неділю, 8 грудня 2019 р.

Проповідь на 2-у неділю церковного новоліття

        
БОЖЕ ЦАРСТВО ВЖЕ БЛИЗЬКО
 (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)

І будуть ознаки на сонці, і місяці, і зорях, і тривога людей на землі, і збентеження від шуму моря та хвиль, коли люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь світ, бо сили небесні порушаться. І побачать тоді «Сина Людського, що йтиме на хмарах із силою й великою славою»! Коли ж стане збуватися це, то випростуйтесь, і підійміть свої голови, – бо зближається ваше визволення! І розповів Він їм притчу: «Погляньте на фіґове дерево, і на всілякі дерева: як вони вже розпукуються, то, бачивши це, самі знаєте, що близько вже літо. Так і ви, як побачите, що діється це, то знайте, що Боже Царство вже близько! Поправді кажу вам: Не перейде цей рід, аж усе оце станеться. Небо й земля проминуться, але не минуться слова Мої! Уважайте ж на себе, щоб ваші серця не обтяжувалися ненажерством та п'янством, і життєвими клопотами, і щоб день той на вас не прийшов несподівано, немов сітка; бо він прийде на всіх, що живуть на поверхні всієї землі. Тож пильнуйте, і кожного часу моліться, щоб змогли ви уникнути всього того, що має відбутись, та стати перед Сином Людським!» (Євангеліє від Св. Луки 21:25-36).

            Усім… улюбленим Божим, вибраним святим, благодать вам та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! (Рим. 1:7). Амінь.

Дорогі брати і сестри, коли я іду рибалити, то звертаю увагу на певні ознаки. Якщо, наприклад, я хочу зловити щуку, то дивлюсь, де на річці є місце, яке може служити схованкою для цієї хижої риби, з якої вона нападає на іншу рибу. Я так само звертаю увагу на погоду. Є погода для рибалки добра. А буває така, що точно знаєш, що сьогодні не варто виходити ні на річку, ні на озеро, бо все одно нічого не зловиш. Буває, що пора виходити на рибалку, коли погода міняється в гірший бік. Коли ж погода сонячна, то часто риба заходить на глибину.

Свої ознаки мають фінансисти, які займаються торгівлею на біржах. Свої ознаки мають селяни та фермери, які знають, що цими ознаками про погоду слід користуватись і тоді, коли сієї чи садиш, і тоді, коли готуєшся збирати врожай. Цей перелік можна, напевно, довго продовжувати, адже різні категорії людей з різних професій будуть мати якісь свої певні ознаки.

Проте є такі ознаки, які стосуються усіх людей без винятку.  І ці ознаки – ознаки кінця цього світу і повернення Господа Христа у славі. Ці ознаки важливі для того, щоб зустріти Царя слави належно підготовленими. Адже у той день, коли Ісус повернеться у славі, настане воскресіння мертвих і буде Останній Суд. І всі люди без винятку будуть розділені на дві великі групи – лише на дві великі групи: на тих, що будуть забрані до вічного життя у Царстві Божому і на тих, що будуть вкинуті на вічні муки у вогняне озеро аду.

Ті, кого Господь Христос забере до раю, будуть насолоджуватись життям у радості та блаженстві по віки віків. А ті, що будуть вкинуті до аду будуть повіки віків де лише плач і скрегіт зубів. Пекло не було приготовлене спочатку для людей. Пекло було приготовлене для диявола і для його посланців, нечистих духів, які повні злоби і гріха.

            Проте в пекло, каже Господь, потраплять усі люди, які мають гріхи. А оскільки від часу падіння в гріх наших прабатьків Адама і Єви, всі люди народжуються у гріхах, то в пеклі можуть бути мільярди людей. Адже Бог справедливий. А до аду нас прирікає навіть один-єдиний гріх. Можна вести абсолютно досконале, з людського погляду життя, але допуститися якогось одного гріха, навіть у думці – і все – твій вирок готовий, як каже Апостол Яків: «Бо хто всього Закона виконує, а згрішить в одному, той винним у всьому стає» (2:10).

            Як багато людей бояться Останнього Суду саме через те, що знають, що заплата за гріх – смерть. І як старанно і ретельно світ і диявол приховують те, що є великий Божий дар для всіх людей – вічне життя в Ісусі Христі, нашому Господі!  Адже, хоча Бог справедливий, Він «не хоче, щоб хто загинув, але щоб усі навернулися до каяття» (2 Петр. 3:9).

            Бог «хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди» (1 Тим. 2:4). І Він настільки «полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3:16). Ісус забрав усі гріхи людства. Ісус забрав усі наші гріхи. Він помер на нашому місці і замість нас на Голгофському хресті. І Його воскресіння на третій день із мертвих – переконливий доказ, що Христова жертва досконала і повна, і що Його перемога над смертю є нашою, коли ми віруємо в Нього і вірою поєднані з Ним і є частинкою Його тіла, Церкви.

            Кожен, хто вірує в Христа, має прощення гріхів і спасеться, і буде мати вічне життя. І кожен, хто вірує в Христа, чекає на Його повернення у славі. Через це ми й сповідуємо в самому кінці нашого Символу віри: «Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку», тобто вічного життя у Царстві Божому.

            Але безпосередньому поверненню Христа передуватимуть певні ознаки, про які наш Господь сьогодні нам каже у Євангелії. Він каже, що ці ознаки носитимуть космічний характер.  Вони будуть проявлятися на космічних тілах: на місяці, на зорях і на сонці. Це не будуть повідомлення із світових обсерваторій, від астрономів, які досліджують вселенну. Ці ознаки буде видно неозброєним оком з усіх місць на землі.

            Через ці ознаки люди на землі будуть тривожитись, адже буде зрозуміло, що в такому всесвіту, який ми знаємо і досліджували, відбувають зміни радикальні і непередбачувані. Вгорі буде мінятися швидко і неочікувано. Ці ознаки будуть не такі, як у художньому фільмі про те, як на зустріч астероїду відправляється гурт відважних астронавтів, що рятують землю, розриваючи ядерним зарядом загрозливий астероїд. Все буде набагато тривожніше і невідоворотно.  Повороту до звичного ходу речей вже не буде.

            Але ці ознаки будуть не лише вгорі. Господь каже, що буде такий шум моря і хвиль, що у всесвітній потоп повірять навіть ті, що глузували із Біблійної оповіді про нашого праотця Ноя та Божу милість, яку Він виявив врятувавши наших предків у ковчезі. Коли люди будуть дивитись на водну стихію і на те, як рушиться і зникає всесвіт із його зорями, планетами і всіма небесними тілами, то мертвітимуть від страху.

            Всі будуть розуміти, що настають не просто якісь глобальні або навіть космічні зміни, до яких людство якось зможе пристосуватись – всі розумітимуть, що настає кінець  усьому. І ось, коли мирські люди будуть мертвіти від страху і такий страх може навіть охопити нас, то Господь каже, щоб ми не боялись.

Бо саме тоді Син Людський, наш розпятий і воскреслий Господь Ісус Христос, повернеться у славі. Він тоді «йтиме на хмарах із силою й великою славою»! І Господь каже Своїм віруючим: «Коли ж стане збуватися це, то випростуйтесь, і підійміть свої голови, – бо зближається ваше визволення!»  Коли всі мертвітимуть від страху, коли в невіруючих тремтітимуть від страху коліна і вони готові будуть мліти і падати на землю, ви, каже Господь навпаки, випростовуйтесь і піднімайте ваші голови.

Це дуже утішливі слова. Вони стосуються лише віруючих. Адже до нас ітиме не Суворий Суддя, Який ітиме до всього світу, аби його судити за ділами. І перед Ним усяке зухвальство, яке виявляють невіруючі до Христа і до Його Слова, перетвориться на жалюгідний страх і жах, бо до них справді йде Суворий Суддя і суду та вироку їм не уникнути, – але до нас йтиме наш люблячий Господь.

Він повертатиметься до Своєї Нареченої, до Церкви, до нас із вами, любі віруючі, аби забрати Свою Наречену на весілля – на вічний банкет радості у Царстві Небесному. Господь каже, аби ми не опускали в соромі та страхові наші голови, а навпаки піднімали їх в очікуванні радісної події, «бо зближається ваше визволення!»  Це буде остаточне визволення.

Визволення від гріха було проголошено Христом, нашим Господом на Голгофському хресті. Нашим це визволення  стало тоді, коли увірували в Христа розп’ятого і воскреслого. І навіть більше ми отримали визволення ще й від смерті та від влади диявола. Але тут Господь говорить про визволення від світу і від грішної плоті, від усіх спокус, від болю, від смерті, від усього того, що приніс у світ гріх.

Тут Господь говорить про воскресіння тих, що померли у Христі і про переміну тих, що будуть жити у час Його повернення у славі, і про сходження нового неба і нової землі, на якій ми будемо жити з Ним у радості та блаженстві повіки віків. Ось що настане у Останній День, день повернення нашого Господа Христа у славі.

До того Дня залишається все менше часу. Господь кличе нас, аби ми пильнували за ознаками, які Він звіщає сьогодні і про які Він говорить також і в інших частинах Євангелія і до яких належать також зростання фальшивого вчення у церквах і поява антихристів, які будуть вказувати на інші способи спасіння або щось додаткове поза самою вірою в Сина Божого.  Як рибалки мають свої ознаки, як фінансисти мають свої ознаки, як фермери і селяни мають свої ознаки, так і ми, віруючі, маємо ці ознаки від Господа і ми знаємо, що Боже Царство вже близько.

Господь запевнює нас: «Поправді кажу вам: Не перейде цей рід, аж усе оце станеться. Небо й земля проминуться, але не минуться слова Мої!» Все, що каже Ісус, збувається. Тож Господь кличе нас пильнувати. Адже ми донині живемо в грішній плоті і в грішному світі. Цей світ любить банкети, ненажерство і пянство, тобто життя в розкошах. А ще нас обступають життєві клопоти так, що ми можемо забутися і про Христа, і про Церкву.  

І ось тоді ми потрапляємо в сітку світу і диявола. Ми стаємо їхньою здобиччю. Бо вони нас відвертаються від Христа, від Його Слова, від Христових тіла та крові, з якими нам дається прощення гріхів і праведність, і воскресіння, і вічне життя. Бо без Євангелія у Слові і Таїнстві, світ і диявол добиваються того, що ми втрачаємо віру в Христа, ми перестаємо звертати увагу на менші ознаки, аби потім мертвіти від страху, коли Господь повертатиметься у славі. Бо без віри немає Христа Спасителя, а є лише Христос-Суддя, Суворий і Справедливий.

            Але коли є віра в Христа, то завжди є Христос Спаситель і Христос Викупитель, Який каже нам радіти, бо наше викуплення близько. А коли Господь кличе нас пильнувати, то Він кличе нас перебувати у Його Слові, у Його Таїнстві, і в молитвах, аби нам уникнути страху і вічних мук, а стати перед Сином Людським, як Його любі віруючі, Його Церква, яку Він викупив Своєю святою і дорогоцінною кров’ю і по яку Він повертається, аби забрати її до вічного життя у Своєму Небесному Царстві. Прийди, Господи Ісусе! Амінь.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде зо всіма вами! Амінь (Рим. 16:24).

Немає коментарів: