понеділок, 7 вересня 2020 р.

Нове число "Стягу"

Вийшло друком нове число "Стягу", часопису УЛЦ. Посеред інших цікавих матеріалів та проповіді Божого Слова, це число містить історичну розвідку Володимира Мороза, українського історика, про Теодора Ярчука (передрук за дозволом з РІСУ) та статтю пастиря з Лютеранської Церкви Канади, Вільгельма Торгерсона "Форма і мета облачення кліру в лютеранській традиції (лютеранських традиціях).  Вашій увазі пропоную редактоську статтю.


                               КОЛИ У СВІТІ ЗРОСТАЄ СВАВІЛЛЯ
   В американському штаті Міннесота поліцейський під час затримання чорношкірого громадянина, повалив його на землю, а горло придушив коліном. Чоловік, якого затримував поліцейський, повторював: «Я не можу дихати», але поліцейський вперто тиснув чоловікові на горло. Потому Джордж Флойд, так звали затримуваного, помер у лікарні. Події, які потім почали розгортатись у США, виявились досить несподіваними. Замість того, аби проводити розслідування поведінки поліцейського і його колег, місцева влада вирішила розпустити поліцію зовсім. Щоправда свого рішення, хоча пройшло вже майже два місяці, так і не реалізувала, бо не знає, хто буде підтримувати в тій місцині правопорядок.
Але на цьому все не закінчилось. В багатьох штатах Америки розпочалися погроми, які організатори тих погромів чомусь називали протестами, що проводились під гаслом «Чорні життя важливі». Під час тих «протестів» грабувалися магазини, чинилися напади на білошкірих громадян і на поліцію. Захоплювались цілі квартали міст, як-от у Сіетлі та коїлися інше неподобства і безчинства. За час погромів загинуло щонайменше 11 людей.  Поліція в містах, контрольованих лібералами, відповідно до отриманих розпоряджень, часто не проявляла звичайного опору злу. Та й місцеві ліберальні керівники міст теж оголосили про скорочення підтримки поліції.
В рамках «протестів» певні групи осіб почали валити памятники європейцям і їхніх нащадкам в США. Так, наприклад, було повалено памятник Христофорові Колумбу, великому мореплавцеві, який відкрив для європейців Новий Світ. Як заявив уряд США за організацією безчинств, нападів і убивств стояла організація «Антифа». «Антифа» - це своєрідний рух крайніх лівих сил, коріння якого сягає до комуністів Веймарської республіки, падіння якої було зумовлено жахливою економічною кризою і приходом до влади націонал-соціалістів. В Україні «Антифа» відома зокрема пропагандистськими обвинуваченнями у фашизмі на адресу різноманітних українських патріотичних організацій, що чинять спротив російській агресії проти України.
Чому нам важливо знати про події в США? По-перше, США – це на сьогодні найбільша держава світу, де є багато наших одновірців. США донині залишається найбільшою християнською твердинею і країною, християнські місіонери та проповідники якої проповідують Євангеліє в цілому світі. По-друге, США – це оплот світової демократії, яка відстоює права і свободи людей, зі свободою віросповідання включно. По-третє, США – надійний союзник України, який докладає великих зусиль, аби зупинити російську агресію проти України та повернути окуповані Росією землі українському народові.
Тож атака на США це до певної міри і атака на Україну. А якщо взяти до уваги, що рушійною силою погромів у США була «Антифа», то ми розуміємо, що маємо справу з тією самою силою, що ненавидить і християнство, і Україну, і все українське.
Поліцейське свавілля, звичайно, ніде не слід допускати і терпіти. Ми маємо свої проблеми в Україні, адже не так давно ми чули про жахіття, які коїлись у поліцейському відділку в Кагарлику. Наша реакція як християн повинна бути правильна – вона не повинна бути реакцією байдужих людей, але й не повинна вона бути реакцією погромників і вандалів, які по-суті є руйнівниками власної країни. Ми завжди повинні памятати, що ми належимо Христові, а отже ми – світло для світу.
І коли б не жили, ким би не були, де б ми не перебували, ми добре знаємо, що від нас хоче наш Господь. Він каже: «Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі» (Євангеліє від Св. Матвія 5:16). Апостол Петро навчає нас жити у час, коли зростає свавілля у світі: «Така Божа воля, щоб доброчинці гамували неуцтво нерозумних людей, як вільні, а не як ті, що мають волю на прикриття лихого, але як раби Божі. Шануйте всіх, братство любіть, Бога бійтеся, царя поважайте» (1-е Соборне послання Св. Апостола Петра 2:15-17). Любімо Бога і наших ближніх.

В’ячеслав Горпинчук


Немає коментарів: