пʼятницю, 1 липня 2022 р.

Як випробовувати себе перед Господньою Вечерею

     По-перше, нехай людина подумає про те, чим є ця Вечеря, Хто в ній присутній і яка Пожива там пропонується та споживається, аби вона могла підготуватись до її прийняття з належною покорою і побожністю.

По-друге, нехай людина, яка збирається приступити до Господнього Столу, буде наділена таким серцем, яке серйозно визнає свої гріхи та провини, здригається від гніву Божого, не тішиться гріхами, а переймається ними та сумує через них і щиро бажає виправити власне життя.

По-третє, хай розум щиро переймається тим, щоб не загинути в гріхах під Божим гнівом, і тому з палким бажанням хай він прагне та хоче Божої благодаті так, щоб із правдивою вірою у покору, страждання і смерть Христові, тобто з вірою в те, що Він віддав Своє тіло та пролив Свою кров, шукає, просить Божої благодаті, уповає на неї і застосовує до себе її, прощення гріхів і спасіння.

Та людина, яка таким чином себе перевіряє та готує, справді, споживає це Таїнство гідно, не на осуд, а на спасіння... Ці ліки (Свята Вечеря) були дані хворим (на гріх) людям - тим, що визнають свою неміч і шукають поради та помочі.

Мартін Хемніц, Довідник: служіння, Слово і Таїнства 

Немає коментарів: