. Пилип також долучився до приведення Нафанаїла до Христа (Івана 1:43-51). Саме Пилипові Ісус поставив питання про те, де купити хліба, аби нагодувати п'ять тисяч чоловіків (Івана 6:5). Упродовж Святого Тижня Пилип разом із Андрієм приводили до Ісуса греків, яких цікавив Господь (Івана 12:20-22). А у вечір Чистого Четверга Пилип попросив Ісуса показати йому і решті учнів Отця (Івана 14:8). Відповідно до Передання Пилип вирушив з проповіддю у Фригію і там був похований.
     Св. Яків був сином Алфея і його ще називали "Молодшим" (аби відрізняти його від Якова, сина Зеведейового "Старшого", день якого ми святкуємо 25 липня). Його мати, Марія, була однією з вірних жінок, які стояли біля хреста Ісусового (Матвія 27:56; Марка 15:40). Про Якова згадано в тих само списках, що й про Пилипа, але більше згадок про нього в Новому Заповіті немає. Також немає інформації про поле його місії та про обставини його смерті, окрім згадки про те, що він був перепиляний на дві половини.

Молитва на День Св. Пилипа і Якова Зеведеєвого, Апостолів:

Отче Небесний!  Твої святі Апостоли Пилип і Яків були вірними проповідниками Євангелія Христового. Поблагослови наші Церкви пастирями, проповідниками та учителями, які будуть вірно проповідувати Твоє Слово та вірно Йому навчати, далі виконуючи Велике Доручення Сина Твого про те, щоб зробити учнями всі народи; заради Христа. Амінь.

Зі Скарбниці щоденної молитви

Немає коментарів: