неділю, 17 січня 2021 р.

Проповідь на 2-у неділю по Богоявленні

                                         

                 ПОЧАТОК ЧУДАМ

                         (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)           

А третього дня весілля справляли в Кані Галілейській, і була там Ісусова мати. На весілля запрошений був теж Ісус та учні Його. Як забракло ж вина, то мати Ісусова каже до Нього: «Не мають вина!» Ісус же відказує їй: «Що тобі, жоно, до Мене? Не прийшла ще година Моя!» А мати Його до слуг каже: «Зробіть усе те, що Він вам скаже!» Було тут шість камінних посудин на воду, що стояли для очищення юдейського, що відер по дві чи по три вміщали. Ісус каже до слуг: «Наповніть водою посудини». І їх поналивали вщерть. І Він каже до них: «Тепер зачерпніть, і занесіть до весільного старости». І занесли. Як весільний же староста скуштував воду, що сталась вином, а він не знав, звідки воно, – знали ж слуги, що води наливали, – то староста кличе тоді молодого та й каже йому: «Кожна людина подає перше добре вино, а як понапиваються, тоді гірше; а ти добре вино аж на досі зберіг»... Такий початок чудам зробив Ісус у Кані Галілейській – і виявив славу Свою. І ввірували в Нього учні Його (Євангеліє від Св. Івана 2:1-11). 

            Усім… улюбленим Божим, вибраним святим, благодать вам та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! (Рим. 1:7) Амінь. 

Дорогі брати і сестри, пандемія внесла правки практично в кожний аспект нашого життя. Ще кілька років тому українські весілля могли збирати від кількох десятків аж до кілько сотень людей. Тепер все змінилось. Весілля, за умов пандемії, може стати епіцентром зараження небезпечною хворобою. Те, що мало, вже відповідно до своєї назви, веселити та приносити радість, може, навпаки принести чимало біди. 

Але в будь-якому разі, весілля – чудова і радісна подія. Це подія, яка святкує створення нової сім’ї, на виконання слів: «Покине… чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тілом» (1 М. 2:24) і на виконання Заповіді Божої: «Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі!» (1 М. 1:28). 

Бог дуже цінує шлюб і сім’ю. Недаремно Він хвалить велику родину у Псалмі, коли устами Псалмоспівця проголошує: «Твоя жінка в кутах твого дому як та виноградина плідна, твої діти навколо твого стола немов саджанці ті оливкові! Оце так буде поблагословлений муж, що боїться він Господа!» (Пс. 127:3, 4). І недаремно Бог висловлює такий суворий осуд тим, що руйнують сім’ї і проголошує: «Ненавиджу розвід» (Мал. 2:16), і: «Що Бог спарував, людина нехай не розлучує!» (Мт. 19:6). 

Господь бажає добра кожній сімї. Господь хоче добра кожному подружжю. Господь хоче добра і радості для кожного із нас, любі брати і сестри. Не випадково Своє перше прилюдне чудо Господь створить на весіллі, на яке Він пішов із Своєю Матір’ю і Своїми учнями.  Своєю присутністю Господь вшановує це весілля і весілля всіх Його віруючих. 

А що ж робив наш Господь на весіллі? Очевидно, Він робив те саме, що й інші гості: Радів за молодих, споживав страви, пив вино, танцював – словом робив те, що роблять усі звичайні віруючі люди. Якби Він робив щось незвичне, то наш Євангеліст це помітив би і нам про це повідомив би. Проте нічого такого Апостол Іван пише. 

Натомість він звертає увагу на дуже прикру обставину, що склалася на тому весіллі. На ньому «забракло вина». Можливо сімя була небагата, коштів мало, а гостів багато. Такий брак вина міг зіпсувати ціле весілля. Звісно, навіть в Україні існують традиції безалкогольних весіль. Але Мати Божа, наш Спаситель і Його учні перебували не на такому весіллі. Вони перебували на весіллі, де пили вино. 

Тож «мати Ісусова каже до Нього: «Не мають вина!» Вона добре знає Ким є її Син.  Він – Син Божий. Він – Бог всемогутній. Він може все. Він цілий світ був творив з нічого. Тож Він може створити вино, аби це молоде подружжя і всі гості весілля далі раділи новоствореним сімейним союзом, промовляли тости, жартували й танцювали. Ісус може попіклуватись про все на світі, і, звичайно ж, про вино. 

Проте Господь у Своїй відповіді нагадує їй про те, що мета Його приходу набагато вища. Він знає, що Марія хоче від Нього чуда, однак до Його години, до Голгофи, ще практично три роки часу.  Марія промовляє до Христа як Його мати. Ісус промовляє до Своєї матері, як її Спаситель, і Спаситель цілого людства: ваш Спаситель і мій Спаситель. 

Марія добре знає серце Свого Сина.  Вона вірить у Нього. Вона довіряє Йому як своєму Спасителеві і вона знає про Його невимовну любов до людей: до вас і до мене. І через це вона діє і підказує слугам, від кого чекати їм допомоги. «Мені допомога від Господа, що вчинив небо й землю!»  – співає Псалмоспівець (120:2).  Допомога всім людям – від Христа, Сина Божого. 

Допомога молодятам і їхнім слугам на весіллі – Господь, що вчинив небо і землю, Господь Який сидить нині у них гостем на весіллі. Ісус вказав слугам на камяні посудини на воду. Посудини досить великі – туди вміститься кількасот літрів води. Тож Ісус каже слугам: «Наповніть водою посудини». І їх поналивали вщерть». Всі посудини заповнені по вінця. Води було налито повно. Але води вже в посудинах немає. Є добірне, вишукане вино. 

Господь дає інше доручення слугам «Тепер зачерпніть, і занесіть до весільного старости». Ми замість терміну старости вживаємо слово «тамада». Хоча в наш час це радше організатор розважальних програм, і з огляду на ті весілля, які відвідував до пандемії, розваги на українських весіллях все більше стають сороміцькими та обростають блудом. Проте староста на весіллі Кані Галілейській – це ще й розпорядник весілля і дегустатор винна, сомельє. 

Який же висновок робить наш сьогоднішній сомельє після того, як спробував вино?  Він кличе до себе молодого і каже йому: «Кожна людина подає перше добре вино, а як понапиваються, тоді гірше; а ти добре вино аж на досі зберіг»... Спочатку, каже староста, зазвичай ставлять дорожче вино. А коли люди вже випють досхочу вина і притупляться їхні смакові рецептори, ось тоді вже ставлять вино дешеве. Бо і якості люди не оцінять, і гроші будуть зекономлені. 

А тут відбувається щось дивне – від доброго – до найкращого! Вино на початку весілля було добре і це бачили всі. Його випили. Але тепер принесли вино ще краще. При тому воно таке чудове, що навіть випивши вина досхочу раніше, відчуваєш його надзвичайний смак!Неймовірно!  

Це справді неймовірно. Це найкраще вино з тих вин, що будь коли існували, є чи ще будуть на землі. Воно – досконале і божественне, бо воно створене Самим Господом Богом, Який стався людиною і був гостем на весіллі. «Такий початок чудам зробив Ісус у Кані Галілейській – і виявив славу Свою. І ввірували в Нього учні Його». 

Господь виявив Свою славу. Господь виявив, що Він – Син Божий і що Він – обіцяний Богом Месія, на прихід Якого віруючі ждуть уже декілька тисяч років.  Ісус виявив, що Він – істинна людина, адже Він перебував на весіллі, як добрий гість і звичайна віруюча людина. Ісус виявив, що Він – істинний Бог, адже таке чудо міг вчинити лише Бог.   

Ісус не заявляв про це чудо на весіллі, як це роблять фокусники і фальшиві пророки. Про чудо знали лише слуги. Знала про чудо Марія і Христові учні. Тобто, це чудо було для віруючих. Відтепер вони побачать ще багато різних чуд. День за днем Господь Христос буде розбудовувати їхню віру, так само як день за днем Господь розбудовує і нашу віру, любі брати і сестри. 

На весіллі в Кані Галілейській забракло вина. Нам усім забракло праведності.  Нам усім не забракло гріхів. Як добре, що «Так… Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3:16). Як добре, що Син Божий прийшов, аби дати нам те, що нам забракло і забрати те, що нас засуджує до смерті і вічних мук у аду. 

            Ісус прийшов аби забрати всі наші гріхи на Себе. Він усі їх поніс на Голгофський хрест і усі до одного обмив їх Своєю святою і невинною кров’ю. Він помер на нашому місці, принісши Себе в досконалу жертву за всі наші гріхи. І Він вийшов на третій день переможцем над смертю із гробу, аби ми змогли увійти на Його весільний банкет – у Його Царство, в яке без праведності не увійдеш. 

            Ісус для нас робить щось незрівнянно більше ніж для весілля в Кані Галілейській. Там Він перетворив воду на найкраще на світі вино. А нас, що віруємо в Нього – нас нещасних і жалюгідних грішників, Ісус, розп’ятий і воскреслий Спаситель покриває Своєю праведністю і робить нас дітьми Божими, як про це засвідчує Його Апостол: «Ви всі – сини Божі через віру в Христа Ісуса! Бо ви всі, що в Христа охристилися, у Христа зодягнулися!» (Гал. 3:26, 27). 

            Хіба це не більше чудо? Де забракло вина – там Ісус перетворив воду на вино для весілля. За грішників, яким забракло праведності, Ісус віддав Самого Себе і зодягнув кожного, хто вірує в Нього у Свою праведність. Нам не бракувало смерті і нам бракувало життя.  Ісус забрав нашу смерть і дав нам Своє життя. І Він утішає нас кажучи: «Я воскресення й життя. Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити. І кожен, хто живе та хто вірує в Мене, повіки не вмре» (Ів. 11:25, 26). 

            А, щонеділі, коли ми збираємось довкола Престолу Господнього, відбувається чи не найбільше чудо – чудо Святої Євхаристії, коли Господь дає нам Свої істинні тіло та кров у хлібові та вині Святої Вечері. Комусь в це важко повірити. Але в це неважко повірити тому, хто вірить, як і учні в Христа, як ті учні, що бачили виявлення слави Ісуса у Його першому чуді – перетворенні води на вино. 

У це неважко вірити тим, хто довіряє Слову Христовому – Слову Господа, Який промовляє, ламаючи хліб: «Це є тіло Моє» і подаючи чашу: «Це є кров Моя Нового Заповіту». У це вірують Його учні, у це віруємо ми, у це будуть вірувати істинні діти Божі, які прийдуть після нас, якщо, звісно, світ триватиме так довго. 

Сьогодні нам, як і слугам на весіллі, Господь дає доручення.  Вони настільки ж прості, як і доручення набрати води. Господь каже нам перебувати у Його Слові, причащатися Його істинними тілом і кровю у Святій Вечері, визнавати Його перед іншими людьми – тобто говорити про Нього і любити наших ближніх. 

Він каже робити добро іншим людям, аби вони славили Небесного Отця, тобто ставали віруючими і теж вкінці увійшли на Його весільний банкет – у вічне життя в Його Царстві. І коли такі прості Христові доручення будуть вам здаватись неймовірними і не тими, що виявлять славу Христа, згадайте про чудо в Кані Галілейській і «Зробіть усе те, що Він вам скаже!» В Імя Христове. Амінь. 

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде зо всіма вами! Амінь (Рим. 16:24). 

Немає коментарів: