неділю, 15 листопада 2015 р.

Проповідь на 23-ю неділю по Св. Трійці

                 СЛУГА НА ДОБРО
      (Нарис проповіді пастиря В’ячеслава Горпинчука)
           
Нехай кожна людина кориться вищій владі, бо немає влади, як не від Бога, і влади існуючі встановлені від Бога. Тому той, хто противиться владі, противиться Божій постанові; а ті, хто противиться, самі візьмуть осуд на себе. Бо володарі – пострах не на добрі діла, а на злі. Хочеш не боятися влади? Роби добро, і матимеш похвалу від неї, бо володар – Божий слуга, тобі на добро. А як чиниш ти зле, то бійся, бо недармо він носить меча, він бо Божий слуга, месник у гніві злочинцеві! Тому треба коритися не тільки ради страху кари, але й ради сумління. Через це ви й податки даєте, бо вони служителі Божі, саме тим завжди зайняті. Тож віддайте належне усім: кому податок – податок, кому мито – мито, кому страх – страх, кому честь – честь (Римлян 13:1-7).

Усім… улюбленим Божим, вибраним святим, благодать вам та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа!  (Рим. 1:7) Амінь.

Дорогі брати і сестри, для чого існує влада? Для чого існує уряд? Для чого існує Президент і всі посадовці? Читаючи стрічки українських новин та зіштовхуючись із багатьма українськими реаліями, можна прийти до дуже неправильного висновку: влада існує для того, щоб красти або ж як заведено нині говорити «дерибанити бюджет України».  Наслідки діяльності такої влади даються усім українця взнаки і, напевно, ще будуть дуже довго відчутними.

Ми не лише втратили частину української території – Крим, ми не лише втратили частину Донбасу. І у нас не лише ідуть на сході країни військові дії, незважаючи на перемиря. У великій кризі перебуває наша економіка, за рівнем корупції чиновників і суддів ми перебуваємо на одних місцях із найбільш корумпованими африканськими країнами, а значна частина молоді не бачить свого майбутнього у такій країні. 

Проте як риба у воді почуваються в ній саме корумповані чиновники та злодії всіх видів і гатунків. На довершення до всього, Верховна Рада України кілька днів тому, порушуючи свій же регламент, тобто закон, проголосувала де-факто, за легалізацію в Україні гріха содомії і відчинила двері для майбутньої легалізації одностатевих «шлюбів» і педофілії, яку будуть називати скороченням віку для вступу у статеві взаємини.

Але сьогоднішній текст для проповіді було обрано не через те, що я маю якісь претензії до влади. Претензії до влади мають більшість людей, і не лише в Україні. Часом мені здається, що мої приятелі, американці, мають більше претензій до американської влади, аніж я – до української. Сьогоднішній текст для проповіді, як і для більшості інших проповідей, визначено церковним календарем. В таку неділю як ця, в християнських церквах, одна з традиційних тем для проповідей – влада і наше ставлення до неї.

Як ви, любі брати і сестри, думаєте, чи знає Бог про те, що відбувається в Україні? Інколи разом із Псалмоспівцем нам хочеться вигукувати: «Прокинься ж, для чого Ти, Господи, спиш? Пробудися, не кидай назавжди! Для чого обличчя Своє Ти ховаєш, забуваєш про нашу недолю та нашу тісноту?» (Псалом 43:24, 25).  Звісно ж, Бог не спить. Звісно ж Він бачить лукавство і гріхи чиновників, від найвищих до найнижчих, як бачить Він також і наші гріхи, незважаючи на те, маскуємо ми їх чи ні. Він так само бачить порядних державників і бачить порядних, віруючих громадян.

Бог дуже добре знає про те, що коїться в Україні.  Але попри все Він каже нам сьогодні через Апостола Павла: «Нехай кожна людина кориться вищій владі, бо немає влади, як не від Бога, і влади існуючі встановлені від Бога».  Зауважте, що Бог не робить винятків. Мова стосується всіх людей. Чому Господь каже, аби ми корилися вищій владі? Бо Він нас любить і хоче нам добра.

У листі до Тимофія, наш любий Апостол пише: «Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості. Бо це добре й приємне Спасителеві нашому Богові, що хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди» (1 Тим. 2:1-4).  Влада необхідна для тихого і мирного життя в усякій побожності та чистоті. Там де є влада і там, де вона виконує обовязки покладені на неї Богом, там, зазвичай є таке життя.

Бог віддав Свого Сина Єдинородного за кожну людину. Немає такого грішника, за якого не помер би Христос. Ісус воскрес для нашого виправдання, любі брати і сестри, аби ми вірою в Нього, були Божими дітьми і спадкоємцями Царства Божого. Бог хоче, щоб усі люди спаслися.

«Як тривога – так до Бога», – каже українське прислівя. Але, любі брати і сестри, де рвуться снаряди, де вибухають міни там дуже важко християнам збиратися разом. Де на вулицях панують банди, відбуваються перестрілки, де панує не порядок, а анархія – там теж важко не лише жити, не лише будувати господарське життя, економіку, але й збиратися разом на молитви.

Тихе, мирне життя можливе лише там, де є влада. Там Божі люди можуть безперешкодно збиратися довкола Євангелія. Ми можемо чути проповідь Божого Слова, яке творить віру в Христа. Ми можемо причащатися істинними тілом і кровю Господніми на прощення наших гріхів і на вічне життя. Ми можемо співати гімни, славити Бога, будувати церкви, навчати і виховувати наших дітей. Навіть, якщо наші умови гірші, ніж нам би цього хотілося, або гірші від тих умов, які ми могли би мати – все таки життя в побожності і чистоті, життя Богові угодне можливе. 

І за це ми дякуємо Богові. І через це ми коримося українській владі, якою би недосконалою вона наразі не була. Цю владу дам нам Бог і Він наказує нам цій владі коритися. «Тому той, хто противиться владі, противиться Божій постанові; а ті, хто противиться, самі візьмуть осуд на себе», – каже далі Апостол. Хто ж хоче бути революціонером і валити цю владу, той не просто намагається порушити мир і спокій, а противиться Божій постанові, тобто кидає виклик Богові зневажає Творця, Який дав нам владу для тихого і мирного життя в усякій побожності та чистоті.

Проте яким чином влада досягає саме такого тихого та мирного життя, життя в усякій побожності та чистоті. Господь каже, що у влади є всього два обовязки і вони стосуються добра і зла. «Бо володарі – пострах не на добрі діла, а на злі», – написано в Біблії. «Цар утримує край правосуддям, а людина хабарна руйнує його»,  – каже наймудріший правитель світу, цар Соломон.  (Приповісті 29:4). Бог дав владу в руки чиновникам не для того, аби вони брали хабарі, або кидали до вязниць невинних людей. Коли чиновники  беруть хабарі або кидають до вязниць невинних, тоді вони мало чим відрізняються від тих, хто хоче повалити владу.

Адже і ті, і другі діють всупереч Божій постанові. Бог дав владу в руки нашим можновладцям, аби вони карали зло і правили так, щоб у добрих людей, у людей, що роблять добро, не виникало жодного страху, що їх можуть з якоїсь немилості запроторити за грати. Через це Св. Павло каже нам сьогодні: «Хочеш не боятися влади? Роби добро, і матимеш похвалу від неї, бо володар – Божий слуга, тобі на добро». 
Визнавай існуючу владу, роби добро і тебе вона не зачепить. І навіть більше – володар, тобто, всі депутати, мер міста, Премєр-Міністр чи Президент країни – Божі слуги, поставлені Богом, аби вони служили нам на добро. Не завжди вони так служать. Часто відбуваються речі протилежні.  Але це не міняє того, що вони є влада. Це не відміняє Божої постанови про покору владі і це не скасовує їхніх обовязків бути слугами Божими нам на добро – і за це вони (а з ними і їхні нащадки до третього і четвертого покоління) будуть відповідати перед Богом, від Якого вони цю владу отримали.

«А як чиниш ти зле, то бійся, бо недармо він носить меча, він бо Божий слуга, месник у гніві злочинцеві!», – написано в Божому Слові далі. Боятися влади повинні злочинці, бо влада є Божим слугою, месником у гніві злочинцеві. Цей месник мусив був використати меч в Криму, коли злочинці з Росії загарбували нашу землю. Цей Божий месник сьогодні застосовує меч, зброю на Донбасі і всюди, де треба захистити своїх громадян від злочинців з Росії, доморощених бандиті або злочинців із будь-якої країни світу.

Зауважте, любі брати і сестри, не ми – месники злочинцям, а влада, яку ми маємо. Вона уповноважена Богом здійснювати таку помсту. Аби вона це робила правильно і сміливо захищала добро та карала зло, вона потребує наших молитов. Ось чому ми молимося щонеділі і за Президента України і за всіх, хто має над нами не лише духовну, але й світську владу. Наша влада розбудовує армію, реформує правоохоронні органи, аби належно виконувати саме такі функції і захищати нас від злочинців. Наше сумління спонукає нас до того, аби через такі служіння, які вона здійснює від Імені Бога, ми владі корилися.

В історії України було чимало випадків, коли до влади приходили відверто безбожні люди і виконували не обовязки покладені на них Богом, а відверті сатанинські бажання. Найвиразнішими слугами сатани були комуністи, які відверто воювали проти Бога скрізь, де могли. Коли влада вимагає робити щось проти Божого Закону або всупереч Божому Слову, тоді ми маємо обовязок промовити разом із Апостолом Петром: «Бога повинно слухатися більш, як людей!» (Дії 5:29)

Незабаром ми будемо згадувати чергові роковини Голодомору, коли комуністи відібравши всю їжу в наших селян, замордували майже десять мільйонів українців. Жорстокий, безжальний геноцид українського народу донині нам болить і буде завжди боліти. Що робити, коли така влада вимагає віддати все, що в тебе є? Чи є гріхом ховати те, що допоможе вам врятувати вашу сімю від голоду? Ні, це – не гріх. Гріхом було би добровільно все віддати.  На першому місці, після Бога, в кожного батька і матері має стояти добробут їхньої сімї, який вони повинні підтримувати власною працею. Памятаймо, Бог не запроваджує владу, щоб ми помирали через її вчинки у голоді та холоді, убогості та відчаї, а Бог дав нам правителів, аби «могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості».

Через це ми молимося про добрий уряд. І для того, аби уряд міг карати злочинців, захищати добро, ми платимо податки та мита. Звісно,  влада не має права розкрадати сплачені нами податки та мита собі по кишенях. Ми вже знаємо, що буває, коли нема як утримувати армію. Де немає армії, там немає і територіальної цілісності, бо поки триватиме цей грішний завжди знайдуться охочі загарбати нашу землю, а нас пограбувати і повбивати. Через це ми утримуємо нашу владу нашими податками і молимося до Господа, аби Він учинив так, щоб ми мали добру владу, владу яка служить Богові, а отже і українському народові, тобто кожному з нас на добро.

Як? Караючи злочинців і хвалячи добро. Для чого? Щоб «могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості». В Імя Христа. Амінь.


Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде зо всіма вами! Амінь (Рим. 16:24).

Немає коментарів: