пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Близько Той, Хто Мене всправедливлює: проповідь на Велику П'ятницю

                БЛИЗЬКО ТОЙ, ХТО МЕНЕ ВСПРАВЕДЛИВЛЮЄ

                         (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука) 

Підставив Я спину Свою тим, хто б'є, а щоки Свої – щипачам, обличчя Свого не сховав від ганьби й плювання. Але Господь Бог допоможе Мені, тому не соромлюся Я, тому Я зробив був обличчя Своє, немов кремінь, і знаю, що не буду застиджений Я. Близько Той, Хто Мене всправедливлює, – хто ж стане зо Мною на прю? Станьмо разом, – хто Мій супротивник? Хай до Мене підійде! Отож, Господь Бог допоможе Мені, – хто ж отой, що признає Мене винуватим? Вони всі розпадуться, немов та одежа, – їх міль пожере! (Ісаї 50:6-9). 

            Божій Церкві… посвяченим у Христі Ісусі, покликаним святим… благодать вам і мир від Бога Отця нашого й Господа Ісуса Христа! (1 Кор. 1:2, 3) Амінь. 

Дорогі брати і сестри, Велика Пятниця – це не просто день страждань і смерті Божого Сина. Це – також день ставлення світу до Бога та до Його Слова. Люблячий Бог, Який створив все на світі і нас, людей, завжди з людьми спілкувався.  Ми маємо Його записане Слово у Біблії. Проте, чи є Біблія бестселером в Україні? 

Пишуть, що Біблія була бестселером на Заході. Донині Біблія залишається дуже популярною книгою в західних країнах, наприклад, в США. А чи був, любі брати і сестри, такий час в Україні, коли Біблія була бестселером у нашому рідному краї? Чи займала Біблія провідне місце серед тих книг, які українці хочуть мати і які вони читають? Можливо, вона входить бодай у десятку найбільш популярних книг у нашій країні? 

Господь Христос промовляв до юдеїв, які дуже прагнули мати свободу у кожному сенсі: «Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете, і пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить!» (Ів. 8:31, 32). Лише Боже Слово виявляє нам правду і дає можливість тверезо оцінити ситуацію в якій ми перебуваємо. 

Погляньмо, наприклад, на нинішнє становище України. Росія вздовж нашого кордону розташувала свої війська. Аби знати про те, що нас чекає у разі наступу ворога, аби не повторити помилок минулого, коли ніхто не очікував відкритого вторгнення московської орди в наш рідний край та ракетних обстрілів України з російської території, наші військові повинні знати правду про стан ворожої армії, про їхні наміри, і знати також правду про свої сильні та слабкі сторони. Без правди успішна оборона свободи неможлива. 

Так само і духовному світі. Якщо ми не знаємо правди про наш стан і про стан довколишнього світу, ми приречені до поразки. Але ця поразка, на відміну від звичайних мирських поразок, навіть поразок у великих війнах між державами, набагато трагічніша, бо поразка у духовній війні означає нашу вічність у муках аду. 

Ось чому свої головні зусилля і диявол, і світ спрямовують на війну проти правди, тобто проти Божого Слова, яке вони зневажають, якого вони бояться, і яке вони хочуть змусити до мовчанки. Тож Велика Пятниця – це й атака на Боже Слово. І вістря цієї атаки спрямоване, звичайно на Христа, на Слово во плоті. 

Втім Христос для того і прийшов, аби забрати на Себе усі наші гріхи і вийти переможцем над нападами диявола, гріха, світу і самої смерті.  Син Божий робить це добровільно, у цілковитому послухові до волі Отця Небесного, Який так «полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3:16). Яку сліпоту виявляє світ і фальшиві служителі Божі, які вирішують зневажити і зганьбити істинного Бога, Якого вони не бачать. 

Якби вони слухали Боже Слово та вірували тому, що Бог промовляв через Мойсея і пророків, то цього вони не робили б. Як каже Ісус: «Дослідіть-но Писання, бо ви думаєте, що в них маєте вічне життя, вони ж свідчать про Мене! Та до Мене прийти ви не хочете, щоб мати життя» (Ів. 5:39, 40). Натомість, будучи засліпленим гріхом і ненавистю до Слова, вони підходять до Христа, щоб убити Його! 

Вони не здогадуються, що Ісус готовий іти на смерть. Вони не здогадуються, що це не вони силоміць намагаються принизити та зневажити Його, але що в Ньому виконується пророцтво, яке ще за сімсот років Божий пророк Ісая проголосив про Христа: «Підставив Я спину Свою тим, хто б'є, а щоки Свої – щипачам, обличчя Свого не сховав від ганьби й плювання». Якби ж то юдейські первосвященики уважно читали Ісаю та вірували написаному, то зрозуміли б, що ганьбляться вони, опускаючись із покликання Божого бути Його священиками до ролі щипачів. 

І навіть не тих «щипачів», як інколи орудують на наших вулицях і в транспорті, тихенько обкрадаючи людей, а ще гірших щипачів – тих, що знущаються із пророків, з проповідників і навіть із Самого Сина Божого. Але чого вони хотіли добитись? Зізнання Христа у єресі? Відречення Сина Божого від Отця Небесного? Насправді ні того, ні іншого. Власне кажучи їхні плани до певної міри збігались із планами Божими. 

Власне кажучи всі нечестивці, які включали в себе первосвящеників, книжників, іродіян і фарисеїв, хотіли погубити Христа, убити Сина Божого, аби Євангеліє Царства Небесного посеред юдеїв більше не лунало. Їм було добре на світі та в спілці з дияволом, який, осліпив їх і  спонукав здобувати вічне життя їхньою самоправедністю і ділами Закону, що було неможливо. 

План Божий полягав у тому, щоб Син Божий стався досконалою людиною і, ставши під Закон, забрав на Себе всі гріхи світу. Якби вороги Божі не були настільки захоплені мудрістю світу, то звернули б увагу на слова останнього пророка Старого Заповіту, Івана Христителя, який вказував своїм перстом на Христа і промовляв: «Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!» (Ів. 1:29). Але вони не звернули уваги, як і сьогодні багато-хто не звертає уваги на Христа, Агнця Божого, Який на Себе забрав абсолютно всі гріхи світу – усі до одного гріхи людства, аби обмити їх Своєю святою і невинною кровю та померти за них – принести Себе у святу й досконалу жертву за гріхи всіх людей. 

Тож світ і щипачі-юдейські священики глузують із Божої мудрості, намагаючись піднести свою мудрість. Оскільки спростувати Бога вони не можуть, то як і їхні потім духовні наступники- комуністи вони атакують Христа і Його Слово, прагнучи Його вбити. Та Христос, як і пророкував Ісая, Сам підставляє спину Свою тим, хто б’є, а щоки Свої щипачам – і юдеям, і язичникам. Він іде на все. Він готовий знести все заради нас, бо Він любить нас невимовною любовю. 

Вся ця ганьба, яку на Нього виливають, потьмяніє у славі Христа воскреслого – у славі Спасителя всіх людей від гріха, від влади диявола і смерті. Лише Він є Господом слави. Лише Він є Господом, Який визволяє від страшної неволі гріха, диявола і смерті. І ніяка зневага, ніякі побиття, ніякі щипання не в змозі зупинити Його спасенного діла і Його спасенної місії. 

Хоча з Христа тієї найпершої Великої П'ятниці знущались як могли і хотіли і словами, і ударами, Він мовчав. Ісусове обличчя, у ранах від ударів, було як кремінь.  Хтось міг би промовляти якісь слова у відповідь на зневагу та побої, але Ісус мовчав. Він усе терпів. 

Він уклав в уста Ісаї Свої слова: «Знаю, що не буду застиджений Я». Христові немає чого стидатись. Усе Його існування – святе, бо Він – істинний і святий Бог споконвіку. Усе Його земне життя – святе і досконале, бо на Ньому, на відміну від тих, хто Його б’є і прагне осоромити, немає ні гріха, ні вади, ані провини. Всі ці побої, глузування, щипання і навіть весь Божий гнів на хресті Він приймає не за Свої гріхи, а за наші і на нашому місці. 

Це нам слід соромитись наших гріхів, бо це за них страждає і помирає Божий Син. Проте Він це робить, щоб і ми не були засоромлені, бо це, як написав Апостол Павло, нас «що мертві були в гріхах та в необрізанні вашого тіла, Він оживив разом із Ним, простивши усі гріхи, знищивши рукописання на нас, що наказами було проти нас, Він із середини взяв його та й прибив його на хресті, роззброївши влади й начальства, сміливо їх вивів на посміховисько, перемігши їх на хресті!» (Кол. 213-15). 

І Апостол ще каже про тих, хто відпав від віри в Христа, що «вдруге вони розпинають у собі Сина Божого та зневажають» (Євр. 6:6). Від світу Господь розіп’ятий на хресті отримав повну зневагу і у формі страти, бо так страчували рабів і у вигляді образ від римлян, а особливо від юдеїв, які з усіх сил Сина Божого зневажали та з Нього глузували. 

«Хто ж стане зо Мною на прю? Станьмо разом, – хто Мій супротивник?» – запитує Син Божий через пророка Ісаю. Гріх, диявол і сама смерть – ось проти кого веде прю, смертний бій наш Спаситель Ісус Христос на хресті Голгофи. Ось Його супротивники! 

Він міг би жити вічно і без хреста Голгофи. Бо на Ньому не було жодного гріха. Але цю прю Він веде заради нас і на нашому місці. Воює Христос на хресті Голгофи проти наших супротивників. Наші вороги – це Його вороги. Бо з любові до нас Він забрав на Себе всі наші гріхи. 

Невинний Ісус помер за нас, винних. Але смерть тримати Його не могла.  Він через Ісаю каже нам сьогодні: «Близько Той, Хто Мене всправедливлює!» І: «Господь Бог допоможе Мені, – хто ж отой, що признає Мене винуватим?» Бог усправедливлює Ісус. Бог помагає Йому. Бог воскресив Ісуса з мертвих. Незабаром по Пятидестниці Петро проповідував юдеям: «Начальника ж життя ви забили, та Його воскресив Бог із мертвих, чого свідками ми!» 

Сам Бог засвідчив, що Ісус розп’ятий – це жертва свята, невинна і досконала, жертва за всі гріхи світу, за ваші гріхи і за мої гріхи.  Боже Слово свідчить нам, що Ісус здобув прощення гріхів для всіх людей. Його воскресіння засвідчує, що кожен, хто вірує в Христа, має те саме усправедливлення, про яке пророкує Ісая, тобто виправдання самою вірою в Христа. 

А якщо Бог не визнає нас винними, а виправданими заради Його Сина, а нашого Спасителя Ісуса Христа, то що нам до обвинувачень світу і диявола? Хай собі обвинувачують нас, хай глузують з нас і з Слова Божого, якому ми довіряємо. Ми знаємо одне – Христос помер на хресті за наші гріхи і наші гріхи нам прощені. Христос воскрес для нашого виправдання – і вірою в Нього ми виправдані і маємо воскресіння, і вічне життя. 

А всі вороги Божого Слова і навіть цей світ, каже Ісая, «вони всі розпадуться, немов та одежа, – їх міль пожере!» А Слово Боже і ті, хто вірує в Христа, будуть повік пробувати і жити в Царстві Божому. Аби ж то все більше українців слухали Слово Христове, читали Біблію і вірували в Ісуса Христа, нашого розпятого і воскреслого Господа і Спасителя. Бо близько Той, Хто нас прощає і усправедливлює. Близько нас Той, хто дає нам праведність і вічне життя. Христос посеред нас! Амінь. 

Благодать Господа нашого Ісуса нехай буде з вами! (1 Кор. 16:23) Амінь.

Немає коментарів: